img
regionalne tradycje
25
Kurier Galicyjski * 17 – 29 września 2010
„FestiWal GastroNomiczNy Na wołyniu wiązano
słomę w snopy…
zŁota barabula”
ŁUKAsz JURAszEK
Na tegoroczną edycję festiwalu
atrakcji turystycznych „Noce w Humo-
rze” [Nopţilor Humorului], który odby-
wa się w mieście Gura Humoru [Gura
Humorului] na Bukowinie zostało za-
proszone Stowarzyszenie Obczyny
[Asociaţia Obcinele], założone w tym
roku i mające siedzibę w Pojanie Mi-
kuli [Poiana Micului], polskiej wiosce,
leżącej w malowniczej dolinie potoku
Humor w odległości 15 km od mia-
sta Gura Humoru i zasiedlonej przez
Polaków już w 1842 roku. O historii
osadnictwa polskiego pisano wcze-
śniej na kartach „Kuriera Galicyjskie-
twórczynie ludowe
go”, więc nie będziemy teraz o tym
bardziej szczegółowo przypominać.
ale Krawczuk przekonała organizato-
AGNIEszKA RATNA tekst
Warto jednak pamiętać, że wciąż tam
rów, że warto postawić na Wołyń.
LEONID mAKsymOW
mieszkają Polacy, posługujący się na
Laureatka uważa, że Wołyń ma
zdjęcia
co dzień językiem polskim i zaprasza-
wiele do pokazania. Od 1997 r. w
jący, nie tylko rodaków, do odwiedzin
w kociołku nad ogniskiem, w pierwszym dniu konkursu,
kupyczowskiej szkole średniej, gdzie
Konie z irokezami, anioł
i na wypoczynek. Zapewniają oni
ziemniaki z warzywami gotowano
lekcje przeprowadza nasza rozmów-
stróż w spódnicy koloru słoń-
noclegi w swoich gościnnych domach
czyni, działa studio „Żyteczko”. Tam
ca, welony, kudłate gwiazdy,
też czarnych krówek jest znakomita,
i gospodarstwach agroturystycznych,
uczniowie starają się o zachowanie
ptaki z niesamowitymi ogo-
to nikogo nie trzeba o tym przekony-
wyżywienie i moc atrakcji dla gości
i odrodzenie jednego z najstarszych
nami – na tym nie kończy się
wać...
w wieku do lat 2 do 102.
rodzajów sztuki ludowej. W czasie
lista wytworów wyobraźni
W tym roku Stowarzyszenie zosta-
zajęć uczą się różnych rodzajów
artystów, którzy przyjechali
ło zaproszone do udziału w festiwalu,
Racuszki
wiązania słomy, tak by przybierały
do Łucka na międzynarodo-
Składniki: ser (twarożek), cukier,
w części konkursowej, na najlepszą
tradycyjne formy jak wianki czy świą-
wy festiwal Wyrobów ze sło-
mąka, jajka, ziemniaki tarte, trochę
potrawę z ziemniaków. Barabule, bo
teczne pająki. Prace uczniów pani
my „snop”.
grysiku, przyprawy (cukier waniliowy,
tak się z dawna mówi na ziemniaki
Wołyń i wieś Kupyczów w sierpniu
Marii otrzymały już szereg nagród na
esencja rumowa, cynamon).
na całej Bukowinie, są podstawowym
na cały tydzień zostały ochrzczone
międzynarodowych konkursach.
składnikiem wielu potraw bukowiń-
Mekką dla słomkarzy z USA, Wielkiej
W kupyczowskiej szkole od dwóch
skich. Barabule są podstawą diety nie
Placki ziemniaczane
Brytanii, Holandii, Rosji, a nawet Ne-
lat działa pierwsze i jedyne na Ukra-
tylko na Bukowinie, ale na wszystkich
ze śmietaną
palu. Rzecz jasna, nie mogło zabrak-
inie muzeum słomkarstwa. Ekspozy-
Składniki: ziemniaki tarte, jajka,
północnych terenach historycznej Moł-
nąć reprezentacji ukraińskiej z ob-
cję tworzą przede wszystkim prace
trochę mąki, śmietana, trochę soli,
dawii. Reszta Rumunii nie spożywa
wodu żytomierskiego, rówieńskiego,
uczniów i prezenty otrzymane od gości
cukier puder.
ziemniaków w tych ilościach i w takiej
iwano-frankowskiego i lwowskiego.
