32
nr 15 (427) |1830.o8.2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Lato w sloiku
Wykonanie:
1 szklanka oliwy
1 szklanka 10% octu
Fasolkę gotować w osolonej wodzie 5 mi-
2 plaskie lyżki soli
nut, potem wlożyć do zimnej wody. Wszyst-
250 g czosnku.
kie skladniki zalewy zagotować i ostudzić.
Lato jest wyjątkową porą
Do każdego sterylizowanego sloika wlożyć
Wykonanie:
1 liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu czar-
roku, bo oprócz pięknej
Wszystkie skladniki oprócz czosnku nale-
nego, 2 sztuki ziela ang., ulożyć fasolkę
pogody oferuje nam wiele
ży zmielić, dodać oliwę, cukier, ocet, sól,
i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić i pa-
sezonowych jarzyn i owoców,
wymieszać i gotować 3 godziny na malym
steryzować pól godziny. Po 24 godzinach
tak zdrowych dla naszego
ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na-
jeszcze raz pasteryzować pól godziny. Od-
organizmu. Sierpień jest
stępnie dodać zmielony czosnek i gotować
wrócić do góry dnem, przykryć kocykiem
miesiącem największej
jeszcze godzinę. Gotowy sos rozlożyć do
do pelnego wystygnięcia.
obfitości. Sezonowe
sterylizowanych sloiczków, szczelnie za-
produkty są znacznie
Sok malinowy
kręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć
tańsze i aby przedlużyć ich
Napój, który świetnie smakuje i wspiera
kocykiem do pelnego wystygnięcia.
smak, możemy je również
nasz organizm podczas infekcji. Nie pozo-
zakonserwować. A więc do
staje nam nic innego, jak sięgnąć po spraw-
Po takich trudach należy się coś na oslodę
dziela!
dzony przepis.
życia.
Skladniki:
Kruche ciasto z morelami
1 kg świeżych malin
JADWIGA SABADASZ
350 400g cukru
Ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyste.
Ogórki w pomidorowej
Wykonanie:
Skladniki na ciasto:
sok z 1/2 cytryny.
zalewie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
2,5 szklanki mąki
Skladniki:
Wykonanie:
w kostkę. Paprykę, cebulę i cukinię (z cuki-
250 g zimnego masla lub margaryny
Wykonanie:
pomidory 2 kg
Do garnka wsypać maliny, cukier i wlać pól
ni wydrążyć gniazda nasienne) pokroić też
2 lyżeczki proszku do pieczenia
Baklażany umyć, odciąć końcówki, roz-
ogórki 2 kg
szklanki wody. Zagotować, rozgnieść drew-
w kostkę.
3 lyżki cukru pudru
kroić na czworo, a następnie w większą
nianą lyżką i na średnim ogniu pogotować
papryka 2 sztuki
5 żóltek.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę
Pianka budyniowa:
kostkę. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać
20 minut.
czosnek 1 glówka
z 1 lyżeczką soli, dodać pokrojone pomi-
sól 1,5 lyżki
sól, zagotować i w tej zalewie gotujemy po-
Następnie na sito wyścielone kilkoma war-
dory i dusić do rozmiękczenia pomidorów,
5 bialek
cukier 3 lyżki,
krojone baklażany 4 minuty (od momentu
stwami gazy wylać maliny, niech powoli
1 szklanka cukru
odparowania nadmiaru wody (ponad pól
ocet 9% 80 ml
ściekają, docisnąć lyżką, a w końcu ręka-
zagotowania). Pokroić koper, przecisnąć
1 opakowanie cukru waniliowego
godziny). Dodać pokrojoną paprykę, cu-
mi wycisnąć sok do reszty. Otrzymany sok
ocet jablkowy 5% 170 ml
przez praskę czosnek, dodać olej i wymie-
2 budynie waniliowe
kinię, wymieszać i gotować 1,5 godziny,
zagotować, jeśli jest potrzeba doprawić cu-
olej 80 ml.
szać z pokrojonymi baklażanami. Rozlo-
1/2 szklanki oleju
dodać wszystkie przyprawy, pogotować
krem i sokiem z cytryny. Sok porozlewać do
żyć do sterylizowanych sloików, szczelnie
800 g 1kg moreli
wszystko razem 10 minut.
