img
28
nr 12 (400) | 30.06.­28.07.2022
Okruchy historii
www.kuriergalicyjski.com
Sól na Bojkowszczyźnie
wplywu warzenia soli na rozwój
regionu w XV­XX wiekach.
Historia warzenia soli w okre-
Niedawno, w warunkach
sie panowania Rusi Kijowskiej
stanu wojennego, państwowe
opiera się glównie na przekazach
przedsiębiorstwo
piśmiennych i temat ten nie zo-
,,Artemsol" z miejscowości
stal należycie zbadany. Glówne
Soledar w obw. donieckim
zainteresowanie tym okresem
(największy producent
powstalo pod koniec XX wieku.
soli w Europie) z powodu
Po badaniach archeologicznych
dzialań rosyjskiego agresora
z roku 1978, prowadzonych przez
wstrzymalo produkcję
archeologa Bogdana Tymczuka,
na czas nieokreślony.
naświetlono naukowo użytko-
Większość mieszkańców
wanie solankowych źródel w 35
Ukrainy odczula gwaltowny
miejscowościach Karpat. Bylo to
brak soli w sklepach, a do
pierwsze tak dokladne badanie
Ukrainy zaczęla naplywać sól
archeologiczne.
z Rumunii i Turcji. Natomiast
Kolejnym etapembadania
HERB BOLECHOWA (1603 R.)
mieszkańcy dzisiejszej
prehistorycznych  komplek-
WSPÓLCZESNY HERB KALUSZA,
Bojkowszczyzny od wieków
sów wydobycia soli, przepro-
ZATWIERDZONY W 1993 R.
sami wydobywali sól na
wadzone przez L. Kruszelnicką
wlasne potrzeby i na eksport.
HERB DROHOBYCZA, PRZED-
warzelnie soli byly od dawnych
w miejscowości Lojowa w rej.
Przypomnę interesujące karty
STAWIONY NA WEWNĘTRZNEJ
czasów.
nadwórniańskim. Badania te
tej historii, przedstawione
STRONIE BRAMY WJAZDOWEJ
pozwolily datować wydobycie
Ze względu na kwestię wla-
w pracach naukowych.
NA TEREN KOŚCIOLA PW. ŚW.
soli okresem neolitu lub wcze-
sności i organizacji warzenia
BARTLOMIEJA
snego brązu i wczesnego żelaza
soli na Huculszczyźnie I. Janko
(Girskie, Kniaż Dwór, Lojowa,
określil trzy okresy wydoby-
PETRO HAWRYLYSZYN
S
Tekucza). W 1999 roku pojawi-
cia i przetwórstwa soli. Pierw-
z chlebem ­ również symbolem
ól, chociaż uważana jest za
ly się artykuly L. Kruszelnickiej
szy okres uczony nakreślil od
dobrobytu. Sól stala się koniecz-
,,bialą śmierć", konieczna
i M. Bandrowskiego o kwestiach
czasów prehistorycznych do
nym atrybutem wielu obrzędów
jest w pożywieniu czlo-
wydobycia soli na terenach
roku 1772, gdy warzelnie byly
świątecznych. Podczas Wigi-
wieka. W ciągu roku, wedlug
Przykarpacia w czasach pre-
w rękach prywatnych. Kolejny
lii Bożego Narodzenia obecni
danych polskiego uczonego F.
historycznych. W artykulach
(1772-1918) charakteryzuje się
przy stole odkladają po trochę
WSPÓLCZESNY HERB DOLINY,
Bujaka, czlowiek spożywa 5,5­
poruszono tematykę badań et-
monopolizacją wydobycia soli
z każdej potrawy do dzieżki
PRZYJĘTY W 2009 R.
7,75 kg soli, a wedlug W. Szaj-
nograficznych wydobycia soli
ze strony Austro-Węgier. Okres
i w pierwszym dniu, po doda-
W HISTORYCZNYM HERBIE
nochy ­ 5,5 ­ 7,3 kg. Niemiecki
i podano wyniki eksperymen-
1919­1939 charakteryzuje się
niu soli lub solanki, skarmiają
U GÓRY BYLO TRZY, U DOLU ­
talnego odparowywania soli
uczony K. Baks jest zdania, że
kontrolą państwa polskiego.
zwierzętom domowym. Kromkę
DWIE TOPKI SOLNE
w warunkach prehistorycz-
plemionom myśliwskim w celu
Na tych, którzy narusza-
chleba z solą daje się zwierzętom
podtrzymania balansu soli w or-
nych. Te badania pozwalają au-
i A. Sadowskiego. Czlonek ,,Ru-
li państwowy monopol wy-
po powrocie z cerkwi w pierw-
ganizmie starczalo tej zawartej
torom datować proces wydo-
skiej trójcy" J. Holowacki pisal:
dobycia soli, nakladane byly
szym dniu Wielkanocy. Solan-
w spożywanym mięsie. W wa-
bycia i warzenia soli na okres
,,Źródla solne, które tak gęsto biją
kary więzienia. Mieszkańcy
miejscowa ludność wyko-
runkach spożywania pokarmów
wczesnego żelaza.
