nasze zdrowie
27
Kurier Galicyjski * 28 lutego – 15 marca 2010
kaWa – piĆ czy nie piĆ?
chorób krążenia. W świetle przyto-
EUgENIUsz NIEmIEc
czonych obserwacji, wydaje się, że
przedwojenna reklama kawy HAG nie
odwieczne dążenie czło-
kłamała.
obserwowano ww. objawów. W Pol-
wieka do usuwania znuże-
cukrzyca – Badano przez 12 i
sce była (bo nie wiem czy nadal jest?)
nia, polepszania koncentracji
18 lat (125 000 osób) i okazało się,
reklamowana kawa „Astra”, która
i sprawności myślenia oraz
że picie kawy (również bezkofeinowej)
miała być wolna od tych niekorzyst-
samopoczucia, jest tak oczy-
nych wpływów i nawet uzyskała znak
wiste, że pytanie zawarte w
obniża ryzyko wystąpienia
cukrzycy t. 2, niezależnie od płci,
profilaktyki cholesterolowej. Wspo-
tytule zapewne można zali-
a zależność ta jest proporcjonalna do
mniane wyżej antyoksydanty mają
czyć do retorycznych. Jeżeli
ilości wypijanej kawy. Inne obserwacje
wpływ ochronny przed chorobami
świat wypija ok. 400 miliar-
wykazywały, że kofeina obniża wrażli-
serca, cukrzycą i nowotworami, nato-
dów filiżanek kawy rocznie
wość tkanek na insulinę i może upo-
miast okazuje się, że są też w kawie,
(a statystyczny Polak ok. 550
śledzać tolerancję glukozy. Wygląda
zwłaszcza bezkofeinowej, uszkadza-
filiżanek), to problem „pić
jednak na to, że dominujący korzystny
jące komórki wolne rodniki. Najmniej
czy nie pić”, należy rozpatry-
efekt profilaktyczny raczej zależy od
wolnych rodników znajdowano w ka-
wać raczej w aspekcie bez-
innych niż kofeina składników kawy.
wach Nescafe i Jacobs-Kronung.
pieczeństwa tego nałogu dla
Nowotwory – Uważa się, że
Zachodzi pytanie: czy kawa zwięk-
zdrowia, wpływu na długość
antyoksydacyjny wpływ polifenoli i di-
sza zagrożenie zawałem serca? Pro-
przeżycia i przebieg rozma-
terpenów, ingerujących w układy en-
blem ten badali Włosi i wyszło im, że
itych chorób.
Kawę pijemy dla przejściowej po-
zymatyczne oraz poprzez wpływ na-
przy spożywaniu do 3 filiżanek espres-
prawy sprawności psychofizycznej i
silający perystaltykę jelit, kawa może
so dziennie nie ma takiej zależności,
samopoczucia, osiąganemu dzięki
zmniejszać ryzyko nowotworów jelita
natomiast przy piciu powyżej 6 filiża-
głównemu składnikowi napoju, kofe-
grubego. Z kolei akryloamid jest uwa-
nek zależność była wyraźna.
inie. Trzeba jednakże wiedzieć, że w
żany za zdecydowanie rakotwórczy,
Zdecydowanie natomiast są prze-
kawie wykryto, jak dotąd, ok. 700 in-
a u ludzi pijących ponad 5 szklanek
sadzone mniemania o wpływie kawy
nych składników chemicznych, których
kawy dziennie ma zwiększać ryzyko
na ciśnienie tętnicze krwi. Być może
przyjmowanie nie może być obojętne
raka pęcherza moczowego.
