25
www.kuriergalicyjski.com * kurier galicyjski * 3–17 lipca 2014 nr 12 (208)
przeciwko niemieckiej dominacji. Tak
podkreślającym ich poprawność.
kowie określają gęstą zupę mięsną
słodkie wino tokajskie „aszu”, czyli
Budapeszcie zaprezentowana zo-
jak i Polacy, Węgrzy poznali gorzki
Wyjaśnienie było proste – był z Kre-
z dodatkiem ziemniaków i papryki,
„suszone”. Jest ono wytwarzane z
stała słynna Panorama Racławicka
smak rozbiorów – jeszcze w XVII w.
sów. Robił to z solidarności.
tę samą, która u nas jest znana jako
bardzo późno zbieranych winogron,
autorstwa Wojciecha Kossaka i Jana
ich terytorium podzielili między sie-
Nie tylko bowiem my, Polacy,
bogracz. Jeśli będziemy chcieli za-
które pozostawione na krzakach
Styki. W ciągu roku obejrzało ją 800
bie sąsiedzi – Austria i Turcja. Pol-
mamy swoje Kresy – utracone tereny,
mówić gulasz w naszym rozumieniu
zdążyły już pokryć się szlachetną
tys. osób. Węgrzy zapragnęli mieć
ska stała się wówczas dla Węgrów
na których pozostali rodacy i na które
– prosimy o pörkölt. Salami ma rodo-
pleśnią, wyschnąć na rodzynki i pod-
także własną panoramę. Od kwiet-
ważnym celem emigracji politycznej.
ciągną pielgrzymki z Macierzy. Takie
wód włoski, ale na Węgrzech zdoby-
dać działaniu pierwszych mrozów.
nia do września 1897 r. we Lwowie
Mieliśmy dwóch wspólnych królów
kresy mają również Węgrzy. Potężne
ło popularność i można je dostać w
Egri bikaver, czyli „egerska bycza
powstawała Panorama Siedmio-
(Ludwik Węgierski, Władysław War-
w średniowieczu państwo zajmowało
wielu odmianach i na każdym kroku.
krew” to wino czerwone z Egeru. Z
grodzka, przedstawiająca zdobycie
neńczyk), my daliśmy Węgrom Iza-
wielki obszar w Europie Środkowej.
Węgierskie powiedzenie głosi,
jego nazwą wiąże się ciekawa legen-
Sybinu w 1849 r. przez powstańców
belę Jagiellonkę i Józefa Bema, oni
Mimo, iż podzielone przez sąsiadów,
że kiedy gospodyni ma ugotować
da. Podczas oblężenia Egeru przez
węgierskich pod dowództwem Józefa
nam świętą Kingę, Stefana Batore-
a potem włączone do państwa Habs-
obiad, kładzie na stole paprykę i za-
Turków w 1552 r. obrońcom zamku
Bema. Panoramę malowali pod kie-
go, a Lwowowi – księżną Konstan-
burgów, prawdziwą tragedię przeżyły
stanawia się, co do niej dodać. Nie-
kończyły się zapasy wody i musieli
rownictwem Jana Styki malarze pol-
cję i Jerzego Boima. Przez pewien
zliczona ilość węgierskich przepisów
Węgry dopiero po I wojnie światowej.
skorzystać z zapasów wina z zamko-
scy i węgierscy. Niestety panorama
czas Lwów i Galicja należały do tego
W wyniku traktatu w Trianon Węgry
zawiera paprykę pod rozmaitymi po-
wych piwnic. Dodało im to nadzwy-
nie zachowała się w całości, praw-
samego, co Budapeszt, państwa – o
musiały uznać niepodległość Cze-
staciami. Odnajdziemy ją w gulaszu,
czajnego animuszu do walki. Turcy,
dopodobnie dlatego, że sam Styka
tym za chwilę.
pörkölt, wielu odmianach salami, a
chosłowacji, Rumunii oraz powstanie
przekonani, że czerwony napój to by-
pociął ją na kawałki i sprzedawał jako
także doskonałej węgierskiej zupie
cza krew, odstąpili przerażeni. Wró-
osobne obrazy, nie mogąc się docze-
rybnej (najlepsza, jaką jadłam była
cili jednak kilkadziesiąt lat później
kać zapłaty za pracę od strony wę-
przyrządzona z karpia nad jeziorem
i zdobyli w końcu miasto. Pamiątką
gierskiej. Znany jest los zaledwie 36
Cisa). Podobno Węgrzy jedzą wy-
po ich panowaniu jest najbardziej na
kawałków (mniej niż 1/3 powierzchni)
łącznie ryby słodkowodne, jak my-
północ wysunięty minaret w Europie
liczącego 120 m długości i 15 m sze-
ślicie, dlaczego?
