img
18
Przegląd wydarzeń
30 października–15 listopada 2012 nr 20 (168) * kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Co ongiś w głodnych
Trolejbusy
z second handu”
czasach jadano?
Łuckie miejskie przedsiębiorstwo transportu
elektrycznego kupiło w Polsce trolejbus za
Ogromne nadwyżki żywnościowe z jakimi mamy do czynienia w dzisiej-
cenę… złomu. „Rogacza” wyprodukowano
szych czasach sprawiły, iż niemalże całkowicie zaginęły dawne
w 1991 roku i został zezłomowany w Lubel-
umiejętności pozyskiwania pokarmu z pozornie niejadalnych roślin.
skim PTK. W najbliższym czasie, po załatwie-
Korzenie pałki wodnej, placki z żołędzi czy też podkorze z sosny niejed-
niu wszystkich formalności, pojazd ruszy po
nokrotnie ratowały naszych przodków przed śmiercią głodową.
ulicach stolicy Wołynia.
ADAM KACZYŃSKI
i wykwalifikowanych pracowników
AgNIESZKA RATNA
przedsiębiorstwo ma na miejscu, ale
tekst i zdjęcie
W dzisiejszych czasach wiedzą
partnerzy zza Bugu zawsze są goto-
dotyczącą sposobów pozyskiwania
wi służyć konsultacją i pomocą nie-
„Rozumiemy, że jest to środek
jedzenia z otaczającego nas środo-
wiska naturalnego dysponuje jedynie
odpłatnie. Przekazana została kom-
transportu używany – mówi mer
niewielka grupka zapaleńców zaj-
pletna dokumentacja i za kilka dni
Łucka Mykoła Romaniuk. – Natural-
mujących się zgłębianiem tajników
pojazd pojawi się na ulicach Łucka.
nie chcielibyśmy wesprzeć naszego
„sztuki przetrwania”. Na szczęście
„Zgodnie z państwowym progra-
producenta i zakupić dla miasta no-
umiejętności te nie muszą być wy-
mem rozwoju transportu miejskiego
woczesny trolejbus łuckiej produkcji.
korzystywane na co dzień, jednakże
na lata 2007-2015 mieliśmy przewi-
Ale jego cena to 1,750 mln hrywien,
tragiczne wydarzenia XX w. takie
dziany zakup 12 nowych trolejbu-
co dla nas jest stanowczo za drogo. A
jak Wielki Głód na Ukrainie czy też
sów – mówi pan Grycanczuk – ale
pojazd, który zaproponowano nam w
kolejne fale głodu, spowodowane
w budżecie nie przewidziano na to
Lublinie, zakupiliśmy za cenę złomu.
spustoszeniami II wojny światowej
środków. Dlatego podjęliśmy decy-
Całkowita wartość transakcji (włącza-
pokazują, iż gdyby nie zapomniano
zję o zakupie trolejbusów w Lublinie.
jąc w to koszty przewozu i załatwienie
wiedzy zdobytej przez poprzednie
pokolenia, wówczas ich skutki mogły
„Najmłodszy” ma 14 lat, a „najstar-
wszelkich formalności) wyniosła 60
by być znacznie mniej dotkliwe.
szy” – 24”.
tys. hrywien”.
Według słów dyrektora przedsię-
Dyrektor przedsiębiorstwa trans-
czenie obranych żołędzi w ługu, czyli
rają korzenie, które można spożywać
Brzoza, świerk i sosna
biorstwa, na dziś w Łucku potrzeba
portu miejskiego Iwan Grycanczuk
roztworze drzewnego popiołu, który
na surowo, bądź też po ugotowaniu.
drzewa ratujące życie
około 70 trolejbusów, a z 58 pojaz-
zaznaczył, że partnerzy z Lublina
miał odczyn zasadowy. Następnie
Korzenie pałki pozyskuje się od je-
Na pierwszy rzut oka wymienio-
dów niewiele ponad 40 wyjeżdża na
zgodzili się też na sprzedaż części
dokładnie płukano wymoczone żo-
sieni do wiosny. Niestety ze wzglę-
ne powyżej drzewa kompletnie nie
trasę, reszta jest ciągle „na remon-
zamiennych, również za symbo-
łędzie, suszono i ucierano na mąkę,
du na temperaturę wody nie jest to
nadają się do jedzenia. Po chwili
tach” i przeglądach technicznych.
