img
24
nr 10 (422) |30.05­15.06.2023
Kurier kulturalny
www.kuriergalicyjski.com
Material prasowy po konferencji
o przywracanie historycznych recep-
wyjątkowym, wlasnym, lokalnym.
tur i adaptowanie ich do wspólcze-
Tym samym identyfikujemy się z wla-
Smaki Lwowa
snych wymagań.
sną tradycją kulinarną. Kuchnia nie
lubi granic, mówiliśmy tu o wspólnym
Czy  można  wyróżnić  da-
dziedzictwie różnych narodów. Jed-
nia, które z Galicji wyruszyly
nak, choć wiele potraw jest wspólnych,
w świat?
to one jednak się różnią. Na przyklad
Ukraińcy preferują smak slodki, a Po-
Marianna Duszar
Gośćmi spotkania byli
lacy kwaśny. Te niuanse widoczne
najwybitniejsi eksperci,
Cieszę się z tego pytania, bo wlaśnie
w wielu potrawach, wskazują na dzie-
badacze kulinarnego
wrócilam ze Stanów Zjednoczonych,
dzictwo kulinarne. Kiedyś jedzenie
dziedzictwa Lwowa:
gdzie badalam kuchnię diaspory
mialo inny wymiar, bardziej spoleczny,
Marianna Dushar, ekspertka
ukraińskiej. Potrawy wędrują ra-
niż narodowy, na przyklad dziczyzna
w dziedzinie tradycji
zem z ludźmi, glównie emigrantami.
byla dostępna jedynie dla szlachty.
kulinarnych Galicji, pisarka,
W Galicji mieliśmy silne fale emigracji
Kuchnie regionalne mają przed sobą
publicystka oraz blogerka
do USA, Ameryki Poludniowej już od
przyszlość, dumni jesteśmy z nich
kulinarna ­ znana jako pani
końca XIX w.
nie tylko w Ukrainie, czy Polsce, ale
Stefa. Pseudonim ,,Pani Stefa"
Jeśli chodzi o konkretne potrawy, do-
w różnych krajach świata. Jestem pe-
przyjęla na cześć obu swoich
brym przykladem jest sernik, który
wien, że przetrwa to, co nazywamy
babć, które znakomicie
jest wspólny dla narodów Wschod-
smakiem lwowskim czy krakowskim.
gotowaly. Jednocześnie jest on
niej i Środkowej Europy. Trafil on do
Tradycje kulinarne nie dzielą, dlatego
arcylwowski, odpowiadający
Stanów Zjednoczonych wraz z emi-
jestem za tym, aby ta różnica smaków
lwowskiej mentalności. Wiele
grantami pod koniec dziewiętnastego
się poglębiala, popieram różnorodność
osób przyznaje, że w ich
stulecia. Nie bylo tam odpowiedniego
smaków, to nas wzbogaca.
rodzinie byla jakaś pani Stefa,
sera do produkcji tradycyjnego serni-
Marianna Duszar
osoba z wielkim autorytetem,
ka, więc zastąpiono go serem typu fi-
mająca swoje zdanie na
ladelfia. Szybko stal się tam popularny.
Znaczenie tożsamości kulinarnej jest
każdy temat. Lwowianka,
Kolejnym przykladem jest barszcz. Tra-
szczególne wśród emigrantów, doty-
po prostu. Oraz dr hab. Ihor
fil do Ameryki Pólnocnej i Poludniowej
czy to diaspory ukraińskiej, polskiej
Lylo, profesor University
tą samą drogą. W USA mamy barszcz
i wielu innych. Z wlasnych doświad-
of California, San Diego,
ukraiński, polski, żydowski i mnóstwo
czeń wiem, że różnica między kuch-
związany też z Uniwersytetem
ich odmian w zależności od rodziny.
niami jest widoczna, nawet, gdy do-
Lwowskim i Jagiellońskim,
Zadziwiające, że jest on nadal bardzo
tyczy to podobnych potraw. Są inne
badacz i popularyzator
popularny wśród rodzin żydowskich,
preferencje smaków.