jest to „zasługą” ludzi o niskim ci-
dla organizmu i co ważniejsze – rola
osteoporoza – Wydaje się nie
śnieniu, którzy używają kawy do jego
i znaczenie nie zostały do końca po-
ulegać wątpliwości, że picie kawy wią-
podnoszenia i przypisują poprawę
znane. Mamy tu do czynienia z wpły-
że się z pogorszeniem gęstości mi-
samopoczucia po kawie właśnie pod-
wami korzystnymi, jak i niekorzystnymi
neralnej kości i wyraźnym wzrostem
wyższonemu ciśnieniu. W 1996 roku
dla naszego zdrowia. O bardzo cieka-
ryzyka złamań, co jest tłumaczone
Amerykanie, w dużym badaniu, stwier-
wej historii kariery kawy pisała Pani Ka-
wypłukiwaniem wapnia i magnezu
dzili, że 1 filiżanka kawy (=0,1 g kofe-
tarzyna Łoza w „Kurierze Galicyjskim”
przez kofeinę. Dlatego w starszym
iny) podnosi ciśnienie rozkurczowe u
nr 16 z dnia 31.08.2009 (artykuł pt:
wieku (choć nie tylko), należy dbać o
zdrowych średnio o 3 mm Hg (słupa
„Gdy nie ma kawy, nie ma zabawy...”).
dostateczną podaż wapnia w diecie
rtęci), natomiast u nadciśnieniowców
Ja natomiast postaram się przybliżyć
(nabiał, leki, witaminę D) i chociażby
średnio o 8 mm Hg i efekt ten może
PT. Czytelnikom, w sposób zrozumia-
dlatego osoby z niedoborem żelaza
regułą uczynić picie kawy z mlekiem.
wieńcowych serca, z równoczesnym
utrzymywać się do 5 godzin. U osób
ły i z niezbędnymi uproszczeniami, w
nie powinny pić kawy podczas lub
Przewód pokarmowy – lu-
niewielkim zwężeniem naczyń mózgo-
systematycznie pijących kawę rozwija
miarę aktualny stan wiedzy, dotyczący
bezpośrednio po posiłkach.
dzie obciążeni chorobą wrzodową,
wych (dzięki czemu kofeina pomaga
się mechanizm ochronny, pod posta-
niektórych aspektów zdrowotnych, wy-
Diterpeny – (kafestol, kahwe-
chorobą refluksową, kamicą żółciową,
w bólu głowy), minimalnie podwyższa
cią powstawania tzw. tolerancji, co
nikających z picia kawy.
ol) mają być odpowiedzialne za po-
dość często źle tolerują kawę, z powo-
ciśnienie krwi (o czym powiem jeszcze
powoduje, że w tej grupie osób, wpływ
Do głównych związków chemicz-
drażnienia przewodu pokarmowego
du drażniącego wpływu kofeiny i inych
w dalszej części). Ponadto rozkurcza
na wysokość ciśnienia jest minimalny.
nych, odkrytych w kawie, należą:
i obserwowany u kawiarzy wzrost
substancji drażniących śluzówkę. Sub-
oskrzela, zwiększa wydzielanie mo-
Stwierdzono, że w populacji kawiarzy
kofeina, polifenole, diterpeny, akry-
cholesterolu całkowitego. Diterpenom
stancje drażniące można technolo-
czu i sprzyja (niestety!) wypłukiwaniu
średnie ciśnienie krwi jest wyższe o
loamid i ich metabolity (tzn. związki
jest również przypisywany wpływ an-
gicznie eliminować i takie kawy (light,
i utracie wapnia i magnezu z organi-
2,5 mm Hg, niż w populacji nie piją-
tworzone z nich w organizmie).
tynowotworowy.
reizarm, mild) są lepiej tolerowane.
zmu, pobudza wydzielanie soku żołąd-
cych kawy. Nie stwierdzono, aby małe
Kofeina – to alkaloid (o wzorze
akryloamid – wykryty w kawie
Czasem wystarcza proste dodanie do
kowego, mobilizuje kwasy tłuszczowe
ilości kawy wpływały stymulująco na
chem. C8-H10-N4-02), występujący w
jest natomiast obwiniany o wpływ ra-
kawy mleka lub śmietanki.
z tkanki tłuszczowej i glukozę z mięśni
stężenie tzw. hormonów presyjnych
ziarnach kawy, w zależności od gatun-
kotwórczy.