liczną cenę. Całą bazę remontową
bądź po prostu gotowano. W przy-
czynność zbyt miła. Korzenie pałki
zastanowienia przychodzi nam jed-
padku braku ługu taninę usuwano
najczęściej tkwią w śmierdzącym
nak do głowy pozyskiwany na przed-
poprzez wielokrotne naprzemienne
mule dlatego też należy je dokładnie
wiośniu słodkawy sok brzozowy.
przepłukiwanie pokrojonych żołędzi
umyć. Zawarta w korzeniach skrobia
Niemalże identyczne właściwości
gorąca i zimną wodą.
oraz inne cukry sprawiają, iż są one
(choć znacznie gorsze smakowo)
jednym z najbardziej kalorycznych
posiadają również i inne drzewa.
„dzikich” pokarmów. Mankamentem
Dawne ruskie latopisy, kroniki skan-
Trujące kasztany
Pospolicie występujące w Polsce
korzenia jest jego łykowatość spo-
dynawskie, czy choćby relacje z
kasztany w przeciwieństwie do swo-
wodowana występowaniem dużej
nieudanych kampanii wojennych
ich południowych kuzynów niestety
ilości podłużnych włókien. Jeżeli nie
pełne są opisów obdzierania z kory
nie nadają się do spożycia, gdyż za-
chcemy co chwila wypluwać prze-
przez wygłodniałych ludzi niemal-
wierają duże ilości saponin – substan-
rzutych włókien wówczas musimy
że wszystkich napotkanych drzew.
cji niszczących czerwone ciałka krwi.
pokroić korzeń w cieniutkie plasterki,
Wczesną wiosną, a więc na tak zwa-
Truciznę można usunąć poprzez go-
lub po długim gotowaniu odcedzić
nym przednówku, kiedy to naszym
towanie pokrojonych kasztanów po-
odżywczy wywar i wyrzucić wszyst-
przodkom najczęściej zaglądał głód
łączone z wypłukiwaniem, jednak jest
kie stałe pozostałości. Inną jadalną
w oczy, budzące się do życia drze-
to niezwykle pracochłonne. Ciekawy
częścią pałki wodnej są jej młode
wa puszczają soki, które zawierają
Ten trolejbus niedawno jeździł po Lublinie
opis produkcji chleba za kasztanów
pędy. Można je zbierać od wiosny do
rozpuszczone cukry i sole mineral-
przytoczył ksiądz Jan Krzysztof Kluk,
czerwca, gdyż później robią się zbyt
ne. Stosunkowo dużo składników
w napisanej w latach 1777–1780
twarde. Najbardziej wartościowa jest
odżywczych zawiera miękkie podko-
kącik poetycki
pracy „Roślin potrzebnych i pożytecz-
biaława nasada pędu długości 10–
rze, które po umiejętnym oddzieleniu
nych opisanie”: „Czasu drogości moż-
20 cm. Po jej obraniu z wierzchnich
może być jedzone na surowo, bądź
na z nich mieć chleb smaczny dobry
warstw pozostaje sam rdzeń grubo-
też po wysuszeniu mielone i dodawa-
Müller & Zitter”
i zdrowy, podług przepisu P. Kurrela,
ści palca, bądź ołówka. Po dokład-
ne do zwykłej mąki. Podkorze sosny
któremu z tey mąki biszkopty się na-
nym umyciu i pokrojeniu rdzeń pędu
oczywiście nie mogło być podstawą
wet udawały. Na to przerzyna się w
stanowi doskonały materiał na zupę.
diety, jednakże pozwalało przetrwać
kilku miejscach brunatną łupinę kasz-
Jadalne są również młode żeńskie
krytyczne chwile. Słynny chleb z do-
Całe życie trzymałaś ją za zasłoną
Zaglądasz do zniszczonej umywalki
tanów, kłada się w beczkę warstwami,
kwiatostany, którym pałka zawdzię-
datkiem trocin nie miał co prawda
w salonie
Myślisz o korycie w którym dziadek
przesypując niegaszonym wapnem,
cza swoją nazwę. W XVII stuleciu
takich samych wartości odżywczych
W końcu pojawił się chłopak
karmił świnie
nalewa się wody i mokną 24 godzin.
