24
kurier kulturalny
30 października–15 listopada 2012 nr 20 (168) * kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Do Sadżawy na gołąbki
Przepisy na gołąbki, które zdradziła nam
gospodyni z rejonu bohorodczańskiego
gołąbki z kapusty, marchwi i czerwonej papryki
Międzynarodowy Folklorystycznie-Etnograficzny Festiwal Gołąb-
500 g kapusty, 200 g marchwi, 300 czerwonej papryki, 200 g cebuli, 50
g natki selera, 1 główka czosnku, 200 g śmietany, 100 g oleju, sól i pieprz
ków odbył się w tym roku po raz pierwszy we wsi Sadżawa rejonu
do smaku.
bohorodczańskiego woj. iwano-frankowskiego. Odwiedzili tę impre-
Cebulę, marchew, paprykę i natkę selera drobniutko posiekać i zeszklić
na oliwie. Drobniutko posiekać kapustę, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką
zę również partnerzy rejonu z Polski, z gminy Szczurów.
i ostudzić. Odcisnąć ostudzoną kapustę, wymieszać z podsmażonymi jarzy-
nami i zielenią, dodać potłuczony na miazgę czosnek i doprawić. Główkę ka-
pusty podzielić na liście i sparzyć je, po czym usunąć grubsze pasma. Robimy
SABINA RÓŻYCKA
gołąbki, układamy w rondelku, zalewamy śmietaną i zapiekamy w piekarniku.
tekst i zdjęcia
gołąbki ziemniaczane
Dzielimy się z sąsiadami
1 kg ziemniaków, 200 g cebuli, 200 g marchwi, 50 g oleju, 200 g śmie-
tany, sól i pieprz do smaku.
doświadczeniem i pieśniami
Najlepiej gołąbki te smakują, jeśli są przygotowane z kwaśnej kapusty.
Podczas Festiwalu delegacja z
Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce. Cebulę i marchew
Polski zaprezentowała dawne tańce
obieramy, drobniutko siekamy i smażymy na oleju. Tarte ziemniaki i pod-
ludowe, które zebrał i uporządkował
smażone jarzyny mieszamy, doprawiamy. Gołąbki polewamy sosem z drob-
Mychajło Pastuch, były mieszkaniec
niutko pociętą zeszkloną cebulą.
wsi Bohorodczany. Od 12 lat pan My-
chajło mieszka w Szczurowie razem
gołąbki gryczane
z żoną Witaliną i synem Danielem.
1 główka kapusty, 300 g kaszy greczanej, 300 g marchwi, 4 cebule, 3 duże
Wraz z polskimi etnografami, pracu-
łyżki oleju, 500 g pomidorów lub 2-3 łyżki pasty pomidorowej, sól i pieprz do
je tam nad przywróceniem dawnego
smaku.
folkloru lokalnego.
Główkę kapusty podzielić na liście i sparzyć je, po czym usunąć grubsze
Na Festiwal do Sadżawy przy-
pasma. Kaszę gryczaną odgotować, marchew posiekać, cebulę drobniutko
urzędu gminy ds. edukacji oraz człon-
kukurydzianej, a również pszen-
jechali również goście z Krymu, Do-
pokroić. Liście kapusty wypełnić nadzieniem i ułożyć w koperty, po czym ob-
smażyć na maśle. Garnek wyłożyć liśćmi kapusty, poukładać na nie gołąbki
kowie zespołu folklorystycznego.
nej, ziemniaków, fasoli, grzybów,
niecka i Tarnopola. Święto zaczęło
i zalać wodą (ok. 0,5 szklanki). Pomidory kroimy na plastry, układamy na
Bardzo nam się tu podoba, bowiem
marchwi i przypraw. Są zapieka-
się uroczystą paradą ulicami wsi.
gołąbkach i polewami osoloną oliwą. Gotować na małym ogniu.
ukraińska gościnność, zwłaszcza w
ne w piecu, duszone, gotowane w
Na przedzie niosą flagę Sadżawy z
zachodniej części kraju, to coś wspa-
śmietanie, podają ze skwarkami. A
przedstawionym na niej jabłkiem
Postne gołąbki z grzybami i marchwią
niałego! Czujemy się tu jak w domu!
jeszcze gospodynie aktywnie za-
i dużo korowajów. Właśnie ten świą-
500 g kapusty, grzyby – 500 g, marchew – 200 g, cebula – 200 г, ryż –
Ludzie, którzy nas przyjmują, stali się
stosowują nowe przypisy tej dawnej
teczny chleb nieśli goście w darze
150 g, olej – 100 g, sól i pieprz do smaku.
