29
nr 19 (431) 1730. 10. 2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Przepyszne chleby, buleczki i rogaliki
Przyszla jesień.
sezam lub mak do posypania.
Dodatkowo:
W podziękowaniu za plony
1 jajko, 2 lyżki mleka rozbelta-
i jako zakończeniem prac
ne do posmarowania buleczek.
w polu są organizowane
coroczne dożynki. Dożynki
Wykonanie:
to najważniejsze święto
Wszystkie skladniki wlo-
dla wszystkich, nie tylko
żyć do misy i mikserem hakiem
dla rolników, jest ono
wyrabiać ciasto 810 minut.
Przysypać lekko mąką i odsta-
ukoronowaniem ich
wić na godzinę do wyrośnięcia.
pracy. Symbolem dożynek
Ciasto podzielić na 1618 części,
przesianą mąkę, sól i wymie-
jest wieniec dożynkowy
220 g piure z dyni (dynia upie-
skręcić w kuleczkę i ulożyć na
szać do polączenia wszyst-
oraz bochenek chleba,
czona w 200°C 30 minut i zmik-
blachę, wyścieloną papierem do
kich skladników, dodać ocet
upieczony z mąki ostatnich
sowana bez skórki i nasion)
pieczenia. Odstawić na 30 mi-
i wybrany dodatek. Jeszcze raz
żniw. I dlatego dzisiejszym
25 g oliwy z oliwek
nut, następnie posmarować, po-
wszystko wymieszać i przelać
1 szklanka kefiru
sypać dodatkami i piec w 180°C
do foremki. Piec w 180°C 1 godz.
tematem będzie pieczywo
50 g pestek z dyni.
2530 minut.
Upieczony chlebek wystudzić
wszystkie moje
i zawinąć ściereczką.
dzisiejsze propozycje są
ŚNIADANIOWE ROGALIKI
Wykonanie:
makiem lub kminkiem. Piec
przeze mnie sprawdzone
CHLEB RAZOWY
w 180°C 3540 minut.
Przesianą mąkę wymieszać
i wykorzystywane w moim
Skladniki:
z solą i drożdżami. W drugiej
domu. A więc rozgrzejmy
CHRUPIĄCY CHLEBEK
Skladniki:
750 g mąki
misce zmiksować piure z dyni
Z RĘKAWA
nasze piekarniki
250 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
z letnim kefirem i oliwą, dosy-
250 g mąki razowej
1 plaska lyżka soli
pywać po trochę mąkę z solą
i upieczmy wspólnie
Skladniki:
25 g drożdży świeżych albo 7 g
1 lyżeczka cukru
i drożdżami, wyrabiając gladkie
przepyszne chleby,
suchych drożdży
225 ml cieplego mleka
ciasto, pod koniec dodać pestki
650 g mąki
buleczki i rogaliki.
2 szklanki cieplej wody
225 ml cieplej wody
z dyni, wymieszać. Ciasto od-
25 g świeżych drożdży
2 lyżeczki soli
120 g miękkiego masla.
stawić na 1 godz. do wyrośnię-
400 ml cieplej wody
Dodatkowo:
1 lyżeczka cukru
cia. Po tym czasie ponownie
3 lyżki oleju
JADWIGA SABADASZ
3 lyżki oleju
1 żóltko + 2 lyżki mleka rozbel-
zagnieść i wlożyć do wysmaro-
1,5 lyżeczki soli
CHLEB CEBULOWY
1 lyżka kopiasta kminku.
tanych do posmarowania rogali-
wanej tluszczem foremki-kek-
1 lyżeczka cukru.
ków, sezam lub mak do posypania.
sówki. Odlożyć jeszcze na 30
Wykonanie:
Skladniki:
Wykonanie:
minut, piec w 200°C 40 minut.