Wykonanie:
sterylizowanych flaszek.
zakręcić i pasteryzować 35 minut od zago-
cukier do posypania.
Rozlożyć do sterylizowanych sloiczków,
Umyte pomidory rozciąć na czworo, usunąć
towania. Przewrócić do góry dnem, przy-
szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 minut.
Gruszki miodowe
Wykonanie:
ogonki, dusić. Następnie zmiksować, a potem
kryć kocykiem do pelnego wystygnięcia.
Odwrócić do góry dnem, przykryć kocy-
marynowane
przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać po-
Maslo pokroić w kostkę, dodać pozostale
kiem do pelnego wystygnięcia.
Papryka w pomidorach
Skladniki:
krojone w grubsze plasterki ogórki, pokrojo-
skladniki i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie
Salatka z papryki
Skladniki:
gruszki 2 kg
ną w male paseczki paprykę, czosnek pokro-
części (2/3 i 1/3), zawinąć i wlożyć do zamra-
i pieczarkami
Zalewa:
jony w plasterki i resztę skladników. Kiedy
papryka 1,5 kg
żalnika na pól godziny. Blachę 23×35cm po-
Skladniki:
1 szklanka wody
zakipi gotować 15 minut na średnim ogniu.
pomidory 1,5 kg
smarować tluszczem i wylożyć papierem do
3 lyżki miodu
Rozlożyć do sterylizowanych sloików, dodać
cukier 180 g
papryka 3 kg po 1 kg każdego koloru
pieczenia. Na spód zetrzeć większą część cia-
1 lyżeczka cynamonu
do każdego sloika utworzony sos, szczelnie
ocet 9% 1 lyżka
pieczarki 2 kg
sta na tarce o dużych oczkach, lekko przykle-
6 goździków.
zakręcić, przewrócić do góry dnem, przykryć
pieprz czarny w groszku 8 sztuk
pać i podpiec w 190°C 20 minut, odstawić do
cebula 1 kg.
Zalewa:
kocykiem do pelnego wystygnięcia.
liść laurowy 3 sztuki
wystygnięcia. Następnie ubić bialka z cukra-
Wykonanie:
sól 2 lyżeczki, lub wedlug smaku
mi na sztywno, dodać budynie i niewielkim
cukier 1/2szklanki
Salata z dużych ogórków
Gruszki umyć, poobierać, pokroić w ćwiart-
olej 125 ml.
woda 5 szklanek
strumieniem wlać olej, wymieszać i wylożyć
Skladniki:
ki (wykroić gniazda nasienne). Zalewę za-
ocet 10%1,5 szklanki
na podpieczony spód, wyrównać i ulożyć po-
Wykonanie:
gotować, wlożyć do niej gruszki i pogoto-
ogórki 2kg (już oczyszczonych)
lówki moreli. Na wierzch zetrzeć pozostalą
ziele ang. 6 sztuk
wać parę minut, aż lekko zmiękną. Gruszki
pietruszka 1/2 szklanki
Pomidory zemleć lub zblendować (moż-
liść laurowy 5 sztuk
część ciasta. Piec w 190°C 35 40 minut, po
wyciągnąć i ulożyć w sterylizowanych
cukier 1/2 szklanki (90100 g)
na sparzyć i oczyścić ze skórki), dodać
sól 2 lyżki.
przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
sloikach. Do zalewy dodać 0,5 szklanki
olej 1/2szklanki (100 ml)
wszystkie skladniki oprócz papryki i go-
Ciasto z borówkami
Wykonanie:
10% octu, zagotować i zalać gruszki. Sloiki
tować pól godziny. Do gorącego przecieru
ocet 9% 1/2 szklanki (90 ml)
amerykańskimi
szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 minut.
pieprz czarny mielony 1 lyżka plaska
wlożyć umytą, oczyszczoną i pokrojoną
Warzywa pokroić w kostkę i sparzyć
Odwrócić do góry dnem, przykryć kocy-
sól 2 lyżki plaskie
w duże kawalki paprykę i gotować 10
wrzątkiem. Z podanych skladników zgoto-
Jest to szybkie ciasto ucierane, lekko wil-
kiem do pelnego wystygnięcia.
czosnek 1 lyżka (przeciśniętego przez praskę).
minut (od momentu, gdy sos zacznie się
gotne, mięciutkie, jest niezawodne i spraw-
wać zalewę. Odciśnięte jarzyny wymieszać
gotować). Przelożyć do sterylizowanych
z zalewą, wkladać do sterylizowanych slo-
dzone przeze mnie.
