24
nr 10 (422) |30.0515.06.2023
Kurier kulturalny
www.kuriergalicyjski.com
Material prasowy po konferencji
o przywracanie historycznych recep-
wyjątkowym, wlasnym, lokalnym.
tur i adaptowanie ich do wspólcze-
Tym samym identyfikujemy się z wla-
Smaki Lwowa
snych wymagań.
sną tradycją kulinarną. Kuchnia nie
lubi granic, mówiliśmy tu o wspólnym
Czy można wyróżnić da-
dziedzictwie różnych narodów. Jed-
nia, które z Galicji wyruszyly
nak, choć wiele potraw jest wspólnych,
w świat?
to one jednak się różnią. Na przyklad
Ukraińcy preferują smak slodki, a Po-
Marianna Duszar
Gośćmi spotkania byli
lacy kwaśny. Te niuanse widoczne są
najwybitniejsi eksperci,
Cieszę się z tego pytania, bo wlaśnie
w wielu potrawach, wskazują na dzie-
badacze kulinarnego
wrócilam ze Stanów Zjednoczonych,
dzictwo kulinarne. Kiedyś jedzenie
dziedzictwa Lwowa:
gdzie badalam kuchnię diaspory
mialo inny wymiar, bardziej spoleczny,
Marianna Dushar, ekspertka
ukraińskiej. Potrawy wędrują ra-
niż narodowy, na przyklad dziczyzna
w dziedzinie tradycji
zem z ludźmi, glównie emigrantami.
byla dostępna jedynie dla szlachty.
kulinarnych Galicji, pisarka,
W Galicji mieliśmy silne fale emigracji
Kuchnie regionalne mają przed sobą
publicystka oraz blogerka
do USA, Ameryki Poludniowej już od
przyszlość, dumni jesteśmy z nich
kulinarna znana jako pani
końca XIX w.
nie tylko w Ukrainie, czy Polsce, ale
Stefa. Pseudonim ,,Pani Stefa"
Jeśli chodzi o konkretne potrawy, do-
w różnych krajach świata. Jestem pe-
przyjęla na cześć obu swoich
brym przykladem jest sernik, który
wien, że przetrwa to, co nazywamy
babć, które znakomicie
jest wspólny dla narodów Wschod-
smakiem lwowskim czy krakowskim.
gotowaly. Jednocześnie jest on
niej i Środkowej Europy. Trafil on do
Tradycje kulinarne nie dzielą, dlatego
arcylwowski, odpowiadający
Stanów Zjednoczonych wraz z emi-
jestem za tym, aby ta różnica smaków
lwowskiej mentalności. Wiele
grantami pod koniec dziewiętnastego
się poglębiala, popieram różnorodność
osób przyznaje, że w ich
stulecia. Nie bylo tam odpowiedniego
smaków, to nas wzbogaca.
rodzinie byla jakaś pani Stefa,
sera do produkcji tradycyjnego serni-
Marianna Duszar
osoba z wielkim autorytetem,
ka, więc zastąpiono go serem typu fi-
mająca swoje zdanie na
ladelfia. Szybko stal się tam popularny.
Znaczenie tożsamości kulinarnej jest
każdy temat. Lwowianka,
Kolejnym przykladem jest barszcz. Tra-
szczególne wśród emigrantów, doty-
po prostu. Oraz dr hab. Ihor
fil do Ameryki Pólnocnej i Poludniowej
czy to diaspory ukraińskiej, polskiej
Lylo, profesor University
tą samą drogą. W USA mamy barszcz
i wielu innych. Z wlasnych doświad-
of California, San Diego,
ukraiński, polski, żydowski i mnóstwo
czeń wiem, że różnica między kuch-
związany też z Uniwersytetem
ich odmian w zależności od rodziny.
niami jest widoczna, nawet, gdy do-
Lwowskim i Jagiellońskim,
Zadziwiające, że jest on nadal bardzo
tyczy to podobnych potraw. Są inne
badacz i popularyzator
popularny wśród rodzin żydowskich,
preferencje smaków.