Wykonanie:
Mąki przesiać, dodać rozczyn
600g mąki
Rozpuścić drożdże w cieplej
MEGA PYSZNY CHLEBEK
i resztę skladników, wszystko
Wszystkie skladniki wlożyć
30g świeżych drożdży
wodzie, dodać cukier, oliwę, sól,
Z CZOSNKIEM
razem wyrobić na gladką masę
do misy i mikserem hakiem wy-
2 plaskie lyżeczki soli
po trochę dodawać przesianą
i odstawić na 1 godz. do wy-
rabiać ciasto 810 minut (jedy-
1 lyżeczka cukru
mąkę, wyrobić ciasto, po czym
Skladniki:
rośnięcia. Jeszcze raz wyrobić,
nie maslo dodać w polowie wy-
2 lyżki oleju
odlożyć na 30 minut, potem cia-
przelożyć do wysmarowanej for-
rabiania). Ciasto posypać mąką
23 średnie cebule
500 g mąki
sto rozciągać od kraju do środ-
my, odstawić na 30 minut, chleb
i odstawić na 1 godzinę. Wyro-
żóltko +1 lyżeczka mleka.
300 ml cieplego mleka
ka i odlożyć na kolejne 30 mi-
oprószyć mąką, zrobić nacięcia.
śnięte ciasto ponownie zagnieść
11 g suchych drożdży
nut. Wylożyć ciasto, rozciągnąć
Wykonanie:
Piec w 200°C okolo 1 godziny.
podzielić na pól. Z każdej części
1 lyżeczka cukru
rękami na prostokąt, a potem
rozwalkować kolo i podzielić na
50 ml cieplej wody wymie-
1 lyżeczka soli
skręcić, zlepić szew i boki, na-
WLOSKI CHLEBEK
812 części, skręcić, zlepić ogo-
szać z drożdżami, cukrem, 1
4 lyżki oleju.
ciąć w kilku miejscach, posy-
Z POMIDORAMI SUSZONYMI
nek ciasta, uformować rogaliki,
lyżką mąki, odstawić na 15 mi-
Dodatkowo:
pać mąką i wlożyć do rękawa do
posmarować, posypać dodatka-
nut. Cebulę zrumienić na oleju.
1 pęczek koperku
pieczenia. Szczelnie zawiązać,
Skladniki:
Do przesianej mąki dodać wy-
mi i piec w180°C 2025 minut.
56 ząbków czosnku
odlożyć na 20 minut, następnie
500 g mąki
rośnięty rozczyn, 220 ml cieplej
120g masla
wlożyć do zimnego piekarnika
A TERAZ COŚ
50 g suszonych pomidorów (nie
wody, olej, sól, zrumienioną ce-
6080 g sera żóltego.
i piec w 200°C 4045 minut.
DLA LASUCHÓW:
bulę, zagnieść ciasto i odstawić
z oleju)
CHLEB BEZDROŻDŻOWY
CHLEBEK BANANOWY
Wykonanie:
na 45 minut. Następnie sfor-
30 g świeżych drożdży
NA KEFIRZE
mować bochenek lub wlożyć do
2 szklanki cieplej wody+3
Do cieplego mleka dodać cu-
Skladniki:
Do dwóch szklanek kefiru do-
lyżki, 1 plaska lyżka soli, 1 lyż-
keksówki, wylożonej papierem
kier i drożdże, wymieszać, odlo-
do pieczenia i odstawić jeszcze
dać 2 lyżeczki sody, rozmieszać
ka cukru, 1 lyżeczka suszonej
250 g mąki
żyć na 10 minut. Następnie dodać
na 30 minut, posmarować roz-
i odlożyć na 10 minut do wy-
bazylii i lyżeczka suszonego
sól, po trochę przesianą mąkę, olej
2 jajka
trzepanym żóltkiem z mlekiem.
rośnięcia. Następnie do kefiru
oregano (ja od siebie dodaję 2
i zagnieść ciasto. Odstawić na 1
1 lyżeczka sody
Piec w temperaturze 180° C 30
dodać 23 lyżki sosu sojowego
lyżeczki papryki).
godzinę. Miękkie maslo wymie-
1 lyżeczka cynamonu
35 minut.
i 2 lyżki oleju. Do 5 szklanek prze-
1 lyżka przyprawy piernikowej
szać z czosnkiem, przeciśnię-
Wykonanie:
sianej mąki dodać 2 lyżki cukru,
tym przez praskę i posiekanym
(dla chętnych)
CHLEB NA MLEKU
2 lyżki mąki ziemniaczanej, pól
Drożdże z cukrem i 3 lyżka-
koperkiem, posolić i popieprzyć.
