img
20
Tradycje kulinarne
31 sierpnia – 14 września 2009 * Kurier Galicyjski
GDY NIE MA KAWY,
NIE MA ZABAWY. KAWA MUSI BYĆ...
Napój popijaj¹ ma³ymi ³ycz-
kami, tak ciep³y, jak to tylko
mo¿liwe, z glinianych i porce-
lanowych kubków”.
Wiemy wiêc, ¿e kawa by³a
KATARZYNA £OZA
znana w Europie ju¿ pod ko-
niec XVI w. Ale czy popularna?
Kawa to jeden z najpo-
Pierwsza kawiarnia euro-
pularniejszych napojów na
pejska, o której wzmianka
œwiecieszacuje siê, ¿e
przetrwa³a do dnia dzisiej-
rocznie na naszej planecie
szego, zosta³a otwarta w Oks-
wypija siê 400 miliardów
fordzie w 1650 r. Podobny przy-
fili¿anek kawy! Popularna
bytek pojawi³ siê w Londynie
piosenka mówi, ¿e „gdy nie
b³êdu, otwieraj¹c w Wiedniu
mu spokojuwkrótce wojska
w r. 1652. Kiedy rozpoczy-
ma kawy, nie ma zabawy,
kawiarniê. Jego legenda prze-
Kara Mustafy podesz³y pod
na³a dzia³alnoœæ pierwsza
Portret Jerzego Franciszka
kawa musi byæ”. Czy by³o
trwa³a do dnia dzisiejszego,
stolicê Austrii i rozpoczê³o siê
kawiarnia w Pary¿u, by³ rok
Kulczyckiego w kawiarni
tak jednak zawsze? Oczy-
jego imieniem nazwana zo-
d³ugotrwa³e oblê¿enie. Pod-
1671 – w Anglii dzia³a³o w tym
„Pod Niebiesk¹ Butelk¹”
wiœcie, ¿e nie. Kawa nie jest
sta³a jedna z ulic Wiednia,
czas tego oblê¿enia Kulczycki
czasie ok. 3 tysiêcy kawiarni!
we Lwowie
wynalazkiem europejskim,
jego pomnik mo¿na do dziœ
mia³ odegraæ niepoœledni¹
Posuwaj¹c siê dalej na
nie roœnie pod Lwowem i mu-
podziwiaæ na fasadzie jednego
rolê – przebrany w strój tu-
wschód docieramy do stolicy
sia³a przebyæ d³ug¹ drogê,
Wedle najnowszych danych,
z budynków przy tej ulicy.
recki przedar³ siê przez ota-
europejskiej kawyWiednia.
zanim dotar³a na nasze zie-
pierwsz¹ kawiarniê w Wied-
D³ugo panowa³ zwyczaj, który
czaj¹ce Wiedeñ wojska i wróci³
Tutaj, jak siê okazuje, napój
mie. Nie tylko dotar³a, ale
nakazywa³ w oknie kawiarni
niu otworzy³ Owanes Asto-
z pokrzepiaj¹cymi wieœciami:
dotar³ jeszcze póŸniej. Wed³ug
i upowszechni³a siê.
stawiaæ portret Kulczyckiego,
uatzatur, znany tak¿e jako
wojska ju¿ spiesz¹ z odsiecz¹,
legendy sta³o siê to w 1683 r.
Johannes Diodato, kupiec
obowi¹zkowo w stroju tu-
a na ich czele stoi wspania³y
Kawa pochodzi z Etiopii.
i by³o zas³ug¹ naszego rodaka
Legenda mówi, ¿e jej pobu-
ormiañski urodzony w Stam-
reckim. Taki portret mo¿emy
wódz i pogromca Turków spod
– Jerzego Franciszka Kulczyc-
bule. Ten nie musia³ specjal-
dzaj¹ce w³aœciwoœci odkry³
jeden z pasterzy, zauwa¿ywszy
nie uczyæ siê parzenia kawy,
gdy¿ Armenia, znajduj¹ca siê
dziwne zachowanie kóz.
Spróbowa³ owoców z krzewów,
od kilku stuleci pod w³adz¹
tureck¹ musia³a ten sekret
wœród których siê pas³y i…
poczu³ nag³y przyp³yw energii
doskonale znaæ. Dziœ tak¿e
mo¿emy siê napiæ kawy
i jasnoœæ umys³u. W Etiopii
jedzono owoce kawowca z do-
parzonej „na sposób ormiañ-
ski”, który jest w³aœciwie
Duc de Saint-
sposobem tureckim i niewiele
Simone okreœli³
siê ró¿ni od kawy, któr¹ Turcy
kawê: „b³oto,
przyrz¹dzali sobie pod Wied-
niem. T³uczone w moŸdzierzu
dobre co najwy-
ziarna zalewali oni wod¹ w
¿ej dla mêtów
niewielkim naczyniu z d³uga
spo³ecznych”.
r¹czk¹ (u nas nosi ono popu-
larn¹ nazwê „turka”) i stawiali
datkiem mas³a i soli. Kawê,
w ¿arze ogniska, czekaj¹c, a¿
napój naci¹gnie, ale nie do-
jako napój z pra¿onych ziaren
wymyœlili prawdopodobnie
prowadzaj¹c go do wrzenia.
arabowie, i to za ich spraw¹
Prawie identyczny sposób
napój rozpowszechni³ siê na
wykorzystuje siê do parzenia
Bliskim Wschodzie, choæ nie
kawy m. in. w kawiarni „Or-
bez trudnoœci – w I. po³owie
mianka” przy ul. Ormiañskiej
tak¿e podziwiaæ we Lwowie,
XVI w. obowi¹zywa³ zakaz
Chocimia, Jan III Sobieski!
i kilku innych kawiarniach
kiego z Kulczyc pod Samborem.
spo¿ywania jej w Mekce, czy
w kawiarni „Pod Niebiesk¹
Wieœci te odwiod³y radê miasta
we Lwowie.