(tak twierdzą Węgrzy, choć minaret
rokości płótna, 14 z nich znajduje się
Dla niektórych dań papryka jest
w Kamieńcu Podolskim jest jeszcze
w muzeum w Tarnowie.
podstawą, jak dla słynnego leczo,
Kilkanaście lat mieszkał i two-
bardziej na północ!). W Villanach na-
które w swojej ortodoksyjnej wersji
rzył we Lwowie Edgar Kovats, ma-
tomiast powstają najlepsze węgier-
składa się tylko z papryki, pomido-
larz i architekt, profesor Politechniki
skie czerwone wina. Winorośl była
rów i cebuli. Nie wspominając o pa-
prykarzu, którego nazwa mówi już
sama za siebie (rozpowszechniony
swego czasu w Polsce paprykarz
szczeciński nie ma z nim nic wspól-
nego). Za to nie znajdziecie na Wę-
grzech placka po węgiersku.
Węgrzy nie odkryli papryki, ale
pierwsi zaczęli robić z niej sproszko-
waną przyprawę. To właśnie ona, w
połączeniu z podsmażaną na słoni-
nie cebulą nadaje charakterystyczny
smak węgierskiej kuchni. Słonina
powinna pochodzić oczywiście z
włochatej mangalicy, która jest Wę-
grom tak droga, że nie tylko objęli ją
Pomnik obrońców Egeru
ochroną, ale rozpowszechnili mit, iż
tutaj uprawiana już w okresie rzym-
Lwowskiej. Był on jednym z propa-
jej tłuszcz zawiera mniej cholestero-
skim. Znajduje się tu także muzeum
gatorów „sposobu zakopiańskiego”,
lu niż tłuszcz innych gatunków świń.
wina i winny szlak turystyczny. Sma-
czyli witkiewiczowskiego stylu zako-
To właśnie z tej rasy produkuje się…
kosze wina powinni wybrać się do
piańskiego do którego dodał nowe
słynny hiszpański jamon serrano! My-
naszych sąsiadów w czasie któregoś
elementy, zaczerpnięte ze sztuki lu-
ślę, że Węgrzy mogliby zrobić swój
z wielu winiarskich festiwali – choćby
dowej, głównie z Bukowiny, z której
wkład w lwowskie Muzeum Sała.
Międzynarodowego Festiwalu Wina
pochodził.
Węgierska secesja
i Szampana w Budapeszcie (4-14
Fascynacja sztuką ludową, któ-
Powód szósty. Wino
września), Winobrania w Sopron
ra ogarnęła Polaków i Ukraińców na
Jeśli mówimy o kuchni, nie może-
Królestwa Serbów, Chorwatów i Sło-
W czasie II wojny światowej,
(8-11 września), w Tokaju (30 wrze-
przełomie XIX i XX w. była udzia-
my nie wspomnieć o winach. Są one
weńców, tracąc w ten sposób ponad
mimo iż Węgrzy byli w koalicji z hitle-
śnia – 2 października) czy Villanach
łem także Węgrów. W tym samym
produkowane w 22 różnych regio-
2/3 powierzchni państwa i pozosta-
rowskimi Niemcami, zadeklarowali,
(7-9 października).
czasie, gdy w Galicji Zachodniej
nach, ale do najbardziej cenionych
wiając poza jego granicami 3,5 milio-
że nie będą walczyć z Polakami, a w
święcił triumfy styl zakopiański, a
należą Tokaj, Eger i Villany. Jeszcze
na Węgrów – głównie w Siedmiogro-
wielu wypadkach im sprzyjali (np. w
we wschodniej – huculska secesja,
w czasach szlacheckiej Rzecz-
dzie i południowej Słowacji, ale także
czasie Powstania Warszawskiego).
Powód siódmy.
Węgrzy także stworzyli swoistą jej
pospolitej mawiano we Lwowie,
na (obecnie ukraińskim) Zakarpaciu
Po wojnie oba państwa znalazły się
Jedno państwo
Kiedyś, aby odwiedzić Węgry,
odmianę, czerpiącą z rodzimej sztu-
że „nie ma wina nad węgrzyna”, a
(a także większość pogłowia węgier-
w strefie wpływów radzieckich, i oba
nie trzeba było nawet wyjeżdżać za
ki ludowej. Zabytki węgierskiej sece-
węgierskie wina podawano na sto-
skich włochatych świń). Na margi-
zapisały piękną, choć tragiczną kar-
granicę – byliśmy w końcu z Węgra-
sji są zupełnie inne niż nasze – mają
łach najznamienitszych polskich
nesie można wspomnieć, że wtedy
tę w walce z nową okupacją. W 1956
mi kawał czasu w jednym państwie
delikatne, płynne formy, fasady jak-
rodów obok francuskich burgundów
właśnie Węgry utraciły dziś tak przez
r. budapesztańscy studenci zamani-
– Austro-Węgrzech. Choć zarówno
by wykończone haftowaną w kwiaty
i szampanów. Pod koniec XIX w. Wę-
nas pożądany dostęp do morza.
festowali poparcie ze strajkującymi
Węgry, jak i Galicja miały w jego
koronką. Najpiękniejsze przykłady
grzy zawojowali polskie podniebienia
Cmentarz w Cluju (dawniej: Ko-
w Poznaniu robotnikami, co stało
ramach autonomię, kontakty były
tego stylu to dom Cifra w Kecske-
także swoim własnym szampanem,
lozsvar, Rumunia) przypomina bardzo
się zarzewiem węgierskiej rewolucji.
