img
28
kącik barona
30 października–15 listopada 2012 nr 20 (168) * kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Mity w savoir-vivre
Wielu postępuje tak, bo chce być
które świadczą o nas, o naszym stylu,
grzecznymi i z każdym się przywiać
o naszym poczuciu estetyki, to bardzo
poprzez uścisk dłoni. Otóż absolutnie
łatwo obudzimy owego „diabła”.
nie ma takiego obowiązku, ani wy-
W życiu bardzo istotny powinien
Niektórzy twierdzą, że etykieta i dobre maniery ich ograniczają i przeszkadzają
mogu określonego etykietą. Wręcz
być szacunek do siebie samego i do
przeciwnie – dużo bardziej eleganc-
drugiego człowieka. Kto nie szanuje
w życiu. Prawda natomiast jest zupełnie inna. Sama nazwa „savoir-vivre” pochodzi
ko będzie przywitać innych biesiadni-
siebie albo innych ludzi – ten zawsze
z języka francuskiego, gdzie słowo „savoir” oznacza „wiedzieć”, a „vivre” – „żyć”,
ków ogólnym „dzień dobry”, a uścisk
będzie mieć w życiu problemy. Cała
czyli „wiedzieć jak żyć”. I tak naprawdę w skrócie oddaje to istotę rzeczy.
dłoni wymienić jedynie z witającym
etykieta, dobre maniery, czyli savoir-
spóźnionego gościa gospodarzem.
vivre wzięły się z szacunku do siebie
miast trzymać go za nóżkę. Pozwoli
i do drugiego człowieka.
leszek kaziMierski
to uniknąć pozostawiania nieładnych
W jaki sposób pokazywać ten
Mit Vii –
Znajomość zasad savoir-vivre
odcisków palców na powierzchni
szacunek? Jest takie przysłowie:
No to SMACZNEgO!
pomaga bowiem w życiu, a nie prze-
szkła oraz uzyskanie głębokiego
Jakże często widzę, gdy gospo-
„Jak cię widzą, tak cię piszą”. I tak
szkadza oraz pozwala czuć się swo-
dźwięku podczas trącania się kielisz-
darze zachęcają gości do jedzenia
jest w rzeczy samej. Zdanie na temat
bodnie i pewnie, a także bez skrępo-
kami. Ważne jest, przy okazji, żeby
słowem: „smacznego”. To tak, jakby
innych ludzi wyrabiamy sobie na pod-
wania obracać się w towarzystwie na-
nie trącać się (nie mówimy: „stukać
autorytarnie wmuszali w biesiad-
stawie tego jak się oni zachowują,
wet najbardziej znamienitych osób.
się”!) kieliszkami z resztką napoju.
ników, że potrawy bez względu na
jak się wypowiadają, jak się ubierają,
Skąd się zatem biorą różnorakie
cokolwiek mają im smakować... Czy
czy się uśmiechają itp. Ktoś może od
„mity” na temat savoir-vivre? Biorą
to jest grzeczne? Co na to etykieta?
razu rzucić innym przysłowiem: „Nie
Mit iii –
się głównie z braku pewności siebie
Zasadniczo, „smacznego” może
szata zdobi człowieka”. I to też jest
Talerz z resztką zupy
lub po prostu z niewystarczającej
mówić jedynie kelner przynoszący
prawda. Tylko, niestety, w sytuacjach
można i należy odchylać
wiedzy na temat zasad dobrego wy-
dania do stolika. I to w momencie,
oficjalnych, służbowych, to właśnie
w kierunku od siebie
chowania, co skutkuje lękiem przed
Zasadniczo NIE POWINNO się
kiedy przyniesie ostatnie danie. Jest
szata jest oznaką szacunku, o któ-
popełnieniem gafy w towarzystwie.
w ogóle przechylać talerza z reszt-
to wówczas sygnał do rozpoczęcia
rym była mowa powyżej. Prawdziwe
Postaram się rzucić światło na kilka
ką zupy. Zwłaszcza na przyjęciach
jedzenia.
piękno człowieka można poznać po
takich „mitów”.
oficjalnych. Grozi to bowiem niebez-
Mit V –
pieczeństwem poplamienia siebie
Na zdrowie!
