12
nr 15 (427) |1830.o8.2023
Kurier kulturalny
www.kuriergalicyjski.com
Lwów. Kulinarna stolica Europy Środkowej
Kuchnia autorska. Przepisy lwowskich mistrzów kuchni
Pierwsze kawiarnie na
kawy bylo sztuką, w zamożnych
terenach I Rzeczypospolitej
domach utrzymywano więc
pojawily się już w XVII w.,
slużące kawiarki, które tylko
otworzyli je Turcy w Kamieńcu
tym się zajmowaly.
Podolskim. Kawiarnie, takie
W 1772 r. wladzę we Lwowie
jakie znamy dziś, są związane
objęli Austriacy. Początek rzą-
z tradycją mieszczańską. Te
dów Austriaków zbiegl się z re-
z kolei jako pierwsze zjawily
formami oświeceniowymi, na-
się we Lwowie u schylku XVIII
zywanymi ,,józefińskimi". (...)
w. Zwyczaj ten przywędrowal
Po rozebraniu murów Niskiego
do stolicy Galicji z Wiednia.
Zamku uporządkowano waly,
Byl częścią modernizacji
zasklepiono pod ziemią rzekę
miasta i jego otwarcia się
Peltew, posadzono kasztany. Tak
na świat na przelomie XIX
powstal we Lwowie pierwszy
i XX w. Najstarsza dzialająca
bulwar który ciągnie się od po-
we Lwowie (z przerwą na
mnika Mickiewicza do gmachu
czasy sowieckie) kawiarnia
opery. Nowa promenada wkrót-
Wiedeńska powstala w 1830 r.
2 kg domowego, niekwaśnego
ce stala się ulubionym miejscem
Dziś trudno wyobrazić sobie
sera o średniej wilgotności prze-
przechadzek i spotkań lwowian.
Lwów bez kawy i kawiarń, są
puszczonego co najmniej 2 razy
Nie trzeba bylo dlugo czekać na
KIRYL KARPISZYN
one częścią tożsamości miasta,
przez maszynkę do mięsa, można
pierwsze kawiarnie. Początkowo
o którą dba się dziś niezwykle
zastąpić go gotową masą serową,
Więcej przepisów i opowie-
gośćmi byli w większości Au-
,,W andrutach najważniejsza
pieczolowicie.
co znakomicie ulatwi pracę.
ści znajdą Państwo w książce:
striacy, przyzwyczajeni do ka-
jest chrupkość, dlatego istot-
W
2 cytryny ścieramy z nich
,,Smaki Lwowa"
wiarnianego życia w Wiedniu.
ne jest, aby wafle nie nasiąka-
skórkę, a następnie wyciskamy
lwowskich kawiar-
autor Piotr Janczarek, wydaw-
W kawiarni Lewakowskiego po-
ly kremem. Bo wtedy zamiast
sok.
niach i cukierniach
nictwo Lira 2023 r.
czątkowo zatrudniano niemiec-
fantastycznego chrupiącego
400 g rodzynek gotujemy je na
królują: sernik lwow-
Książka jest opowieścią o Lwo-
kojęzyczną obslugę. Mieszkańcy
ciasta dostaniemy kruszący się
parze: garnuszek stawiamy na
ski, andruty, czekoladowe torty,
wie, tym historycznym i wspól-
Lwowa szybko zaadaptowali ten
mokry papier. Dlatego śmie-
garnku z wrzącą wodą, pozosta-
takie jak za czasów austriac-
czesnym. Jest to rzecz o mieście
wiedeński zwyczaj, jak niemal
tana w andrutach jest zwykle
wiamy 1015 minut, a następnie
kich. Popularny tort Sachera
widzianym zza kawiarnianych
wszystko, co pochodzilo z nad-
tlusta, bardzo często występu-
szybko osuszamy na serwetce.
znany jest we Lwowie od polo-
czy restauracyjnych stolików.
dunajskiej stolicy. Pierwszą ka-
je wspólnie z gotowanym twa-
Mieszamy ze sobą:
wy XIX w. Lwowscy cukiernicy
Poznanie Lwowa bez jego tradycji
wiarnię z prawdziwego zda-
rogiem oraz wszelkiego rodzaju
100 g kaszy manny
holdują tradycji, ale też otwarci
kulinarnych, wspólczesnego ży-
rzenia otworzyl w 1829 r. Karl
dodatkami mielonymi orze-
100 g mąki kukurydzianej
są na nowe wyzwania. Cukier-
cia kulinarnego, będzie niepelne.
