48
O tym i owym
16.XII.2008 16.0I.2009 * Kurier Galicyjski
GANDŻABUR O PÓŁNOCY
Dochodzi³a pó³noc, gdy
oraz zio³o o tajemniczo brzmi¹-
przypominaj¹cym kupkê b³ota
cej nazwie tarchun, podobno
samochodem zajechaliœmy pod
rosn¹ce tylko w Kutach. Nazwê
dom pani Moniki Agopsowicz
tego tajemniczego ziela zdradzi³a
bêdzie mia³a zielon¹ bluzeczkê,
churut jest kruchy lub twardy.
churut w miedziannej patelni.
i pana Danka Deñca w pod-
mi pani Migocka. Chodzi o
bo dobrze usma¿ony churut
Ciocia preferuje u¿ycie kefiru
Ma³y ogieniek, czêste mieszanie
warszawskim Sulejówku. Po-
estragon.
powinien mieæ soczyst¹ zielon¹
– churutowe sto¿ki podczas
drewnian¹ ³opatk¹ i zielona
mimo póŸnej pory dom Pañstwa
– Romciu – opowiada ciocia
barwê. Nim jednak to nast¹pi...
schniêcia nabieraj¹ du¿ej
bluzeczka cioci Nusi gwaran-
Moniki i Danka, ca³y rozœwiet-
Nusia – prawie w ka¿dym
Z w³asnego zagonka pie-
twardoœci. U¿ywa³am w swojej
tuj¹ powodzenie. Sma¿ymy tak
lony, przypomina³ staropolski
domu w Kutach gospodynie
truszki nale¿y zebraæ naæ w
kuchni churutu przyrz¹dzo-
d³ugo a¿ z pulpy dadz¹ siê
dwór.
przerabia³y pietruszkowe
czasie jej najsilniejszego wzrostu
nego przez pani¹ Migock¹ [...]
formowaæ ma³e sto¿ki, które
Nastrój wewn¹trz nie odbie-
i najitensywniejszej barwy.
z O³awy. Przyprawiaj¹c zupê
ga³ od wra¿eñ zewnêtrznych.
Zwykle przypada to na koniec
wystarczy³o rozkruszyæ go
Pe³no goœci, jacy zjechali na
lipca. Mo¿na pójœæ na ³atwiznê
palcami, bez koniecznoœci œcie-
uroczystoϾ otwarcia w dniu
i kupiæ kilka pêczków piet-
nastêpnym wystawy, poœwiêco-
ruszki na placu targowym, ale
nej biskupowi Teodorowiczowi,
to budzi cioci dezabrobatê [...]
w Senacie RP.
Wszystkich nie sposób wy-
mieniæ. Rozmowy, rozmowy.
Chwile niepowtarzalne.Weso³e
¿arty.
Na pocz¹tek zak³adaj¹ nam
(tzn. mnie i panu Jurkowi Smir-
nowowi) fartuszki. Nie, nie
masoñskie a zwyczajne ku-
chenne do pomocy w kuchni.
Ale te zajêcia kuchenne to
listki na gand¿burow¹ przy-
uk³adamy na desce i zostawia-
pozór. Pracy w kuchni ju¿ nie-
prawê. Gand¿abur by³ ulu-
my w ciep³ym i przewiewnym
wiele. Za to na stó³ wje¿d¿aj¹
bionym przysmakiem letników,
miejscu – najlepiej pod dachem
ormiañskie przysmaki: maleñkie
przybywaj¹cych z Warszawy
Wróæmy do naszej pietruszki
altanki. Nawet i tydzieñ. Tak
go³¹bki w liœciach winogrono-
do Kut na odpoczynek. By-
– sk¹dkolwiek j¹ mamy. Dla
rania na ostrej tarce. My jednak
min¹³ nam urlop.
wych i znakomita zielona zupa
wali w œwiecie turyœci
naszych celów po¿yteczne s¹
trzymamy siê zaleceñ Cioci.
Teraz ju¿ tylko gotowaæ
„pietruszkowa” z niebiañskiego
porównywali jego smak z
same listki, które obrywamy ze
Zakwaszone kefirem mleko
gand¿abur – smakowit¹ zupê
zup¹ ¿ó³wiow¹.
smaku uszkami.
starannie op³ukanych i obes-
zostawiamy w ciep³ym pomiesz-
ormiañsk¹. Na miêsno-jarzy-
¯adne s³owo nie jest w stanie
chniêtych ga³¹zek. Czynnoœæ ta
czeniu do zsi¹dniêcia. PóŸniej
nowym wywarze gotujemy
Zupa gotowa do podania
oddaæ jej smaku. To gand¿a-
mo¿e zaj¹æ i ca³e popo³udnie,
garnek stawiamy w lodówce (z
uszka z nadzieniem z surowego
bur. Stara potrawa polskich
je¿eli z niewiedzy i nadgorli-
braku ch³odnej piwnicy) i niech
– siekanego lub mielonego
Churut – skrótowa
Ormian.
miêsa – przysmaczamy startym
woœci zakupiliœmy na placu
huœlanka spokojnie dojrzewa –
instrukcja obs³ugi
A przepis wprost z Kut,
churutem (dodatkowo mo¿na
np. piêæ du¿ych pêków (po 25
nawet do dwóch tygodni.
miedzianna patelnia z
zwanych niegdyœ ormiañsk¹
przyprawiæ kwaskiem cytryno-
ma³ych pêczków w ka¿dym).