dziedzictwa kulinarnego
odnalazlam 6 gatunków barszczu, pro-
Nawet, gdy mówimy o pierogach
Galicji, pisarz i publicysta.
dukowanych przemyslowo. Mówiąc
ruskich, to też widać różnicę mię-
o barszczu, serniku, czy innych potra-
dzy tymi, które serwują Ukraińcy,
Kuchnia lwowska i galicyjska
kuchni lwowskiej i galicyjskiej, ale
zostala unicestwiona. Teraz jest ona
wach chodzi o tradycję nie tylko lwow-
a ,,polskimi". Gastronomia, w wypadku
w autorskim wydaniu.
przywracana z wielką chęcią i zapalem.
emigrantów często jest takim ostat-
Lwów można śmialo nazwać kulinar-
ską, albowiem trudno jest rozdzielić
Ciągnie do niej także ludzi, którzy nie
Jeśli chcemy spróbować tradycyjnych
ną stolicą Europy Środkowej. Tak bo-
kuchnię lwowską od kuchni innych
nim bastionem narodowym. Traci się
lwowskich ciast i ciastek, warto udać
są w prostej linii spadkobiercami daw-
gata jest oferta gastronomiczna tego
krajów centralnej Europy.
związki z krajem, nawet język, a kuli-
nych smaków. To naprawdę niezwykle.
się choćby do cukierni, w bardziej no-
narne tradycje pozostają w większym,
miasta, tak wiele się tu dzieje. We
Barszcz jest ukraińskim da-
Oczywiście, są problemy z kodyfikacją,
woczesnym wydaniu odkryjemy je
czy mniejszym zakresie.
wspólczesnym mieście tradycyjna
niem narodowym, wpisanym
wielu lwowian będzie mialo problemy
w Grand Cafe Leopolis.
kuchnia ma również swoje miejsce.
PRZEPIS
na listę niematerialnego dzie-
z wymienieniem przykladów lwow-
Lwów historyczny i wspólczesny jest
Na czym polega specyfika kuchni
od Pani Stefy
dzictwa UNESCO. Barszcz to
skiej kuchni, a u wielu zdziwienie wy-
miastem piwa. Mamy go tutaj ogrom-
lwowskiej/galicyjskiej, dlaczego jest
więcej niż potrawa?
woluje fakt, że Kraków to też Galicja.
ny wybór, znakomitej jakości, mam
Żurek na sposób lwowski
ona tak niezwykla?
My mam na myśli Mariannę Dushar
na myśli glównie piwo kraftowe.
(źródlo: Smaki Lwowa)
Ihor Lylo:
Ihor Lylo
i siebie też, bo pracujemy w zespole, ale
Znajdziemy je m.in. w lokalach Kum-
Żurek we Lwowie i Galicji jest po-
Trzeba zacząć od specyfiki regionu,
także calą rzesza innych badaczy caly
pel Group i Fest w tym w Pravdzie,
Barszcz jest w Ukrainie daniem na-
strzegany jako polska zupa. Nie do
zwlaszcza Lwowa. To byl tygiel naro-
czas zastanawiamy się nad tym feno-
wielkiej piwiarni w Rynku. O historii
rodowym, można powiedzieć, że na-
końca zgadza się z tym rodowodem
dowy, kulturowy, smakowy. Tradycja
menem i opisujemy go. Wspomnę, że
lwowskiego piwa dowiemy się w Cen-
wet zmitologizowanym, Pierwsza
Pani Stefa, podkreślając, że pokrewne
kulinarna uksztaltowala się zwlasz-
niedawno wydaliśmy książkę: Szla-
trum Kultury Piwnej Lviviarnia. Bro-
zupy, o zbliżonych nazwach funkcjo-
wzmianka o tej potrawie pochodzi
cza w czasie, gdy Lwów byl stolicą Ga-
checka Kuchnia Galicji. Pod koniec
war lwowski powstal w 1715 r.