Hartman, nazywala się jakże
chami, kakao, piankami, bezą,
1 lyżkę cukru waniliowego
nictwo, tak samo jak pozostala
Lwów trzeba chlonąć wszystkimi
by inaczej Wiedeńska i po-
marmoladą, kremem kokoso-
część lwowskiej gastronomii,
zmyslami. W bogato ilustrowanej
wstala przy nowej promenadzie.
wym, kawą, koniakiem" radzi
Przygotowanie:
nie jest kulinarnym skansenem.
(zdjęciami wspólczesnymi i ar-
(...) Kawie od samego początku
Marianna Duszar.
Bialka ubijamy na sztywną pia-
chiwalnymi) książce znajdziemy
towarzyszyly desery. Do Lwo-
Sernik lwowski
Andruty lwowskie z Grand
nę. Żóltka ucieramy z dodat-
też przepisy kulinarne i opisy
wa trafily najczęściej z Wiednia.
Cafe Leopolis
kiem cukru aż staną się biale.
Sernik we Lwowie to dużo
miasta.
Tort Sachera znany byl w mie-
Kiryl Karpiszyn
W dużej misce mieszamy ser
więcej niż ciasto. Placek też lą-
ście nad Peltwią już w polowie
Fragment książki:
Skladniki:
i żóltka, dodajemy kaszę, mąkę
czy w jedną ciąglość dawne
XIX stulecia, podobnie jak wie-
kukurydzianą i cukier wanilio-
historyczne miasto i wspól-
wafle
Bez kawy nie byloby ży-
le innych wypieków. Lwowskie
wy. Następnie do miski wlewa-
czesne. Jest ulubionym ciastem
mleko skondensowane - 2 puszki
cia na Ziemi, a przynajmniej
cukiernictwo nie ustępowalo
my sok z cytryny i wsypujemy
lwowian, a dla turystów jedną
we Lwowie. Kawa jest dostępna
maslo 120 g
wiedeńskiemu i wciąż się roz-
skórkę, wlewamy maslo i de-
z ważniejszych atrakcji. Sernik
praktycznie na każdym kroku,
sok z 1 cytryny
wijalo. Pierwszą cukiernię we
likatnie mieszamy. W następ-
jest dumą Lwowa i jest wszędzie.
Pralina orzechowa 100 g jest
jest dobra i niedroga. Pije się ją
Lwowie zalożyl jednak Szwajcar
nej kolejności dodajemy pianę
Dzisiaj ciasto serowe, czę-
to mieszanka orzechów lasko-
w kawiarniach od ponad dwu-
Dominik Andreolli w 1803 r....
z bialek i znów mieszamy.
sto pod nazwą cheesecake zje-
wych (80 g) i cukru pudru (20 g)
stu lat, a od jakiegoś czasu tak-
W cukierniach delektowano się
Ciasto wlewamy do dwóch form
my w Nowym Jorku i Madrycie,
Brandy lub ciemny rum (wedlug
że na ulicy. Nic więc dziwnego,
kawą, ciastkami, ciastami, go-
o średnicy 24 cm i pieczemy
Londynie, czy Buenos Aires. Ale
że jest tu organizowany festiwal
uznania) 30 g
rącą czekoladą, lodami, winem,
w temperaturze 140 stopni C
wywodzi się z Europy Środko-
Likier śliwkowy (śliwowica)
kawy. Lwów ma też swoją mar-
likierami. Bywala w nich raczej
przez 60 minut.
wej i Wschodniej.
150 ml
kę kawy pod nazwą ,,Kawa ze
zamożniejsza publiczność, przed
Sernik trafil do Stanów
Dżem różany 40 g
Lwowa" oraz ogólnokrajową sieć
poludniem bogatsi mieszczanie
Andruty
Zjednoczonych wraz z emigran-
,,Lwowskich Kawiarni".
zaglądali do cukierni z dziećmi.
Przygotowanie:
tami pod koniec dziewiętna-
Wspólczesny Lwów, jako mia-
(...) Stalymi bywalcami ka-
Andruty arcylwow-
stego stulecia. Nie bylo tam od-
Mleko skondensowane mo-
sto kawy, ufundowal sobie po-
wiarń byli pisarze, poeci, arty-
ski przysmak to cienkie
powiedniego sera do produkcji
żemy gotować bezpośrednio
mnik Jerzego Franciszka Kul-
ści, spędzali w tych lokalach cale
wafle, przekladane kremem
tradycyjnego sernika, więc za-
w puszce na najmniejszym
czyckiego. Ma on swój monument
i posypywane różnego rodzaju
dnie. Im byli ubożsi, tym dlużej
stąpiono go serem typu filadel-
możliwym ogniu, aż zgęstnie-
także w Wiedniu, a towarzyszy
dodatkami.