Niedawno zapytała mnie jedna
samego, obrusu lub w przypadkach
Mit i –
młoda dama: „czy to prawda, że od
skrajnych – innych biesiadników. Na
Rybę je się
tego roku nie mówi się już „na zdro-
takich oficjalnych spotkaniach należy
dwoma widelcami
wie”, jak ktoś kichnie”. Przyznam
Ten mit swoje zaranie ma w sier-
jeść zupę do momentu dopóki jest to
się, że pytanie wprowadziło mnie w
miężnych czasach PRL, kiedy to bra-
możliwe bez konieczności przechy-
doskonały humor!
kowało wszystkiego, a już rzeczy ele-
lania talerza. Resztę zostawiamy,
Bardzo wielu z nas, widząc, że
ganckich w szczególności. Wymyślo-
bez względu na to, jak dobra była
ktoś inny kichnął, prześciga się w
no wówczas tego potworka towarzy-
by zupka. Zjadanie zupy do samego
tym, aby jak najszybciej, najlepiej
skiego. Rybę należy jeść specjalnymi
końca może być poza tym odebrane
pierwszym, powiedzieć zakatarzone-
sztućcami: widelcem i specjalnym no-
przez innych gości jako przejaw za-
mu delikwentowi „na zdrowie”. Wielu
żem w kształcie łopatki, który służy do
chłanności.
z nas jest wręcz pewna, że to objaw
odfiletowywania mięsa od ości oraz
Podczas spożywania posiłków w
dobrego wychowania. Nic bardziej
jako pomoc widelcowi przy nabieraniu
rodzinnym lub przyjacielskim gronie,
mylnego! To jeden z wielu pokutu-
pokarmu. Jedzenie ryby „normalnym”
na imprezach nieoficjalnych i prywat-
jących w narodzie mitów na temat
nożem nie jest wskazane, gdyż moż-
nych czasami można sobie pozwolić
savoir-vivre.
na przeoczyć lub wręcz przekroić ość,
na przechylenie talerza, aby zjeść
Kichanie jest odruchem fizjo-
co z kolei może skutkować niezbyt
wybitnie smaczną zupę do końca.
A jak powinno być na imprezach
dłuższym obcowaniu z nim. Podczas
logicznym, niezwykle trudnym do
estetycznym zadławieniem.
Należy to jednak robić niezwykle
prywatnych, gdzie nie ma kelnerów
spotkań biznesowych nie ma tego
opanowania. Kichamy w większości
Wniosek: rybki NIE NALEŻY
uważnie, aby nie poplamić obrusu.
ani innej służby, a jedzenie do stołu
czasu za wiele i jedyna podstawa
nieświadomie i zupełnie bezwolnie.
jeść dwoma widelcami!
Jeśli zdecydujemy się na odchylenie
przynoszą gospodarze? Otóż w ta-
do wyrobienia sobie opinii na temat
Osoba kichająca nie jest z tego faktu
talerza, trzeba to wówczas robić ko-
kim przypadku sygnałem do rozpo-
drugiego człowieka, to to, jak się on
szczęśliwa, że ma katar. W takich
niecznie od siebie, w celu uniknięcia
częcia posiłku powinno być... rozpo-
zachowuje, jak się ubiera, jak się
Mit ii –
sytuacjach  otoczenie  absolutnie
niebezpieczeństwa oblania i popla-
częcie jedzenia przez gospodynię. Z
wypowiada.
Wino należy najpierw nalać
nie powinno zwracać uwagi na taki
mienia swojego lub cudzego ubioru.
przykrością muszę jednak przyznać,
Pamiętać należy, że wychodząc
sobie, a potem gościowi
niezamierzony przejaw fizjologii. To
W wykwintnych lokalach ga-
Przy okazji można wspomnieć o
że często gospodyni sprowadzana
na spotkanie biznesowe reprezentu-
tak, jakby powiedzieć komuś „na
stronomicznych, na oficjalnych spo-
kolejnym micie:
jest do roli służby domowej, przy-
jemy nie tylko siebie samych, ale i fir-
zdrowie” np. po zamanifestowaniu
tkaniach rzeczywiście obowiązuje
noszącej posiłki, gdyż goście (wi-
mę/instytucję, w której imieniu będzie-
jego aktywności gastrycznej... Oso-
zasada, żeby odrobinę wina w celu
docznie tak strasznie wygłodniali)
my się wypowiadać. Tym większa za-
Mit iV –
ba kichająca powinna dyskretnie
sprawdzenia, czy wino jest dobre,
nie raczą na nią zaczekać, aż sama
tem odpowiedzialność spoczywa na
Koniecznie trzeba zostawić
wytrzeć nos i ewentualnie cichutko
czy aby nie skwaśniałe lub czy nie
usiądzie i zacznie jeść.
naszych barkach, gdyż nasi partnerzy
jakieś resztki na talerzu
powiedzieć „przepraszam”.
ma w nim resztek korka, kelner nalał
Kiedyś, w zamierzchłych cza-
Na  przyjęciach  prywatnych
na podstawie naszego zachowania
najpierw gospodarzowi imprezy (w
sach, rzeczywiście do dobrego tonu
bezwzględnie należy się gospodyni
i ubioru wyrobią sobie zdanie nie tylko
przypadku kolacji we dwoje zwykle
należało zostawić trochę jedzenia na
wdzięczność za przygotowanie i po-
o nas, ale i o naszej organizacji, której
Mit Vi –
jest to mężczyzna). Dopiero potem
talerzu. Robiło się to z myślą o służ-
danie posiłku. Poczekanie na nią jest
będziemy ambasadorami.