dużo częstsze, niż obecnie. Już w
met, pałac Reök w Segedynie, ale
produkowanym przez Józefa Törleya
cmentarz Łyczakowski we Lwowie, z
Polacy i Węgrzy wychowywali się
1872 r., 11 lat po doprowadzeniu do
także „niebieski kościół” św. Elżbie-
w Budapeszcie. We Lwowie węgier-
tą różnicą, że zamiast wstążeczek
na tych samych ideałach – ideałach
Lwowa kolei, powstało bezpośrednie
ty w Bratysławie (Słowacja), hotel
skie wina można było dostać przede
czerwono-białych powiewają tam
walki o niepodległość. Przykładem
połączenie z Budapesztem. Kilka lat
Pod Czarnym Orłem w Nagyvarad
wszystkim u Władysława Kesslera,
czerwono-biało-zielone; w Oradei
jest kultowa na Węgrzech, a w Pol-
po otwarciu Teatru Skarbkowskiego
(obecnie Oradea, Rumunia), ale
na Sykstuskiej 9, Jana Ludwiga przy
(dawniej: Nagyvarad, Rumunia)
sce zaliczona do lektur szkolnych
koncertował w nim Ferenc Liszt. Po-
można go spotkać także w Muka-
Krakowskiej 7 i Ludwika Stadtmülle-
znajdziemy najlepsze przykłady wę-
książka Ferenca Molnara „Chłopcy z
nad rok mieszkał tu i pracował Janos
czewie (węg. Munkacs) czy Berego-
ra przy Krakowskiej 9 (w obecnie
gierskiej secesji, a w Mukaczewie
Placu Broni”.
Bolyai, jeden z najwybitniejszych
wo (węg. Beregszasz) – żeby obej-
działającej tam kawiarni „Freska”
(dawniej: Munkacs, Ukraina) urodził
23 marca w Polsce jest obcho-
matematyków węgierskich. Sądząc
rzeć węgierską architekturę nadal
zachowały się malowidła na suficie
się jeden z najwybitniejszych ma-
dzony dzień przyjaźni polsko-wę-
z nazwiska, węgierskie korzenie
nie trzeba wyjeżdżać za granicę!
reklamujące wina tokajskie). Sąsiad
larzy węgierskich XIX w. – Mihaly
gierskiej.
miała rodzina Kadyiów, która wydała
Stadtmüllera, Karol Bayer sprowadzał
Munkacsy.
wybitnego lekarza i współzałożycie-
do swojego sklepu przy Krakowskiej
I jeszcze BACIAR!
Powód czwarty. Kresy
la Akademii Weterynaryjnej we Lwo-
Ostatnim zaś, i decydującym
11 wina węgierskie całymi beczka-
Któż zrozumie lepiej Polaka ze
Powód piaty. Kuchnia
wie, Henryka Kadyiego. Węgierskie
argumentem będzie fakt, że z języ-
mi, zaś apteki „Pod Gwiazdą” Piotra
Aby odetchnąć trochę od cięż-
Lwowa czy Stanisławowa, niż Węgier
malarstwo było cenione we Lwowie.
ka węgierskiego pochodzi lwowskie
Mikolascha i „Pod Złotym Orłem”
kich tematów historycznych, zajrzyj-
z Kolozsvaru czy Ungvaru? Nie pró-
W miejskiej Galerii Obrazów może-
słowo „baciar”/„batiar”, które tam tak
przy ul. Halickiej 5 reklamowały To-
my do węgierskiej kuchni. Tym, co
bujcie szukać nazw tych miejscowo-
my do dziś podziwiać dzieła takich
samo jak i u nas oznacza „ulicznika,
kaj jako „dla rekonwalescentów zna-
się kojarzy z węgierskim smakiem w
ści na mapie, nie znajdziecie ich. Od
twórców jak Mihaly Munkacsy, Béla
łobuza, gałgana, andrusa, spry-
komity” i „zalecany przez największe
pierwszej chwili, jest gulasz i salami.
wielu lat są nieaktualne. Kiedyś nie
Iványi-Grünwald, Imre Revesz, An-
ciarza, ziółko”, a także „wiejskiego
znakomitości lekarskie”.
Niestety nasz język ojczysty płata
mogłam zrozumieć, dlaczego pewien
tal Berkes.
eleganta”. A gdzież będziemy się
Tokaj, znany od XIV w., „królew-
nam tutaj niezłego figla – gulasz na
Polak z uporem używał w rumuńskim
Polskie malarstwo także znalazło
lepiej czuć, niż wśród swojskich ba-
skie wino i król win”, to wina białe.
Węgrzech jest zupełnie czym innym,
Siedmiogrodzie węgierskich nazw,
uznanie na Węgrzech – w 1896 r. w
ciarów?
Ciekawy i niespotykany smak ma
niż u nas. Tym słowem nasi bratan-
wymawiając je z namaszczeniem,