Inne choroby – Pijący ok. 3
(lipoliza i glikogenoliza), jako mate-
(z grupy katecholamin czy R-A-A) tzn.
ku, odmiany i strefy pochodzenia, w
Poza ww. związkami w palonej
filiżanek kawy dziennie, mają o 20-
riały niezbędne do wzmożonej pracy.
mających wpływ na wzrost ciśnienia
ilości 0,5-2,8 %, najczęściej ok. 1%.
kawie można znaleźć: garbniki – do
30 % mniejsze ryzyko zapadnięcia
Amerykanie (z Cornell University)
krwi. Wspomniane hormony wyraźnie
Sporządzając typową filiżankę kawy
1,5%, błonnik – do 26 %, tłuszcze –
na chorobę Parkinsona. Mechanizm
ostatnio stwierdzili na zwierzętach, że
jednak wzrastają we krwi przy dużych
zużywamy średnio 10 g kawy mielonej
do 14 %, cukry – do 1,5 %, substancje
tej obserwacji nie jest poznany. Je-
kofeina może przywracać prawidłowe
dawkach kawy. Podobnie niekorzyst-
(= 0, 1 g kofeiny) lub 2-3 g kawy roz-
azotowe – do 14 % (w tym białka – do
śli natomiast chodzi o nerki, to kawa
działanie tzw. limfocytów T, co może
ne jest łączenie kawy z paleniem pa-
puszczalnej (= 0,06 g kofeiny). Za daw-
7%) i wiele innych związków, których
nieco podwyższa ryzyko kamicy ner-
mieć, jeśli się potwierdzi na ludziach,
pierosów, o czym wspomniałem już
kę śmiertelną przyjmuje się 10 g kofeiny
rola w organizmie jest niepoznana lub
kowej. Natomiast nie tyle kawa, co
znaczenie w leczeniu chorób immu-
powyżej.
(= ok. 80-100 filiżanek kofeiny), więc
obojętna. Niektóre kawy rozpuszczal-
kofeina wchodząca w skład leków
nologicznych (głównie z kręgu reuma-
Wynika z tego, że kawa nie jest
margines bezpieczeństwa jest duży.
ne posiadają dodatek substancji o
(np. popularnych tabletek przeciw bó-
tycznego, ale także np. stwardnienia
przyczyną nadciśnienia, ani też ludzie
Chcąc ocenić całkowitą dawkę przyj-
działaniu moczopędnym i nieco obni-
lowi głowy), ma swój udział w rozwoju
rozsianego). U palaczy tytoniu, rozkład
z dobrze kontrolowanym nadciśnie-
mowanej kofeiny, trzeba oczywiście
żającym ciśnienie krwi.
ciężkich uszkodzeń nerek i ich niewy-
kofeiny jest 2 x szybszy i dlatego pa-
niem, nie muszą odmawiać sobie
wziąć pod uwagę, że kofeina jest także
Przedwojenne hasło reklamowe
dolności (nerka analgetyczna).
lacze chcąc uzyskać powyższe efekty
przyjemności płynącej z wypicia „ma-
w innych produktach spożywczych, jak
głosiło wszem i wobec „kawa HAG
Jak widać z powyższych, bardzo
muszą wypijać dwa razy więcej (lub 2
łej czarnej”. W 2008 r. opublikowano
np. herbata – 2-5%, kakao – 0,3% (w
chroni serce” (może pamiętacie wiszą-
uproszczonych rozważań, odpowiedź
x częściej) kawy. Trzeba przyznać, że
prowadzone przez 24 lata badania,
tym czekolada), orzeszki cola – 2%,
ce jeszcze po wojnie tablice blaszane,
na pytanie czy kawa jest dobrym dla
choćby powyższe wyliczenie wskazuje
obejmujące 86214 kobiet i 41736
wszelkie napoje energetyzujące (!) –
głoszące pochwałę przedwojennej
zdrowia czy też złym napojem, wcale
na potężną ingerencję tego alkaloidu w
mężczyzn, z których jednoznacznie
wg informacji na opakowaniu, a także w
kawy, bo po wojnie dość długo, był to
nie jest jednoznaczna i każdy zainte-
czynności organizmu.
wynika, że umiarkowane picie kawy
niektórych przyjmowanych lekach, np.
rarytas raczej trudno osiągalny). Ile
resowany tematem, powinien sobie
Polifenole – (w postaci kwa-
nie zwiększa śmiertelności całkowitej,
tabletkach od bólu głowy.