Dzień dobry, dzień dobry,
nalewa innym gościom, zaczynając
bie, aby mogła „pożywić się resztka-
właśnie taką oznaką szacunku.
Powinniśmy zatem dbać o to,
dzień dobry, itd.
...czyli, czy witać się ze wszyst-
od najważniejszego.
mi z pańskiego stołu”. Dziś tego typu
jak się ubieramy, jak się wypowia-
kimi obecnymi?
W domu, na nieoficjalnych impre-
motywacja jest anachroniczna i za-
damy, jakie mamy wizytówki. To są
podsumowanie
Prześmiesznie i niezwykle krę-
zach prywatnych, gdzie nie ma obsłu-
krawa na szyderstwo oraz obrażanie
te drobiazgi, w które tak chętnie lubi
Najważniejsza zasada
pująco jednocześnie wygląda scena,
gi kelnerskiej, nie ma bezwzględnej
ludzi, którzy podają do stołu.
Jaka jest najważniejsza zasa-
się chować ów diabeł. Jeśli nie bę-
gdy ktoś, przychodząc na przyjęcie
konieczności, aby gospodarz-pod-
Należy jeść tyle, ile uważamy za
da, której powinniśmy przestrzegać
dziemy o tym pamiętać, to inni ludzie
(lub zebranie), gdy inni biesiadnicy
czaszy sam sobie najpierw nalewał,
stosowne, przy czym nie wolno mani-
podczas spotkań biznesowych?
mogą nasze zachowanie odebrać
(uczestnicy spotkania) już siedzą
kosztował, a następnie podawał wino
festować wygłodzenia i zachłanności.
Biznes jest częścią życia. W ży-
jako brak szacunku do nich i do nas
za stołem i konsumują ciepłe da-
innym gościom. Przez niektórych
Wypada w tym miejscu wspomnieć
ciu bardzo ważne są szczegóły i dro-
samych, a to jest rzecz, której powin-
nie, zaczyna się po kolei z każdym
może być to nawet odebrane jako
o tym, aby nie nakładać sobie zbyt
biazgi, bo z nich to właśnie składa się
niśmy unikać przede wszystkim.
witać, przeciskając się i potrącając
przesadna manifestacja dobrych ma-
dużo na talerze. Pamiętajmy o in-
nasze życie. Nie można o nich zapo-
Bo czyż można zrobić dobry
siedzących. Nie jest to ani wygod-
nier, czy wręcz snobizm.
nych uczestnikach posiłku, dajmy im
minać. Jest przysłowie: „diabeł tkwi
biznes z człowiekiem, który gardzi
ne, ani eleganckie. Jest natomiast,
Myślę, że o wiele ważniejsze jest
też skosztować wyśmienitości, które
w szczegółach” – i to jest – nomen
swoimi kontrahentami, który jest nie-
niestety, bardzo częste, by nie rzec
to, jak nalewać wino. Otóż należy tak
są na stole. Uwaga ta szczególnie do-
omen – święta prawda. Jeśli prze-
poukładany, do którego nie ma się
nagminne.
trzymać butelkę (wierzchem dłoni do
tyczy posiłków w stylu „szwedzkiego
staniemy się troszczyć o te drobiazgi,
zaufania?
góry), aby etykieta z nazwą trunku
stołu”. Niestety, bardzo często widzę
skierowana była do góry oraz aby
przy takich okazjach, że wygłodniali
Szkolenie, wykład na żywo z Baronem
szyjka butelki nie dotykała do krawę-
i nienasyceni nakładają sobie wielkie
dzi kielicha. Napełniamy kielich wi-
góry pożywienia na swe talerze, z tru-
Jeżeli spodobał Ci się, Drogi Czytelniku, mój poradnik i chciałbyś wziąć udział w szkoleniu otwartym albo za-
nem mniej więcej do 3/5 wysokości,
dem donosząc je następnie do swoje-
mówić szkolenie zamknięte, wykład lub pogadankę z zakresu savoir-vivre dla siebie, swojej firmy, pracowników lub
nigdy do pełna!
go stolika. Zwłaszcza, jak na ich tale-
grupy znajomych, zapraszam serdecznie do kontaktu z biurem organizacyjnym Śląskiego Instytutu Szkoleń:
Kolejnym istotnym aspektem
rzu oprócz sałatki są jeszcze: wędlina,
Internet: www.sis.edu.pl, e-mail: sis@sis.edu.pl, tel.: 609-72-62-72
konsumpcji wina jest sposób trzyma-
jajecznica, parówki, musztarda...
nia kieliszka. Absolutnie nie wolno
Z estetyką i dobrym wychowa-
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
trzymać go za kielich, należy nato-
niem nie ma to wiele wspólnego.