z całego świata. Oczywiście po festi-
rozmaitości, jak się to dzieje właśnie
- Pomysł zorganizowania takiego
walu kolekcja muzealna odpowiednio
Dyplom „bukowińska Niespo-
Jury oceniało sposób przygoto-
na Bukowinie. Zatem pomysł tego kon-
festiwalu przywiozłam z Węgier – mówi
powiększyła się o kolejne wytwory wy-
dzianka”
wania, szybkość, estetykę podania,
kursu został trafiony w dziesiątkę. To,
strój regionalny, wystrój stoiska i co
że odbywa się on w części centralnej
ziemniaki z warzywami
Składniki: ziemniaki, oliwa, pa-
najważniejsze – smak potraw. Przy
Bukowiny południowej, w kompleksie
pryka czerwona, bakłażany, papryka
kramie Stowarzyszenia był tłok, ludzie
turystycznym Ariniş, tym bardziej pod-
zielona, groch, fasolka, pomidory, ce-
przepychali się, by choć popróbować
nosi jego rangę.
bula, marchewka, czosnek, przypra-
góralskiej kuchni, innej niż im znana.
Stowarzyszenie potraktowało bar-
wy (sól, pieprz, listek bobkowy, ziele
Nasze dzielne panie miały pełne ręce
dzo poważnie swój udział w konkursie
angielskie).
roboty by nadążyć z gotowaniem, sma-
o „Złoty ziemniak” [„Barabula de aur”],
żeniem i... jedynego chłopa w zespole
w którym przyszło mu współzawod-
Był to piątek, więc potrawa była
posadziły do obierania barabuli... Udało
niczyć z zawodowymi kucharzami
bezmięsna, bo taka jest tradycja na
się! Uczestnicy festiwalu popróbowali
z różnych hoteli, pensjonatów i re-
wsi.
naszych potraw, jury konkursowe
stauracji. Stoisko zostało urządzone
W drugim dniu (danie deserowe)
doceniło nasze wysiłki. Zostaliśmy
i ozdobione motywami ludowymi
na ruszcie i na patelni nad ogniskiem
uhonorowani dyplomem „Bukowiń-
Górali Czadeckich, których potom-
smażone były racuszki i placki ziem-
ska Niespodzianka”. W ten sposób
kowie mieszkają właśnie w Pojanie,
niaczane, podawane na słodko ze
przypomnieliśmy szerszej publicz-
a pomysł na potrawy zaczerpnięto z
śmietaną. Ze śmietaną, bo przecież
ności o swoim istnieniu i zasygnali-
tradycyjnej kuchni góralskiej. Go-
zgodnie z rumuńskim porzekadłem
zowaliśmy atrakcyjność wypoczyn-
spodynie przeglądały zapiski, bab-
na Bukowinie jada się śmietanę ze
ku we wsiach polskich, na terenie
cie przypominały sobie swoje dawne
śmietaną i nie trzeba nic więcej by
Bukowiny. Zaczęliśmy skromnie, od
przepisy i ostatecznie, w kociołku nad
Maria Krawczuk, mistrzyni sztuki ludo-
obraźni uczestników imprezy, którzy
się najeść. A że śmietana od naszych
osiągnięć kulinarnych, ale od czegoś
ogniskiem, w pierwszym dniu konkur-
wej Ukrainy – To właśnie tam brałam
Wołyń odwiedzili po raz pierwszy.
wiejskich łaciatych, czerwonych, czy
trzeba zacząć.
su (danie główne) gotowano:
udział w konkursie na IV Międzynaro-
- Sztuką dekoracyjną zajmuję
dowym Festiwalu Wyrobów ze Słomy
się już od lat, zaczynałam od insta-
w mieście Poczward.
lacji, po czasie przeszłam na słomę
Wołynianka, w której rękach zwy-
– opowiada Larysa Smietanina z Ro-
kłe źdźbło słomy zamienia się w praw-
sji, która pokazała się w słomianym
dziwe cudeńko, na tyle zachwyciła go-
wianku, kolczykach i dekorowanym
ści i organizatorów imprezy, że jeszcze
słomą kostiumie – Przyjechałam tutaj
w tym samym roku na Wołyń, do wsi
po doświadczenie, by móc je potem
Tułyczów (gdzie zamieszkuje Maria
przekazać swoim kolegom. Słoma
Krawczuk) przybyli dyrektor przed-
to produkt naturalny. Wcześniej ro-
sięwzięcia Turkes Tunde i mistrz
biona z niej biżuteria miała na celu
słomkarstwa Sidney Lee z USA oraz
przede wszystkim ochronę przed
dyrektor Muzeum Wyrobów ze Słomy
złymi duchami. Niestety, zapomniano
z Kalifornii Morgan Owenscaly. Po
już o tym znaczeniu, ale właśnie po to
długich rozmowach stwierdzono, że
się wszyscy zbieramy – by odrodzić
kolejne mistrzostwa powinny odbyć
dawne tradycje. Mam nadzieję, że
się właśnie na Ukrainie. Na miasto
ozdoby i ubiór przypadną do gustu
goszczące pretendował Kijów i Lwów,
modnisiom.
Uczestnicy festiwalu