Adżika
Wykonanie:
sloiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do
iczków, pozostalą zalewę rozlać do sloicz-
Skladniki:
Duże ogórki poobierać, przeciąć na pól
góry dnem, przykryć kocykiem do pelnego
Adżika to gęsty sos, jako receptura po-
ków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 25
(jeżeli są duże pestki należy wydrążyć ly-
wystygnięcia.
chodzi z Gruzji. Sos ten można stosować
minut. Odwrócić do góry dnem, przykryć
3 duże jajka
żeczką ), pokroić w 1 cm kawalki. Do garnka
niemal do wszystkiego.
kocykiem do pelnego wystygnięcia.
3/4 szklanki cukru
Sos do makaronu i nie tylko
Pikantność sosu regulujemy ilością ostrej
wlożyć ogórki, posiekaną pietruszkę, resztę
Przy niespodziewanych gościach wystar-
1/2 szklanki oleju
papryczki i ilością czosnku.
skladników, wymieszać i odstawić na 3 go-
czy odcedzić salatkę, dodać parę ugotowa-
300 g mąki
Przepyszny sos może być też do ryżu,
dziny (w tym czasie kilka razy zamieszać).
Z podanej receptury otrzymujemy lagodny
kasz, dowolnego mięsa czy też do fasolki
nych jaj, groszek lub kukurydzę oraz majo-
200 g twarogu
Po tym czasie ogórki z powstalym sokiem
sos dla każdego podniebienia.
lub kielbaski.
nez i mamy pyszną ekspresową salatkę.
100 ml mleka
Skladniki:
Skladniki:
rozlożyć do sterylizowanych sloiczków,
2 lyżeczki proszku do pieczenia
Fasolka szparagowa
szczelnie zakręcić, pasteryzować 10 minut.
1 kg kwaśnych jablek
200g jagód lub borówek amerykańskich
pomidory 2,5 kg
marynowana
Sloiczki przewrócić do góry dnem, przykryć
2, 5kg pomidorów
cukier do oprószenia.
papryka zielona 0,5kg
Skladniki:
kocykiem do pelnego wystygnięcia.
1 kg papryki
papryka czerwona 1 kg
Wykonanie:
4 szt. papryki ostrej
cebula 0,5kg
fasolka 2 kg
Baklażany z czosnkiem
600 g marchwi
Jajka z cukrem miksować pięć minut, dodać
cukinia 3 kg
zalewa:1 l wody, 250ml octu 10%, 1 plaska
o smaku grzybów
1 szklanka cukru
olej, twaróg, mleko i miksować na malych
olej do smażenia
lyżka soli, 3 lyżki cukru.
Skladniki:
obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę
sól 3 lyżeczki
baklażany 5 kg
z proszkiem do pieczenia i wymieszać lopat-
cukier 2/3 szklanki
czosnek 300 g
ocet 10% 1/2 szklanki
ką, wsypać jagody, lekko wymieszać. Piec
koper świeży 350 g
pieprz czarny mielony 1/2 lyżeczki
w wysmarowanej keksówce 22cm,w 180°C
olej 300 ml
4550 minut. Posypać cukrem pudrem.
papryka wędzona 1/2 lyżeczki
woda 3 l
Niebawem koniec lata, więc korzystaj-
oregano suszone 2 lyżeczki.
ocet 10% 250 ml
cie Państwo póki czas relaksując się, odpo-
sól 4 lyżki
Waga warzyw podana przed obraniem.
czywając, no i konserwując.
Partnerzy medialni