było prawdy w tej reklamie? Trzeba
odpowiedzieć, czy w jego przypad-
sów: kawowego, chinowego i chloro-
a nawet, że pijący 2-3 filiżanki dzien-
Działanie kofeiny na organizm po-
się zastrzec, że i dzisiaj wyniki badań
ku kawa wyrządzi więcej dobrego
genowego), są to pochodne benzenu,
nie, zredukowali ryzyko zgonu
lega w głównej mierze na pobudzeniu
tego problemu nie są jednoznaczne,
czy złego. Oczywiście w znalezieniu
niezwykle aktywne metabolicznie.
o 26 % z przyczyn sercowo-
wydzielania w centralnym układzie
a czasem wręcz sprzeczne. Aktualnie
takiej odpowiedzi może mu także
Smak i aromat kawy zależy głównie
naczyniowych. Nie zauważono
nerwowym tzw. neuromediatorów,
wydaje się udokumentowane, że kawa
pomóc jego lekarz. Wiele wskazuje,
od zawartości polifenoli. Do najważ-
natomiast jakiejkolwiek redukcji zgo-
czyli substancji odpowiedzialnych
(a głównie zawarte w niej diterpeny) są
że umiarkowane (tzn. nie przekra-
niejszych jednak skutków ich obec-
nów z przyczyn nowotworowych. W
za przekazywanie pobudzenia psy-
odpowiedzialne za wzrost niektórych
czające 4 filiżanek dziennie = ok.
ności należy wpływ antyoksydacyjny
innym, prowadzonym przez 20 lat
chomotorycznego,
usprawnienia
czynników ryzyka sercowo-naczynio-
4-6 mg kofeiny/kg masy ciała /dzien-
(przeciwutleniacze) i przeciwzapalny,
badaniu międzynarodowym, dotyczą-
pracy umysłowej, usuwanie uczucia
wego, takich jak: podwyższenie po-
nie) picie kawy nie zagraża zdrowiu,
co, jak się uważa, ma mieć znaczenie
cym 130 000 pijących 4-5 filiżanek
zmęczenia, poprawę samopoczu-
ziomu cholesterolu całkowitego oraz
może wspomagać ochronę przed
w ochronie organizmu przed choroba-
kawy dziennie, okazało się, że ryzy-
cia. Badania na żołnierzach ame-
homocysteiny, którym przypisuje się
niektórymi chorobami, bądź łagodzić
mi nowotworowymi. Mają też grać po-
ko śmierci z powodu chorób układu
rykańskich pokazały, że 2 filiżanki
wpływ miażdżycorodny. Dotyczy to
ich przebieg, a nawet redukować ry-
zytywną rolę w obniżaniu tzw. złego
krążenia było niższe o 33% u kobiet
kawy podnoszą czujność, wzmagają
głównie kawy mielonej, parzonej po
zyko przedwczesnego zejścia z tego
cholesterolu( LDL). Ważnym elemen-
i 44% u mężczyzn. Przyczyn tak ko-
pamięć i zdolność uczenia się aż o
turecku (czyli zalewanej wrzątkiem),
łez padołu. Najlepszą strategią w tym
tem jest też wiązanie toksycznych dla
rzystnych wyników upatruje się w
60%. W układzie krążenia dochodzi
bowiem kawy filtrowane i rozpusz-
wypadku wydaje się stara, wypróbo-
organizmu metali ciężkich. Wiążą,
hamowaniu odczynów zapalnych
do przyspieszenia czynności serca
czalne mają bardzo mało diterpenów
wana zasada „złotego środka” , czy
niestety, również pokarmowe żelazo,
(polifenole) naczyń krwionośnych,
(czasem do niemiarowości), rozsze-
i przy umiarkowanym (do 4 filiżanek
może raczej „złotego umiaru”.
co może sprzyjać niedoborom tego
aktualnie najbardziej obwinianych za
kG
rzenia naczyń obwodowych i naczyń
dzinnie) piciu tych postaci kawy, nie
potrzebnego metalu i niedokrwistości,
sprzyjanie rozwojowi miażdżycy i in.