na pólnocnych stokach gór, latwo
miejscowości na terenach Boj-
rzystywala również do leczenia
roślinnych pojawia się koniecz-
Natomiast L. Wakulenko
dostarczając soli, zapewne od
kowszczyzny, obok których
licznych chorób.
ność uzupelniania soli w organi-
w swojej pracy z roku 2010 roz-
dawnych czasów wabily miesz-
znajdowaly się solankowe źró-
Ze źródlami solankowymi
patruje okres rzymski w wy-
zmie. Baks jest zdania, że w tym
kańców, którzy osiedliwszy się
dla, wykorzystywali je we wla-
i wydobyciem soli w Karpatach
wypadku do normalnego funk-
dobyciu i handlu solą w Kar-
tu, cenili ten dar przyrody, po-
snych gospodarstwach. Wlasne
związaneliczne toponimy
cjonowania organizmu wystar-
patach. W tym regionie mamy
trzebny zarówno koczowniko-
potrzeby zaspokajano roztwo-
i hydronimy, opisane przez ba-
cza 2,5­3 kg soli rocznie. Sól ko-
sześć kurhanów okresu rzym-
wi jak i rolnikowi". Pod koniec
rem solankowym, który dobrze
dacza folkloru Karpat Mirosla-
skiego (miejscowości Nadijew,
nieczna jest również w hodowli
XIX wieku pojawily się prace
się przechowywal i używany
wa Gaboraka. Z zasady miejsco-
zwierząt domowych. Dzienna
Szewczenkowe, Holyń, Strutyń
polskiego badacza W. Szajnochy,
byl do solenia pokarmów, kon-
wości, gdzie wydobywano sól,
racja dla konia wynosi 10 g, dla
Dolny). Temat ten jest bardzo
w których bada historię i rozwój
serwacji mięsa, jarzyn, dokar-
nazywano Banią. Jako przyklad:
rogacizny ­ 20 g, a dla owiec, kóz
aktualny.
warzenia soli. W pierwszej po-
miania zwierząt domowych.
wioska Bania-Berezów, przy-
i świń ­ 4 g. Sól wykorzystywa-
Nowy etap badań źródel
lowie XX wieku badania na ten
Nawet dziś mieszkańcy tych
siólki Bania Świrska czy Kniaż
na jest również przy innego ro-
solankowych związany jest
temat prowadzili Z. Kaminski, F.
miejscowości nie parają się wa-
Dwór-Bania. Od niej pocho-
dzaju czynnościach: soleniu skór
z dzialalnością Wydzialu hi-
Piestrak, J. Dieker, J. Rutkowski,
rzeniem soli, lecz wykorzystują
dzą nazwy licznych potoków,
zwierząt, konserwacji żywności
storii, etnografii i archeolo-
W. Ossuchowski, J. Turska.
bezpośrednio solankę. Solanką
rzek i jezior: Banny Potok, rzeka
itd. Sól wykorzystywano od pre-
gii Iwanofrankiwskiego Przy-
Jednym z pierwszych ba-
też ,,skrapiają siano lub slomę
Bańska, jezioro Bańskie, Bański
historycznych czasów, szczegól-
karpackiego Uniwersytetu im.
daczy początków eksploata-
i dodają bezpośrednio do karmy
Potok, Bania-Solana. Spotyka
nie wśród wspólnot rolniczych
Wasyla Stefanyka. Na wydziale
cji karpackich źródel solan-
krowom".
się nazwy, zawierające slowo
i hodowców.
realizowany jest projekt etno-
kowych byl polski historyk
Topki soli, ze względu na jej
,,żupa" lub slowo ,,sól": rzeka Slo-
Wykorzystywanie
przez
archeologicznych badań źródel
z końca XIX wieku Wladyslaw
ważne znaczenie dla rozwoju,
na, doplyw Limnicy, Soloniec
miejscową ludność okolic Karpat
solankowych halickiej Hucul-
Szajnocha. Podkreślal on, że
umieszczano w herbach miej-
(potok), Slone jezioro, potok So-
zasobów naturalnych (soli, rud
szczyzny. Podczas tych prac ar-
w okolicach kopalni soli w Lan-
scowości. Znanesolne topki
lotwina ­ doplyw Świczy.
metali, innych kopalin użytecz-
cheolog I. Koczkin zbadal ponad
czynie i w pobliżu występują-
w herbach Bolechowa, Doliny,
Na przelomie XX-XXI wieków
nych) rozpatrywane jest przez
30 miejscowości związanych
cych na powierzchni solanek
Drohobycza, Kalusza i innych
wzrasta do tej kwestii uwaga na-
szereg nauk humanistycznych
z wydobyciem i warzeniem soli.