dziedzictwa kulinarnego
odnalazlam 6 gatunków barszczu, pro-
Nawet, gdy mówimy o pierogach
Galicji, pisarz i publicysta.
dukowanych przemyslowo. Mówiąc
ruskich, to też widać różnicę mię-
o barszczu, serniku, czy innych potra-
dzy tymi, które serwują Ukraińcy,
Kuchnia lwowska i galicyjska
kuchni lwowskiej i galicyjskiej, ale
zostala unicestwiona. Teraz jest ona
wach chodzi o tradycję nie tylko lwow-
a ,,polskimi". Gastronomia, w wypadku
w autorskim wydaniu.
przywracana z wielką chęcią i zapalem.
emigrantów często jest takim ostat-
Lwów można śmialo nazwać kulinar-
ską, albowiem trudno jest rozdzielić
Ciągnie do niej także ludzi, którzy nie
Jeśli chcemy spróbować tradycyjnych
stolicą Europy Środkowej. Tak bo-
kuchnię lwowską od kuchni innych
nim bastionem narodowym. Traci się
lwowskich ciast i ciastek, warto udać
są w prostej linii spadkobiercami daw-
gata jest oferta gastronomiczna tego
krajów centralnej Europy.
związki z krajem, nawet język, a kuli-
nych smaków. To naprawdę niezwykle.
się choćby do cukierni, w bardziej no-
narne tradycje pozostają w większym,
miasta, tak wiele się tu dzieje. We
Barszcz jest ukraińskim da-
Oczywiście,problemy z kodyfikacją,
woczesnym wydaniu odkryjemy je
czy mniejszym zakresie.
wspólczesnym mieście tradycyjna
niem narodowym, wpisanym
wielu lwowian będzie mialo problemy
w Grand Cafe Leopolis.
kuchnia ma również swoje miejsce.
PRZEPIS
na listę niematerialnego dzie-
z wymienieniem przykladów lwow-
Lwów historyczny i wspólczesny jest
Na czym polega specyfika kuchni
od Pani Stefy
dzictwa UNESCO. Barszcz to
skiej kuchni, a u wielu zdziwienie wy-
miastem piwa. Mamy go tutaj ogrom-
lwowskiej/galicyjskiej, dlaczego jest
więcej niż potrawa?
woluje fakt, że Kraków to też Galicja.
ny wybór, znakomitej jakości, mam
Żurek na sposób lwowski
ona tak niezwykla?
My ­ mam na myśli Mariannę Dushar
na myśli glównie piwo kraftowe.
(źródlo: Smaki Lwowa)
Ihor Lylo:
Ihor Lylo
i siebie też, bo pracujemy w zespole, ale
Znajdziemy je m.in. w lokalach Kum-
Żurek we Lwowie i Galicji jest po-
Trzeba zacząć od specyfiki regionu,
także calą rzesza innych badaczy ­ caly
pel Group i Fest ­ w tym w Pravdzie,
Barszcz jest w Ukrainie daniem na-
strzegany jako polska zupa. Nie do
zwlaszcza Lwowa. To byl tygiel naro-
czas zastanawiamy się nad tym feno-
wielkiej piwiarni w Rynku. O historii
rodowym, można powiedzieć, że na-
końca zgadza się z tym rodowodem
dowy, kulturowy, smakowy. Tradycja
menem i opisujemy go. Wspomnę, że
lwowskiego piwa dowiemy się w Cen-
wet zmitologizowanym, Pierwsza
Pani Stefa, podkreślając, że pokrewne
kulinarna uksztaltowala się zwlasz-
niedawno wydaliśmy książkę: Szla-
trum Kultury Piwnej Lviviarnia. Bro-
zupy, o zbliżonych nazwach funkcjo-
wzmianka o tej potrawie pochodzi
cza w czasie, gdy Lwów byl stolicą Ga-
checka Kuchnia Galicji. Pod koniec
war lwowski powstal w 1715 r.