Czasami mo¿na zajrzeæ, lekko
wysma¿onym churutem – jest
stolic¹. Ponoæ i dziœ mo¿na tam
wym, nie cytryn¹) i zaci¹gamy
Do tego nieufna Ciocia przynie-
deseczka do uk³adania ufor-
zjeœæ ten specja³. Narobi³em
œmietan¹. W zupie powinno siê
sie natkê zebran¹ z w³asnej
mowanych sto¿ków – jest
smaku. DoϾ gadulstwa.
znaleŸæ jedno uszko podwójne.
grz¹dki, ¿eby choæ trochê
gospodyni – jest altanka do
Poni¿ej krótki kurs przyrz¹-
Da³wat – uszko szczêœcia. Wró¿y³o
uszlachetniæ przyrz¹dzany
suszenia – jest pierwsza porcja
dzania gand¿aburu nades³any
pomyœlnoœæ jego zjadaczowi.
specja³. Nie jest to jednak czas
churutu – jesti... zaczynamy
do naszej redakcji, przez pania
O sposobach przyrz¹dzania
stracony. Dobrze usposobiona
ca³y cykl produkcyjny od
Romanê Obrock¹ z Obornik
pietruszkowego specja³u opo-
Ciocia chêtnie siêga pamiêci¹
nowa... Zielona bluzeczka,nie
Œl¹skich, aktywn¹ uczestniczkê
wiada³a mojej córce pani Anna
wstecz i obdarowuje nas
œmiejcie siê, naprawdê zapew-
rzeczonego wieczoru. Nie tylko
£ucka, która w Kutach mieszka
opowiastkami z czasów swojej
nia powodzenie w produkcji
w kuchni.
do dziœ. Pani Anna przyrz¹dza
m³odoœci. W miêdzyczasie,
przemieszaæ i sprawdziæ nosem
churutu, no bo niby po co
Dziêkujemy, pani Romano.
churut wed³ug troszkê innej
niepostrze¿enie wyrasta góra
prawid³owoœæ zapachu.
Ciocia j¹ zak³ada³a? A by³a
A czytelnikom ¿yczymy uda-
receptury: do pietruszki dodaje
pietruszkowych listków, które
Zmielon¹ pietruszkê miesza-
bardzo praktyczn¹ kobiet¹.
nych prób i smacznego!
kilka ga³¹zek kopru i selera
nale¿y zemleæ i wymieszaæ z
my z przygotowanym zakwasem.
Marcin Romer
ukiœniêt¹ w kamiennym garnku
Przy iloœci pietruszki przez nas
huœlank¹.
przygotowanej trzeba by³o ze
R
E
K
L
A
M
A
KO
M
E
R
C
YJ
N
A
Gand¿abur (z akcentem
O mlecznym zakwasie nale¿y
dwa razy biec do sklepu po
FIRMA KONSALTINGOWA
na ostatni¹ sylabê)
pomyœleæ dwa tygodnie wczeœ-
kolejne pó³ litra kefiru. Garnek
Innym specja³em kuchni
niej. Litr pe³nego mleka prosto
przykrywamy lnian¹ œciereczk¹
MAJ¥CA ODDZIA£ W POLSCE,
ormiañskiej jest gand¿abur –
od krowy – przegotowaæ. Po
i zostawiamy w temperaturze
zupa przyprawiana churutem.
ostudzeniu – dolaæ... I tu s¹
pokojowej na 3 – 4 dni do
realizuj¹ca obs³ugê inwestorów na Ukrainie,
Jak siê przyrz¹dza? Trzeba
dwie szko³y: pó³ litra kefiru lub
kolejnego kiœniêcia. W odpo-
poszukuje managerów i pracowników w ró¿nych
zaprosiæ ciociê Nusiê, a samej
pó³ litra kwaœnej œmietany. W
wiednim momencie – wprawny
zawodach na Ukrainie. Poszukuje tak¿e
wzi¹æ urlop. Ciocia pod ró¿o-
zale¿noœci od u¿ytego zakwa-
nos gospodyni nam o tym
wym sweterkiem na pewno
szacza usma¿ony i wysuszony
powie – nale¿y zacz¹æ sma¿yæ
kandydatów do legalnej pracy w Polsce.
Zg³oszenia telefoniczne:
+48717879815,
CIEKAWE STRONY
+48717879815
lub poczt¹ elektroniczn¹:
INTERNETOWE O KRESACH
info@bcj-konsalting.eu
oraz
inwestycje@bcj-konsalting.eu
www.kresy
www.kresy.pl
wschodnie.webpak.pl
REKLAMA
DLA
PRZYJACIÓŁ
oraz:
www.kresy.co.uk/
stanislawow.pl
www.kresy.najlepsze.net www.kresy.cc.pl/lwow
www.stanislawow.net
www.kresy2000.pl
www.fotojonny.republika.
www.kresy.cc.pl/lwow
pl
www.kresy.webpark.pl
k
www.kresy
www.lwow.com.pl
www.poznajukraine.com
rakow.com.pl
Niech Nowy Rok
Tel.: +48228513966
niesie blaski
Kantorowe kursy walut na Ukrainie
Tu można również przeczytać
Bo¿ej chwa³y,
14.12.2008, Lwów
i zaprenumerować „Kurier Galicyjski”
Bo¿ej ³aski,
KUPNO UAH
SPRZEDAŻ UAH
a blask gwiazdy
R
E
K
L
A
M
A
KO
M
E
R
C
YJ
N
A
7,70
1USD
7,85
betlejemskiej
US£UGI TURYSTYCZNE
10,15
1EUR
10,50
œwieci wœród
Fachowe oprowadzanie po Lwowie
2,45
1PLN
2,64
wêdrówki ziemskiej!
10,90
1GBP
11,30
Pilotowanie grup turystycznych po Kresach
2,65
10 RUR
2,72
Tel.: 0-0380679447843