45 lyżek cukru
lyżeczki soli. Do mąki wlać kefir
mi wody rozbeltać i odstawić
Wyrośnięte ciasto rozwalkować
1/2 szklanki orzechów
Skladniki:
z dodatkami, dobrze wymieszać
na 15 minut. Suszone pomidory
na cienką warstwę, posmarować
80 ml oleju
700 g przesianej mąki
lopatką, a potem ręką. Od razu
pokroić w kostkę. Mąkę prze-
przygotowanym maslem, zwinąć,
3 lyżki miodu
1,5 lyżeczki suchych drożdży
przelożyć do formy wysmaro-
siać, dodać sól, oregano, bazy-
zlepić końcówkę ciasta. Ciasto
3 lyżki jogurtu naturalnego
wanej tluszczem, posypać mąką,
lię, pomidory, wymieszać, dodać
3 dojrzale banany
1 lyżeczka cukru
rozciąć wzdluż na trzy części nie
zrobić nacięcia i piec w 220°C 30
rozczyn, 2 szklanki cieplej wody
szczypta soli
200 ml cieplego mleka
docinając do końca i spleść war-
40 minut. Pod foremkę z chlebem
i wyrobić ciasto, powinno być
kocz, zlepić końce. Chleb umieścić
100 g posiekanej czekolady.
Wykonie:
postawić naczynie z wodą, a chleb
rzadkie. Odstawić na 30 minut.
do wysmarowanej tluszczem fo-
Wykonanie:
dwa razy podczas wypiekania
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz
5 lyżek mąki wymieszać i zo-
remki, zostawić na 30 minut. Po-
skropić wodą. Po upieczeniu
dokladnie wymieszać i przelać
stawić na 30 minut. 300ml cie-
smarować roztrzepanym jajkiem
Przesianą mąkę wymieszać
chlebek zawinąć ściereczką.
do wysmarowanej tluszczem
plego mleka, 2 lyżki cukru, 1
z solą, sodą, cynamonem, przy-
i posypać startym serem żóltym.
lyżeczka soli, 1 jajko polączyć
formy, wyrównać lyżką, odlo-
prawą piernikową, cukrem oraz
Piec w 180°C 3035 minut.
CHLEB BEZ CZEKANIA
z zaczynem, wymieszać i doda-
żyć na 20 minut. Piec w 220°C
posiekanymi orzechami. Do dru-
PYSZNE, MIĘCIUTKIE
10 minut, potem 200°C 4550
wać po trochę 700 g przesianej
giej miski wbić jaja, dodać miód,
BULECZKI ŚNIADANIOWE
Skladniki:
mąki, w polowie dodać 50 g roz-
minut.
olej, jogurt i wszystko wymie-
topionego masla, wyrabiać 10
szać. Banany obrać i rozgnieść
˝ kg mąki
Chleb ze świeżej dyni
Skladniki:
minut, po czym odstawić na 1,5
widelcem, dodać do miski z mo-
500 ml cieplej wody
najbardziej smakuje jesienią.
2 godziny do miski, wysmaro-
krymi skladnikami i wymieszać
750 g mąki
25 g świeżych drożdży
Chrupiące pestki i owocowe
wanej oliwą. Ciasto wylożyć, po-
250 ml cieplego mleka
lyżką, pod koniec dodać posie-
1 lyżeczka soli
piure z dyni czynią ten chleb
dzielić na 2 części, rozwalkować
1 jajko
kaną czekoladę i polączyć. Na-
1 lyżka cukru
wyjątkowym.
na prostokąt, skręcić, zlepić szew
1/3 szklanki cieplej wody
stępnie ciasto przelożyć do na-
2 lyżki octu 1%
i boki i wlożyć do dwóch blaszek.
3/4 szklanki oleju
tluszczonej foremki-keksówki.
(kminek, ziarna, otręby).
Skladniki:
Odstawić na 1 godzinę, następnie
Piec w 165°C 55 minut.
3 lyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
naciąć w kilku miejscach, po 15
500 g mąki
60 g cukru
minutach posmarować rozbelta-
1 lyżeczka soli
Życzę udanych wypieków.
2 lyżeczki soli
Drożdże rozmieszać w cie-
nym jajkiem, posypać sezamem,
Smacznego!
7 g suchych drożdży
12g suchych drożdży
plej wodzie z cukrem. Dodać