skalnych w Utoropach odnaj-
miast. W niektórych przypad-
ukowców, historyków i etnogra-
(archeologię, etnografię, hi-
Zbadaneresztki obiektów
dywanekamienne narzędzia
kach zastępują je beczki. Pie-
fów z Zachodniej Ukrainy. Jako
storię) i nauk przyrodniczych
wydobywczych i warzelni soli.
z okresu prehistorycznego.
częć wsi Maniawa również za-
jeden z pierwszych poświęcil
(geologii, hydrologii, geoche-
Projekt przewidywal odnajdy-
Szajnocha w pracy ,,Kopal-
wiera wyobrażenie topki solnej.
temu tematowi szereg prac prof.
mii). Górskie i podgórskie regio-
wanie badanych obiektów za
nie i warzelnie soli w Galicyi"
Wyjątkowe znaczenie soli
J. Isajewicz. W przewodzie dok-
ny Karpat obfitowaly w poklady
pomocą GPS i ich lokalizacji na
(Lwów, 1893) nazywa dużą licz-
znalazlo swój wyraz w folklo-
torskim i kolejnych pracach prof.
soli kamiennej, która w posta-
mapach. Prowadzono szerokie
znanych mu solnych źródel.
rze, w obrzędach miejscowej
W. Grabowiecki bada aspekty
ci roztworu soli (ropy, solanki)
prace badawcze pod różnymi
Oprócz Doliny, Bolechowa i Ka-
ludności. Wiele narodów przy-
rozwoju warzenia soli na Przy-
wydzielala się na powierzchni
aspektami.
lusza ­ miast z warzelniami soli,
pisywalo soli wlaściwości nad-
karpaciu. Na podstawie anali-
lub zalegala na niewielkich glę-
W celu uzyskania pelniej-
wykorzystującymi naturalne
przyrodzone. Wśród Slowian
zy danych archiwalnych autor
bokościach. Wszystko to czy-
szego wyobrażenia o miejscu
solanki, wspomnianepunkty
sól jest częścią skladową wielu
rozpatruje historię warzenia
nilo sól dostępną dla czlowieka.
i znaczeniu źródel solankowych
ze slonymi źródlami w Turii Du-
obrządków. Serbowie Lużyc-
soli na Przykarpaciu w XI­XVIII
Na szczególną uwagę zaslugują
na terenach pólnocno-wschod-
żej, Solukowie, Swobodzie Bole-
cy pryskają w twarz solą by
wiekach. Pod koniec XX wieku
roztwory NaCl z mineralizacją
niej Bojkowszczyzny, koniecz-
chowskiej, Rachimi, Nowiczce,
uwolnić kogoś od przestrachu,
pojawily się uogólniające prace
do 300 g/l, związane z gipsowo-
ne jest też zbadanie podobnego
Kadobnej kolo Doliny, Rakowie,
Bulgarzy chronią noworodka
J. Goszka o rozwoju przemyslu
-gliniastą glebą. Takie roztwory
przemyslu na terenach przyle-
Krechowicach, Strutyń Dolny,
przed zlymi duchami, naciera-
solnego i handlu solą w XV-XIX
zalegają nieglęboko, a w niec-
glych. W etnograficznych gra-
Strutyń Górny, Weldyż, Spas,
jąc go solą. W Niemczech w tym
wiekach. Na początku XXI wie-
kach terenów mogą tworzyć
nicach Bojkowszczyzny znaj-
Stara Bania, Cinewa, Swobo-
celu kladą sól obok noworodka,
ku pojawila się monografia M.
slone jeziorka lub źródla, wy-
duje się bowiem jedynie część
da Leśna Rożniatów, Ripne kolo
a w Bawarii święconą sól dodaje
i W. Klapczuków, poświęcona
plywające na powierzchnię. Jak
solnego arealu Karpat, przebie-
Rożniatowa, Lipowica. Pomię-
się do potraw, aby uchronić się
historycznemu i ekonomiczne-
wskazuje J. Goszko, slone źródla
gającego pasem o szerokości 25
dzy rzekami Lukwa i Limni-
przez piorunem i chorobami. Jak
mu aspektowi rozwoju Huculsz-
odnotowano w 500 miejscowo-
km i dlugości, tylko na terenach
ca solankowe źródla znajdują
twierdzi M. Sumcowa, sól naby-
czyzny, poprzez rozwój wydoby-
ściach na Podkarpaciu.
Ukrainy, 250 km. Wiele miejsc
się w miejscowościach Nowica,
la znaczenia środka zachowaw-
cia i produkcji soli w niektórych
Kwestie wydobycia soli w
wydobycia soli na Bojkowsz-
Stary Uhryniów, Zawij, Petran-
czego przed czarami, stala się
regionach. Wiele prac jest po-
Karpatach znalazly swe odbicie
czyźnie oczekuje swego odkry-
ka, Krasna. Wedlug Szajnochy
symbolem dobrobytu w rodzi-
święconych również spolecz-
w utworach I. Werchradzkiego
cia i dokladniejszego zbadania.
w większości tych punktów
nie i zostala ściśle powiązana
no-ekonomicznym  aspektom