Nie wiemy, jak wygl¹da³y jego
Butelk¹” (tak te¿ nazywa³a siê
od planowanego poddania
w Kairze. Kontrowersje jednak
Czy mamy, wiêc zupe³nie
m³ode lata, ale prawdopo-
szybko ust¹pi³y miejsca coraz
kawiarnia Kulczyckiego) przy
Wiednia. Kiedy zwyciêzcy
zapomnieæ o Kulczyckim?
dobnym jest, ¿e jak wielu
ul. Ruskiej.
wiêkszej popularnoœci. W po-
wkraczali do miasta, nie za-
Badacze przypisywali mu
mieszkañców tych ziem dosta³
³owie XVI w. otwarto pierwsze
Postaæ Kulczyckiego by³a
pomnieli tak¿e o Kulczyckim.
jeszcze jedno odkrycie: to on
siê w jasyr i zosta³ uprowa-
na tyle ciekawa i inspiruj¹ca,
kawiarnie w Stambule, Ka-
Wœród innych gratyfikacji
pierwszy mia³ dodawaæ do
dzony do Turcji, gdzie spêdzi³
irze, Damaszku.
¿e przyznawa³o siê do niej
pozwolono mu równie¿ wy-
kawy cukru i mleka. Musimy
pewien czas, poznaj¹c przy
równoczeœnie kilka narodów.
braæ sobie trofeum spoœród
Pierwszym Europejczykiem,
siê zgodziæ, ¿e by³o to prze-
okazji jêzyk turecki, kuchniê,
który opisa³ kawê, by³ nie-
Czêsto mo¿na siê spotkaæ z
pozostawionych przez Turków
³omowe odkrycie. Zw³aszcza,
obyczaje. Tak¿e obyczaj pa-
informacj¹, ¿e by³ kozakiem
sprzêtów. Ku wielkiemu zdzi-
miecki podró¿nik i botanik
rzenia kawy. Korzystaj¹c z
jeœli poczytamy opinie wspó³-
Leonard Rauwolf. Podró¿uj¹c
zaporoskim, choæ polscy ba-
wieniu, Kulczycki zabra³ 300
tych umiejêtnoœci, po powrocie
czesnych Kulczyckiemu o ka-
dacze utrzymuj¹, ¿e pochodzi³
worków z ziarnami, które
do Europy trudni³ siê t³uma-
w l. 1573-76 po Bliskim
wie. Jan Andrzej Morsztyn
Wschodzie zwraca³ szczególn¹
ze spolonizowanej rodziny
wiedeñczycy uwa¿ali wczeœ-
czeniami oraz handlem, a¿
pisa³ ok. 1670 r.: „W Malcie
ruskiej szlachty. W zachod-
niej za paszê dla wielb³¹dów.
wreszcie osiad³ w Wiedniu,
(œmy), pomniê, kosztowali
uwagê na roœliny lecznicze
i nieznane w Europie zio³a.
nich Ÿród³ach mo¿na natkn¹æ
Przedsiêbiorczy szlachcic
gdzie otworzy³ w³asn¹ firmê.
kafy, /Trunku [...] I co jest
siê na tezê, ¿e Kulczycki by³
szybko wyprowadzi³ ich z
Jednak Turcy i tu nie dawali
Turków, ale tak szkaradny /
O kawie pisa³ tak: „Bardzo
dobry napój zwany przez nich
Serbem. Tak czy inaczej, sta³
Napój, jak brzydka trucizna
Niektórzy podejrzewali, ¿e – lubiana
siê on patronem wiedeñskich
i jady, / Co ¿adnej œliny nie
„Chaube”, który jest niemal
przez muzu³manów – musi byæ wymys-
tak czarny jak inkaust i bar-
kawiarzy, i nie jest w stanie
puszcza przez zêby, /Niech
³em samego szatana. Obiekcje te rozwia³
tego zmieniæ nawet wygrze-
chrzeœcijañskiej nie plugawi¹
dzo dobry na dolegliwoœci,
szczególnie ¿o³¹dkowe. Spo-
bany ostatnio przez badaczy
gêby”. Duc de Saint-Simone
sam papie¿ Klemens VIII, który powie-
historii fakt, ¿e kawiarnia
okreœli³ kawê jeszcze dosad-
¿ywaj¹ go oni o poranku,
dzia³ „Kawa powinna zostaæ ochrzczona,
w otwartych miejscach, przed
Kulczyckiego wcale nie by³a
niej: „b³oto, dobre co najwy¿ej
co uczyni j¹ napojem prawdziwie
pierwsz¹ w Wiedniu, jak siê
dla mêtów spo³ecznych”. Nie-
wszystkimi i bez najmniejszej
oznaki strachu czy ostro¿noœci.
zwyk³o uwa¿aæ.
którzy podejrzewali, ¿e – lu-
chrzeœcijañskim”.