z XVI w. i zostala zapisana przez gdań-
nują w kuchni lemkowskiej, bialoru-
licji, wówczas austriackiej, a później
roku ukaże się książka o kuchni gali-
Charakterystyczną cechą lwowskiej
skiego podróżnika Marcina Grune-
skiej, czeskiej, slowackiej i niemieckiej.
austrowęgierskiej prowincji. W tym
cyjskiej, wydana w Krakowie. Próbu-
gastronomii jest bardzo duży wybór
wega. Trzeba pamiętać jednak, że jest
Na terenie niemal calej Rzeczpospolitej
czasie te wplywy zostaly niejako upo-
jemy znaleźć odpowiedzi na pytania,
zup, różnego rodzaju, w tym rosól, ja-
to potrawa starsza i wspólna dla kil-
jadano danie na zakwasie z mąki żyt-
rządkowane, usystematyzowane.
jaka byla kuchnia galicyjska w prze-
rzynowe, żurek, grzybowe, barszcze.
niej. Żurek we Lwowie różni się też od
ku narodów. Barszcz w Ukrainie ma
szlości, jaka jest dziś i jaka będzie. Nie
Uksztaltowala się kuchnia mieszczań-
W każdej porządnej restauracji znaj-
tego, który możemy zjeść w Krakowie,
jednak szczególne miejsce, nie chodzi
ska, a także regionalne odmienności.
jest to latwy temat. Zmiany spolecz-
dziemy conajmniej 5 zup do wyboru.
tylko o smak, ale kulturę jego przyrzą-
czy Warszawie. Żurek Pani Stefa przy-
Kuchnia lwowska i szerzej galicyjska
ne, historyczne istotnie wplywają na
Żurek wedlug mojej receptury podają
dzania. Pod tym względem jest mocno
gotowuje po swojemu, kreatywnie pod-
jest kuchnią polską, ukraińską, ży-
zmiany gastronomiczne.
u Baczewskich wlaśnie.
zróżnicowany, można wyróżnić okolo
chodząc do tradycyjnych przepisów.
dowską i... śródziemnomorską. Zdzi-
We Lwowie dobrze prezentuje się
100 przepisów na tę potrawę.
Żurku wedlug przepisu pani Stefy mo-
Marianna Duszar:
wienie niekiedy wywoluje ten czwarty
kuchnia żydowska. Potrawy kuchni
żemy spróbować w restauracji Baczew-
Marianna Duszar
czlon. Przez wieki do Lwowa przyby-
Mamy dużo potraw wspólnych
aszkenazyjskiej znajdziemy w różnych
skich we Lwowie. Zaiste doskonaly.
wali Ormianie, Grecy, Wlosi, przywo-
z kuchnią polską, czy austriacką. Za-
lokalach, ale jest jedna restauracja spe-
Nie tylko receptury, smak są ważne.
Przygotowanie
żąc tu swoje produkty, kulinarne tra-
wsze jednak kuchnia lwowska doda-
cjalizująca się tym menu. Jest to Jerozo-
Barszcz jest częścią tożsamości Ukra-
dycje, receptury. Lwów byl ważnym
je do wszystkich tych potraw coś od
lima, lokal rodzinny prowadzony przez
ińców. Od stulecia z okazji najważ-
Tydzień przed gotowaniem trzeba na-
ośrodkiem handlu winem śródziemno-
siebie, swój smak, który ją wyróżnia.
moją przyjaciólkę Lolę Landę. Podzi-
niejszych świąt gotuje się barszcz.
stawić zakwas. 3/4 szklanki mąki żyt-
morskim, prowadzonym przez Greków
Co więcej, każda lwowska gospody-
wiam jej podejście do badania i przed-
Praktycznie w każdym regionie i każ-
niej zalewamy litrem cieplej wody, do-
w XVI i XVII w. Ogromne ilości wina
ni/gospodarz dodają do tych potraw
stawiania tej część spuścizny kultu-
dej rodzinie. Barszcz wyróżnia przede
brze mieszamy, dodajemy 2 posiekane
plynęly także z Węgier, w dawnych
swoje indywidualne smaczki.