z XVI w. i zostala zapisana przez gdań-
nują w kuchni lemkowskiej, bialoru-
licji, wówczas austriackiej, a później
roku ukaże się książka o kuchni gali-
Charakterystyczną cechą lwowskiej
skiego podróżnika Marcina Grune-
skiej, czeskiej, slowackiej i niemieckiej.
austrowęgierskiej prowincji. W tym
cyjskiej, wydana w Krakowie. Próbu-
gastronomii jest bardzo duży wybór
wega. Trzeba pamiętać jednak, że jest
Na terenie niemal calej Rzeczpospolitej
czasie te wplywy zostaly niejako upo-
jemy znaleźć odpowiedzi na pytania,
zup, różnego rodzaju, w tym rosól, ja-
to potrawa starsza i wspólna dla kil-
jadano danie na zakwasie z mąki żyt-
rządkowane,  usystematyzowane.
jaka byla kuchnia galicyjska w prze-
rzynowe, żurek, grzybowe, barszcze.
niej. Żurek we Lwowie różni się też od
ku narodów. Barszcz w Ukrainie ma
szlości, jaka jest dziś i jaka będzie. Nie
Uksztaltowala się kuchnia mieszczań-
W każdej porządnej restauracji znaj-
tego, który możemy zjeść w Krakowie,
jednak szczególne miejsce, nie chodzi
ska, a także regionalne odmienności.
jest to latwy temat. Zmiany spolecz-
dziemy conajmniej 5 zup do wyboru.
tylko o smak, ale kulturę jego przyrzą-
czy Warszawie. Żurek Pani Stefa przy-
Kuchnia lwowska i szerzej ­ galicyjska
ne, historyczne istotnie wplywają na
Żurek wedlug mojej receptury podają
dzania. Pod tym względem jest mocno
gotowuje po swojemu, kreatywnie pod-
­ jest kuchnią polską, ukraińską, ży-
zmiany gastronomiczne.
u Baczewskich wlaśnie.
zróżnicowany, można wyróżnić okolo
chodząc do tradycyjnych przepisów.
dowską i... śródziemnomorską. Zdzi-
We Lwowie dobrze prezentuje się
100 przepisów na tę potrawę.
Żurku wedlug przepisu pani Stefy mo-
Marianna Duszar:
wienie niekiedy wywoluje ten czwarty
kuchnia żydowska. Potrawy kuchni
żemy spróbować w restauracji Baczew-
Marianna Duszar
czlon. Przez wieki do Lwowa przyby-
Mamy dużo potraw wspólnych
aszkenazyjskiej znajdziemy w różnych
skich we Lwowie. Zaiste doskonaly.
wali Ormianie, Grecy, Wlosi, przywo-
z kuchnią polską, czy austriacką. Za-
lokalach, ale jest jedna restauracja spe-
Nie tylko receptury, smakważne.
Przygotowanie
żąc tu swoje produkty, kulinarne tra-
wsze jednak kuchnia lwowska doda-
cjalizująca się tym menu. Jest to Jerozo-
Barszcz jest częścią tożsamości Ukra-
dycje, receptury. Lwów byl ważnym
je do wszystkich tych potraw coś od
lima, lokal rodzinny prowadzony przez
ińców. Od stulecia z okazji najważ-
Tydzień przed gotowaniem trzeba na-
ośrodkiem handlu winem śródziemno-
siebie, swój smak, którywyróżnia.
moją przyjaciólkę Lolę Landę. Podzi-
niejszych świąt gotuje się barszcz.
stawić zakwas. 3/4 szklanki mąki żyt-
morskim, prowadzonym przez Greków
Co więcej, każda lwowska gospody-
wiam jej podejście do badania i przed-
Praktycznie w każdym regionie i każ-
niej zalewamy litrem cieplej wody, do-
w XVI i XVII w. Ogromne ilości wina
ni/gospodarz dodają do tych potraw
stawiania tej część spuścizny kultu-
dej rodzinie. Barszcz wyróżnia przede
brze mieszamy, dodajemy 2 posiekane
plynęly także z Węgier, w dawnych
swoje indywidualne smaczki.