po prostu naszą rodziną – krewnymi
potrawy i przygotowują je w liściach
dla wsi i jej mieszkańców. „Festiwal
Główkę kapusty oczyścić z górnych liści, wyciąć głąb, zanurzyć kapu-
w duchu i sercu”.
sałaty, buraków, kapusty zawojskiej,
powinien przyczynić się do rozwoju
stę do wrzątku na 3-5 min., po czym wyjąć, ostudzić i ostrożnie oddzielić
pekińskiej, kalarepki, winogron itp.
agroturystyki na tych terenach, ponie-
na liście. Grzyby umyć, drobniutko posiekać i smażyć na oleju. Marchew
Za najlepsze gołąbki na naszym
waż mamy ku temu wszelkie warun-
Czas na uczczenie
myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Cebulkę czyścimy, drobniutko
święcie uznano potrawy ze Staruni.
ki – opowiada wójt Mychajło Bojko.
gołąbków
siekamy i smażymy razem z marchwią na oleju przez 2 min. Ryż płuczemy
Tymczasem Festiwal trwa i w
Gołąbki na święto przygotowywała
– Zresztą, ludzie u nas są niezwykle
zimną wodą, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2 godziny. Podsmażone
grzyby, jarzyny, i napęczniały ryż mieszamy i doprawiamy. Z odgotowanych
odległości kilku metrów od sceny,
cała wioska. Nawet wójta z człon-
gościnni. Kiedy ulokowaliśmy kilku
liści kapusty i przyrządzonego uprzednio nadzienia robimy gołąbki, układamy
na której występują goście z Polski,
kami Rady zapędzono do roboty.
gości w hotelu, to mieszkańcy wsi byli
w rondelku, zalewamy wrzątkiem i dusimy pod pokrywką około 30 min.
już rozpoczęto festyn… gołąbków. A
„Gołąbki przygotowywane u nas są
bardzo zasmuceni, chcieli bowiem
jest ich bez liku: z liści winogron, bu-
najlepsze – mówi wójt Iwan Mosiuk.
by goście obowiązkowo mieszkali w
gołąbki z grzybami w sosie śmietanowo-pomidorowym
500 g kapusty, 300 g świerzych grzybów, 2 cebule, 3-4 duże łyżki oleju,
2 łyżki masła lub margaryny, 2 szklanki sosu śmietanowo-pomidorowego,
sól i pieprz do smaku.
Główkę kapusty oczyścić z górnych liści, wyciąć głąb, zanurzyć ją do
wrzątku na 3-5 min., po czym wyjąć i ostrożnie podzielić na liście. Suszo-
ne grzyby zalewamy zimną wodą, solimy i zostawiamy tak na noc. Grzyby
dokładnie płuczemy, odgotowujemy, studzimy i drobniutko siekamy. Cebulę
kroimy, szklimy na oleju, dodajemy grzyby i smażymy. Z odgotowanych liści
kapusty i nadzienia robimy gołąbki, obsmażamy, zalewamy sosem śmieta-
nowo-pomidorowym i dusimy przez 30-40 min.
gołąbki z grzybami i jajami
500 g kapusty, 60 g suszonych grzybów, 60 g cebuli, 2 jaja, 140 g śmie-
tany, 10 g pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, solimy i zostawiamy tak na noc.
Grzyby dokładnie płuczemy, odgotowujemy, studzimy i drobniutko siekamy.
Główkę kapusty oczyścić z górnych liści, wyciąć kaczan, zanurzyć ją do wrząt-
ku na 3-5 min., po czym wyjąć i ostrożnie podzielić na liście. Jaja gotujemy na
twardo w posolonej wodzie, ostudzamy i obieramy z łupek. Cebulę kroimy,
szklimy na oleju, dodajemy grzyby i smażymy przez 5-7 min. Dodajemy pie-
raka, kapusty; z różnego rodzaju na-
– Od dzieciństwa pamiętam smak
rodzinach. Zawsze przecież przyjem-
truszkę i drobno posiekane jajo. Z odgotowanych liści kapusty i przyrządzo-
dzieniami, przyprawami i polewami.
gołąbków robionych przez mamę,
niej jest toczyć biesiady w rodzinnej
nego uprzednio nadzienia robimy gołąbki, układamy w rondelku, zalewamy
śmietaną, trzemy na to na drobnej tarce żółty ser i zapiekamy w piekarniku.