potrawy przyrządzone z pałki wod-
jak pełnowartościowy produkt, jed-
z dalekiej Polski
Zdarta z żeliwa farba na pewno jest
Potem tłuką się i w wodzie pławią, w
nej były przysmakiem kozaków.
nak pozwalał przeżyć i zapewniał
Nie mogłaś mu jej pokazać
pamiątką rogów i kopyt
której mąka osiadła wysusza się”.
stałą perystaltykę jelit dzięki której
Gdy wracał do domu
Próbujesz ukryć niesmak
możliwy był bezproblemowy powrót
Żołędzie
poprosiłaś o zmiotkę z Ikei
Wymienione powyżej rośliny sta-
Żołędzie od zarania dziejów sta-
do normalnych pokarmów. W sośnie
nowią zaledwie przykład możliwości
nowiły źródło pokarmu dla pierwot-
Jesteś teraz miastowa
oprócz podkorza jadalne są również
jakie daje nam otaczająca nas przy-
nych ludów Europy. Rozwój rolnictwa
młode gałązki oraz kwiatostany, któ-
W podzięce za nią
miastowa po ojcu
roda. Przystępując do samodziel-
sprawił, iż od czasów wczesnego
re zwierają dużo witaminy C. (stano-
spoglądacie teraz
Zniszczyłaś wszystkie zdjęcia
nych prób „podjadania” dzikich roślin
średniowiecza były używane tylko
wią wspaniały surowiec na znako-
do zardzewiałego śmiecia
rodzinnej chaty
musimy jednak pamiętać, iż nie żyje-
sporadycznie jako pokarm zastępczy
mity syrop ) W identyczny sposób
Ze złomu wyniósł go Iwan –
To po niej spacerowała dumnie
my w czasach księdza Kluka, kiedy
bądź „wypełniacz” do zwykłej mąki.
wykorzystywano podkorze i młode
przyjaciel ze szkoły
Oksana – locha
nikt nie słyszał o zanieczyszczeniach
Podstawowy problem z żołędziami
gałązki świerka. W czasie drugiej
Zapłacił flaszką –
zjedzona na święta
rzek, pestycydach czy też ołowiu
polega na tym, iż są gorzkie. Za-
wojny światowej kucharze stosowali
tutejszym przelewem
Matka często opowiadała
ze spalin. Zbieranie pałki wodnej w
warta w nich tanina nie tylko psuje
bardzo ciekawą metodę konser-
o jej dużych oczach
rzeczce „Smródce” może zakończyć
smak, ale także sprawia, że przy
wowania zupy. Na kocił grochówki
się poważnymi komplikacjami zdro-
zjedzeniu większej ilości pojawiają
dawano garść zielonych sosnowych
Dziś bardziej miejska
wotnymi. Należy również pamiętać
się bóle brzucha i zaparcia. W cza-
szyszek. Smak pozostawał niezmie-
patrzysz tępo w to żelastwo
Prawie jak u Kozaka –
o obowiązkowym myciu wszystkich
sach głodu z bogatych w skrobię
niony, jednak zupa nie kisła.
Zdziwiona dlaczego Polaka
starego ogiera dziadka
roślin, zwłaszcza tych zbieranych
żołędzi pozyskiwano mąkę, którą na-
Pałka wodna
zachwyca ledwo widoczny
Poszedł do rzeźni ze znajomością
w pobliżu miejsc wypasu zwierząt –
stępnie dodawano do zwykłej mąki
Jedną z najłatwiejszych do po-
napis: Lwów
waszych pięciu morgów
pomimo postępów nauki i degradacji
zbożowej. Niezbędnym warunkiem
zyskania dzikich roślin jadalnych jest
Ty uporczywie próbujesz
środowiska nadal można zarazić się
umożliwiającym konsumpcje żołę-
najzwyklejsza pałka wodna. Wszyst-
o nich zapomnieć
piotr soBota,
glistami i innymi niezbyt sympatycz-
dzi było jednak pozbycie się taniny.
kie jej części są jadalne, jednak naj-
Wstydzisz się słomianej miotły
Rzeszów
nymi zwierzątkami.
Najprostszym ze sposobów było mo-
więcej substancji odżywczych zawie-