img
44
nr 23­24 (411­412) |20.12.2022­16.01.2023
Święta tuż, tuż
www.kuriergalicyjski.com
Przepisy na stól wigilijny i nie tylko
Witam serdecznie wszystkich Czytelników
kresowych, jak również o potrawach świątecznych
Zadanie wypatrzenia na niebie pierwszej gwiazd-
Kuriera Galicyjskiego! Tytulem wstępu kilka
i przepisach na nie.
ki powierza się często najmlodszym domownikom.
slów o sobie: jestem Polką, od urodzenia
Malo kto wie o tradycji ukladania siekiery pod sto-
Jedną z polskich tradycji kultywowanych we Lwo-
mieszkającą w najpiękniejszym, moim zdaniem,
wie jest ukladanie pod bialym obrusem wigilijnym
lem wigilijnym. Domownicy trzymając na niej nogę
sianka, które symbolizuje ubóstwo, w jakim narodzil
mają zapewnić sobie dobre zdrowie na caly przyszly
mieście na świecie ­ naszym Lwowie. Z radością
się Jezus, jako symbol skromności, ma jednak przy-
rok.
przyjęlam propozycję redakcji i raz w miesiącu
nieść domownikom dobrobyt. Puste nakrycie przy
Wieczerzę wigilijną rozpoczynamy modlitwą
na lamach ,,Kuriera Galicyjskiego" będę
stole wigilijnym kiedyś uważano za miejsce przygo-
i dzieleniem się oplatkiem, po czym można zasiąść do
zamieszczać przepisy kulinarne. Będą to stare
towane dla dusz zmarlych naszych bliskich, dziś po-
stolu i cieszyć podniebienie bogactwem smaków wi-
przedwojenne, ale też i wspólczesne, niektóre
zostawiane jest dla zabląkanego wędrowca lub nie-
gilijnych potraw.
moje wlasne, autorskie. Na pewno sprawdzone
spodziewanego gościa. Na środku stolu ustawiany
Zgodnie z tradycją chrześcijańską, liczba 12 sym-
i godne polecenia.
jest talerzyk z oplatkiem. W moim domu oplatek jest
bolizuje 12 apostolów, a wedlug wierzeń ludowych na-
wiązuje do 12 miesięcy w roku. Wśród tradycyjnych
przesmarowywany miodem. Oplatek ­ jako symbol
pojednania, milości oraz przyjaźni.
dań wymienić należy: barszcz czerwony z uszkami,
JADWIGA SABADASZ
Uroczysta kolacja w wielu polskich domach roz-
zupę grzybową, dania rybne, dania z kapustą, potra-
W związku z tym, że zbliżają się wkrótce święta Bo-
poczyna się wtedy, gdy na niebie zaświeci pierwsza
wy z grzybami, kompot z suszu, kutia oraz rozmaite
gwiazdka.
wypieki.
żego Narodzenia, wspomnę nieco o naszych tradycjach
Barszcz czerwony
Kapusta wigilijna
Skladniki:
A więc zaczniemy od barszczu. Pomijając uszka, proponuję Państwu barszcz czer-
wony, oczywiście na zakwasie buraczanym, z pysznymi pasztecikami. Zakwas bu-
ok. 1 kg kapusty kiszonej
raczany, to naturalny probiotyk i skarbnica mikroelementów. Zakwas jest też wska-
100 g suszonych grzybów
zany do picia codziennego, 1/2 szklaneczki dla wzmocnienia odporności.
1 marchewka
1 duża cebula
Zakwas
1 st. lyżka mąki
Skladniki:
sól, pieprz, cukier do smaku
1,5 kg buraków
Wykonanie:
2 litry wody
1 st. pelna lyżka soli
Suszone grzyby należy namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Kapu-
5 ­ 6 ząbków czosnku
stę kiszoną pluczemy, siekamy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy. Przed
2 listki laurowe
końcem gotowania dodajemy startą na grubych oczkach marchew wraz z cebulą po-
3 szt. ziela angielskiego
krojoną w kostkę, podsmażoną na oliwie. Mąkę podsmażamy, lączymy wszystkie
skladniki, przyprawiając ją.