Gołąbki – to jedno z najbardziej daw-
później już sam zacząłem je przygo-
atmosferze i dzielić się wrażeniami
Do nadzienia gołąbków możemy dodać też kaszę greczaną.
nych dań ukraińskiej kuchni. Lokalne
towywać. Nasze gospodynie robią tę
przy smacznie zastawionym stole”.
gospodynie – gaździny, prezentowały
potrawę niespotykanie smaczną, ale
„Od pięciu lat współpracujemy z
gołąbki z pieczarkami i kalarepą
różnorodne gatunki gołąbków. „Na-
gdy trzeba to potrafię zrobić gołąbki
rejonem bohorodczańskim – opowia-
500 g kapusty, pieczarki – 500 g, marchew – 200 g, cebula – 200 g,
zwa dania jest bardzo dawna i posia-
z mięsem, grzybami i jarzynami, z
da przewodniczący gminy Szczurowa
kalarepa – 500, olej – 100 g, sól i pieprz do smaku.
da głęboką symbolikę. Pochodzi od
różnymi kaszami i papryką”.
Kazimierz Tyrcha. – Do największych
Główkę kapusty oczyścić z górnych liści, wyciąć głąb, zanurzyć ją we
słowa „gołąb” – opowiada Maria Boj-
W tym czasie gospodynie w
naszych osiągnięć zaliczam nawią-
wrzątku na 3-5 min., po czym wyjąć i ostrożnie podzielić na liście. Kalare-
czuk. – Zresztą, gołąbki przypominają
barwnie haftowanych bluzkach opo-
zanie współpracy między placówka-
pę myjemy, obieramy, drobniutko siekamy і podsmażamy. Grzyby, cebulę
kształtem ptaszka, który jest symbo-
wiadają, że przygotowanie gołąbków
mi edukacyjnymi i kulturowymi oraz
i marchew szklimy na oleju, każde osobno. Przyrządzone grzyby i jarzyny
lem pokoju, miłości i wierności. Kiedyś
nie jest sprawą prostą, a nawet dość
szkołami sportowymi, tam bowiem
mieszamy z kalarepą i doprawiamy. Z odgotowanych liści kapusty i przyrzą-
danie było obowiązkowym elementem
kłopotliwą. Początkowo trzeba z ka-
mieści się nasza przyszłość. Mamy
dzonego uprzednio nadzienia robimy gołąbki, układamy w rondelku, zale-
weselnego stołu. Do tej pory mówi się
pusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć
nadzieję, że nadal będziemy konty-
wamy wrzątkiem i dusimy pod pokrywką. Podajemy ze śmietaną.
u nas: „Czekamy na świeże gołąbki”,
kaczan. Wrzucić główkę do wrzątku
nuować współpracę w dziedzinie na-
Postne gołąbki z selerem
co jest znakiem, że w tej rodzinie już
aż się rozparzy, potem rozebrać na
rodowej spuścizny. Pragniemy dzielić
500 g kapusty, seler – 500 g, cebula – 200 g, marchew – 200 g, olej – 100
przygotowują się do wesela.
poszczególne liście, ściąć z nich
się z Ukraińcami własnym doświad-
g, ryż – 200 g, sól i pieprz do smaku.
Oj kapusto głowo pusta, liście
zgrubienia i dopiero wtedy skręcać
czeniem w kwestii pracy zespołów
Główkę kapusty oczyścić z górnych liści, wyciąć kaczan, zanurzyć ją do
masz zielone, już gotowe są gołąb-
gołąbki. Aby urozmaicić pracę na każ-
pożarniczych. Prócz tego prowadzimy
wrzątku na 3-5 min., po czym wyjąć i ostrożnie oddzielić liście. Seler i mar-
ki, jestem narzeczoną, – śpiewają
dym etapie śpiewano piosenki i przy-
wymiany młodzieży. Z tego też powo-
chew myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Cebulę czyścimy i drobniut-
gaździny ze wsi Żuraki, zapraszając
śpiewki. Niestety dziś już nikt ich nie
du przyjechaliśmy na Festiwal do
ko siekamy. Wszystkie jarzyny szklimy na oleju przez 1-2 min. Ryż myjemy,
do poczęstowania się gołąbkami.
pamięta. Jednak lokalni etnografowie
Sadżawy dość licznie, bowiem nasza
zalewamy wrzątkiem i moczymy przez dwie godziny. Później mieszamy ryż
Dziś gołąbki przygotowują w li-
poszukują tej ludowej twórczości, bo
delegacja liczy 24 osoby. Są wśród
z jarzynami i doprawiamy. Z odgotowanych liści kapusty i przyrządzonego
ściach świeżej kapusty i nadzienia
kapuściane piosenki stały by się swo-
nich: dyrektorka szkoły, dyrektorka
uprzednio nadzienia robimy gołąbki, układamy w rondelku, zalewamy poso-
z mięsa, ryżu, kaszy gryczanej, lub
istym odkryciem folkloru.
centrum kultury i sportu, pracownik
lonym wrzątkiem albo śmietaną i dusimy pod pokrywką.