ralnej. Wszystkie ich potrawy mają
wszystkim tradycja jego gotowania.
ząbki czosnku, kromkę chleba na za-
czasach mawialo się, że wino na Wę-
solidne podloże historyczne, są auten-
Występuje on także w kulturze, litera-
kwasie (ewentualnie bez chleba), kilka
Co Państwo zarekomendowa-
grzech się rodzi, a w Rzeczypospolitej
tyczne i wykonane z dużą rzetelnością.
turze, bajkach i przyslowiach. Barszcz
ziaren pieprzu. Calość przykrywamy
liby gościom Lwowa, jakie po-
umiera. Trzeba też wspomnieć o wply-
Warto szczególnie podkreślić, że lo-
jest wspólną tradycją kulinarną kilku
gazą i zostawiamy w cieplym miejscu,
trawy, lokale?
wach narodów wchodzących w sklad
kale i potrawy, o których mówimy, nie
narodów, nie chodzi więc o jego za-
aż dojdzie.
imperium Habsburgów.
są prostą rekonstrukcją historyczną,
wlaszczenie, ale ochronę tej naszej tra-
Gotujemy wywar z kurczaka (porcja
Marianna Duszar:
W czasach ZSRR znikly kawiarnie,
choć powstają na podstawie badań hi-
dycji, także przed ekspansją rosyjską.
rosolowa) i żeberek (ok. 0,5 kg) z warzy-
restauracje, takie, jakie funkcjono-
Znajdujemy się teraz w restauracji Ba-
storycznych, ale potem biorą je w swoje
wami (wloszczyzna). Następnie z roso-
Czy dziedzictwo kulinarne
waly w dawnym Lwowie. Podobnie
czewskich, zacznę więc od tego loka-
ręce najlepsi kucharze.
lu wylawiamy warzywa, a mięso od-
można uznać za część tożsamo-
stalo się zapewne z tradycjami ku-
lu. Restauracja Baczewskich odgrywa
My, jako zespól badawczy, mocno pod-
dzielamy od kości.
ści narodowej, lokalnej?
wielką rolę w propagowaniu kuchni
linarnymi. Zmienily się państwa,
kreślamy, że badania dziedzictwa ku-
Teraz gotujemy wlaściwy żurek,
galicyjskiej, robi to doskonale, z bardzo
granice, ustroje, co więcej nastąpila
linarnego nie powinny prowadzić do
będą potrzebne:
Ihor Lylo
dobrym skutkiem, na wysokim po-
wymiana ludności. Jak to możliwe, że
prostego odtwarzania dawnych re-
2 marchewki
ziomie. Dzięki takim lokalom kuchnia
ten dawny kulinarny Lwów się odro-
ceptur. Chodzi natomiast o stworzenie
To trudne pytanie. Żyjemy w global-
1 pietruszka
galicyjska jest lepiej rozpoznawalna
dzil, w dodatku w wielkim stylu?
nowej kuchni, na podstawie tej histo-
nym świecie. Wszędzie, także we Lwo-
pól selera
i bardziej popularna. Szlakiem tym
rycznej. Przez lata zmienily się sklad-
6 ziemniaków
wie, mamy ogromny wybór dań z lokali
Ihor Lylo:
podążają także inne lokale należące do
niki, produkty używane do gotowania,
z różnych stron świata. Chętnie z tego
2 cebule
Przyznam szczerze, że jest to dla
Kumpel Group, czyli wlaściciela Ba-
technologia przyrządzania posilków,
300 gram dobrej wędzonej kielbasy,
wyboru korzystamy. Z drugiej strony,
mnie fenomen. Po II wojnie tradycyj-
czewskich. We Lwowie znajdziemy
inne są też gusta konsumentów. Zda-
nie tlustej
gdy na przyklad odwiedzają nas goście
na, mieszczańska, lwowska kuchnia
też lokale nawiązujące do tradycyjnej
jemy sobie z tego sprawę, chodzi nam
z zagranicy, chcemy ugościć ich czymś
szklanka kwaśnej śmietany,