przesiadywali. Kawiarnia byla
fia. Szybko stal się tam popular-
je. Można lekko przedziurawić
mu kawa. Wiadomo, że pochodzil
idealnym miejscem dla ubogiego
W latach 80. XIX w. slyn-
ny. Z Ameryki powędrowal zaś
z regionu lwowskiego, a interesy
górne wieczko, aby puszka nie
poety, czy publicysty, potrzebu-
ny cukiernik, Oskar Pischinger
do Europy wyjaśnia Marianna
wybuchla.
i sploty okoliczności zaprowa-
jącego kontaktów, światlego to-
wynalazl i opatentowal swoje
Duszar, badaczka i popularyza-
Teraz przygotowujemy pralinę
dzily go do Wiednia. (...) W cza-
ciasto, które skladalo się z 5 wafli
warzystwa, twórczego natchnie-
torka dziedzictwa kulinarnego
orzechową: karmelizujemy orze-
sie oblężenia Wiednia w 1683 r.
pokrytych kremem kawowo-o-
nia. Warunki mieszkaniowe
Galicji.
chy laskowe z cukrem pudrem
w przebraniu tureckiego żolnie-
rzechowym. Tak powstal slyn-
byly często fatalne, wilgotne
Jest wiele przepisów na ser-
na suchej patelni, aż powstanie
rza wydostal się z miasta i po-
ny, także w Galicji, pischinger.
nory bez światla, ogrzewania.
nik po lwowsku, każdy z nich
karmel. Czekamy aż wystygnie
spieszyl po pomoc. Już po zwycię-
W podobnym okresie pojawiają
W kawiarni mieli wszystko,
skiej bitwie, jako nagrodę za swój
oddaje jednak specyficzny,
i mielimy w blenderze na masę
się też krewni pischingera, naj-
wygodne krzesla, cieplo, światlo,
lwowski smak tego deseru.
o konsystencji pasty.
czyn wybral sobie worki z kawą.
pierw andruty z Kalisza, a chwi-
towarzystwo i ucieczkę od szarej
Ubijamy mikserem zgęstnia-
Dysponując 300 workami, za-
lę później andruty lwowskie.
rzeczywistości, możliwość nor-
Przepis na sernik lwowski
le już mleko skondensowane
pewne znając ten napój z wla-
Mówi się, że lwowskie andru-
malnej pracy w cywilizowanych
Sernik wedlug tego przepi-
i maslo, aż do uzyskania luź-
snego doświadczenia, otworzyl
ty byly ,,lwowską odpowiedzią"
warunkach. To wszystko za cenę
su podają w slynnej lwowskiej
nej, jednolitej masy. Doda-
w Wiedniu pierwszą kawiarnię.
na wiedeńskiego pischingera.
filiżanki kawy.
Grand Cafe Leopolis. Zaprezen-
jemy sok z cytryny i pralinę
Na początku kawa byla
Nie mamy jednak pewności, czy
Kawiarnie mialy swoich sta-
towal go nam Kiryl Karpiszyn,
używką na którą nie każdy mógl
orzechową.
wiedeńskie wafle na pewno byly
lych bywalców, dla których ich
glówny cukiernik tego lokalu,
W osobnej misce miesza-
sobie jednak pozwolić. Mniej
inspiracją dla lwowskich.
lokal byl najlepszy w świecie.
a zarazem szef cukiernictwa
zamożni parzyli podróbki z pa-
my likier śliwkowy i konfi-
Marianna Duszar zwraca
Każdy, od ubogiego literata po
gastronomicznego holdingu
turę różaną. Smarujemy wafle
lonej pszenicy, grochu, żolędzi.
uwagę, że we Lwowie jest mnó-
burżuja mial gdzieś swój lokal,
Fest.
kremem. 2 i ostatni wafel sma-
Ceniony byl cukier do kawy,
stwo przepisów na andruty.
,,wlasny stolik". (...)
rujemy likierem z konfiturą
na tyle, że nie rozpuszczano go
,,Gospodynie lwowskie uwa-
Skladniki na 2 serniki
różaną.
w naparze lecz wkladano kost-
żaly i uważają za swój świę-
PIOTR JANCZAREK
650 g cukru
kę do ust i sączono kawę poprzez
Możemy udekorować kre-
ty obowiązek do klasycznego
ALLPRESS.PIOTR.JANCZAREK@GMAIL.COM
300 g masla stopionego
mem i posypać mielonymi
cukier. Pijano przeważnie kawę
przepisu dodać jeszcze coś od
TEL. +48 604 201 109
20 jaj osobno bialka i żóltka
z mlekiem i cukrem. Parzenie
orzechami.
siebie" mówi.
ZDJĘCIE GRAND CAFE LEOPOLIS, LWÓW