ralnej. Wszystkie ich potrawy mają
wszystkim tradycja jego gotowania.
ząbki czosnku, kromkę chleba na za-
czasach mawialo się, że wino na Wę-
solidne podloże historyczne,auten-
Występuje on także w kulturze, litera-
kwasie (ewentualnie bez chleba), kilka
Co Państwo zarekomendowa-
grzech się rodzi, a w Rzeczypospolitej
tyczne i wykonane z dużą rzetelnością.
turze, bajkach i przyslowiach. Barszcz
ziaren pieprzu. Calość przykrywamy
liby gościom Lwowa, jakie po-
umiera. Trzeba też wspomnieć o wply-
Warto szczególnie podkreślić, że lo-
jest wspólną tradycją kulinarną kilku
gazą i zostawiamy w cieplym miejscu,
trawy, lokale?
wach narodów wchodzących w sklad
kale i potrawy, o których mówimy, nie
narodów, nie chodzi więc o jego za-
dojdzie.
imperium Habsburgów.
prostą rekonstrukcją historyczną,
wlaszczenie, ale ochronę tej naszej tra-
Gotujemy wywar z kurczaka (porcja
Marianna Duszar:
W czasach ZSRR znikly kawiarnie,
choć powstają na podstawie badań hi-
dycji, także przed ekspansją rosyjską.
rosolowa) i żeberek (ok. 0,5 kg) z warzy-
restauracje, takie, jakie funkcjono-
Znajdujemy się teraz w restauracji Ba-
storycznych, ale potem biorą je w swoje
wami (wloszczyzna). Następnie z roso-
Czy dziedzictwo kulinarne
waly w dawnym Lwowie. Podobnie
czewskich, zacznę więc od tego loka-
ręce najlepsi kucharze.
lu wylawiamy warzywa, a mięso od-
można uznać za część tożsamo-
stalo się zapewne z tradycjami ku-
lu. Restauracja Baczewskich odgrywa
My, jako zespól badawczy, mocno pod-
dzielamy od kości.
ści narodowej, lokalnej?
wielką rolę w propagowaniu kuchni
linarnymi. Zmienily się państwa,
kreślamy, że badania dziedzictwa ku-
Teraz gotujemy wlaściwy żurek,
galicyjskiej, robi to doskonale, z bardzo
granice, ustroje, co więcej ­ nastąpila
linarnego nie powinny prowadzić do
będą potrzebne:
Ihor Lylo
dobrym skutkiem, na wysokim po-
wymiana ludności. Jak to możliwe, że
prostego odtwarzania dawnych re-
2 marchewki
ziomie. Dzięki takim lokalom kuchnia
ten dawny kulinarny Lwów się odro-
ceptur. Chodzi natomiast o stworzenie
To trudne pytanie. Żyjemy w global-
1 pietruszka
galicyjska jest lepiej rozpoznawalna
dzil, w dodatku w wielkim stylu?
nowej kuchni, na podstawie tej histo-
nym świecie. Wszędzie, także we Lwo-
pól selera
i bardziej popularna. Szlakiem tym
rycznej. Przez lata zmienily się sklad-
6 ziemniaków
wie, mamy ogromny wybór dań z lokali
Ihor Lylo:
podążają także inne lokale należące do
niki, produkty używane do gotowania,
z różnych stron świata. Chętnie z tego
2 cebule
Przyznam szczerze, że jest to dla
Kumpel Group, czyli wlaściciela Ba-
technologia przyrządzania posilków,
300 gram dobrej wędzonej kielbasy,
wyboru korzystamy. Z drugiej strony,
mnie fenomen. Po II wojnie tradycyj-
czewskich. We Lwowie znajdziemy
inne są też gusta konsumentów. Zda-
nie tlustej
gdy na przyklad odwiedzają nas goście
na, mieszczańska, lwowska kuchnia
też lokale nawiązujące do tradycyjnej
jemy sobie z tego sprawę, chodzi nam
z zagranicy, chcemy ugościć ich czymś
szklanka kwaśnej śmietany,