Wykonanie:
Naleśniki z pieczarkami
Oczyszczone i pokrojone buraki wkladamy do WYPA-
RZONEGO sloika, a między buraki dodatki. Buraki zalewa-
Upiec naleśniki (na pewno każdy ma swój, sprawdzony przepis na ciasto)
my ostudzoną przegotowaną wodą z solą. Codziennie miesza-
my, zdejmujemy pianę, po tygodniu przecedzamy, i gotowe do
Nadzienie do naleśników:
użycia.
1 kg pieczarek
2 cebule
Paszteciki do barszczu
sól i pieprz do smaku
Skladniki:
Wykonanie:
Skladniki na ciasto:
3 szklanka mąki
Pieczarki, umyć, pokroić, usmażyć na oliwie z po-
250 g margaryny
krojoną cebulką, doprawić do smaku.
200 g śmietany 18%
Na naleśnik nalożyć nadzienie i zlożyć na cztery, podsmażyć na zloty kolor, do
3 jajka
tego jakiś sosik. Jest to bardzo smaczna alternatywa dla goląbków.
40 g drożdży
Zwykle pierogi świąteczne robimy kilka rodzajów z różnymi farszami, ja od lat
praktykuję pierogi trzy w jednym. To znaczy, ugotowane ziemniaki, kiszona kapu-
Duża szczypta soli
sta, grzyby i smażona cebulka.
Wykonanie ciasta:
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzia. Proponuję starodawną
Do śmietany pokruszyć
salatkę śledziową, która robi się ekspresowo i smakuje wyśmienicie.
drożdże, zamieszać i polączyć
Salatka śledziowa
z resztą skladników, zagnia-
tając ciasto.
Skladniki:
600 g śledzia
Wykonanie pasztecików:
4 średnie, ugotowane ziemniaki
Walkujemy ciasto w prostokąt o grubości 5 mm wykladamy pasek nadzienia na
4 kiszone ogórki
krawędzi, owijamy ciastem i odcinamy. Tak robimy do końca. Każdy rulon pokro-
3 jajka
ić na 3-centymetrowe kawalki, posmarować bialkiem (można posypać kminkiem).
pęczek szczypiorku
Piec 1800C 20­25 minut
po 2 lyżki majonezu i śmietany
Proponuję dwa rodzaje nadzienia:
Wykonanie:
1. ugotowane, potluczone ziemniaki + ugotowana kasza gryczana + cebulka sma-
Śledzie kroimy w paseczki, ziemniaki, jaja i ogórki w kostkę, szczypiorek sieka-
żona + sól i pieprz do smaku
my, dodajemy pozostale dodatki, calość mieszamy, i odstawiamy, aby się przegryzly
2. pieczarki starte na tarce podsmażone z pokrojoną w kostkę cebulką + posiekana
smaki.
zgotowana kapusta kwaśna + sól i pieprz do smaku
Również przepis na prze-
pysznego śledzia w śmietanie,
Bigoski, do barszczu i nie tylko
z cebulą, jablkiem i ogórkiem
Skladniki:
marynowanym.
2 szkl. mąki
Skladniki:
1,5 szkl. mleka
2 jaja
2 platy śledziowe
1 lyżeczka przyprawy do bigosu
2 ogórki marynowane
1 jablko
1 lyżeczka majeranku
1 lyżeczka sody
1 czerwona cebulką
sól I pieprz do smaku
po 2 lyżki majonezu i śmietany
0,5 kg kiszonej kapusty
Wykonanie:
Wykonanie:
Ogórki, jablko i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy śmietanę z majonezem,
calość mieszamy. Śledzie kroimy w średnie paski, następnie do sloika warstwami
Mąkę, mleko, jaja, sodę oraz przyprawy zmiksować. Kapustę odcisnąć, posiekać
nożem, dodać do ciasta, wymieszać. Placki nakladać lyżką na patelnię z rozgrzaną
nakladamy śledzie i wymieszane warzywa.
oliwą. Smażyć na zloty kolor.
Klasycznym daniem wigilijnym jest również karp w różnej postaci np. smażony,
Natomiast zamiast tradycyjnych postnych goląbków, proponuję Państwu kapu-
w szarym sosie, w galarecie, czy też faszerowany. Pyszna i mniej pracochlonna jest
stę wigilijną, oraz postne naleśniki z pieczarkami.
rolada z obojętnie jakiej ryby, którą Państwu polecam.