24
nr 1 (437) 1929. 01. 2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Przepisy na salatki i pączki
50 g cukru
1 jajko
4 żóltka,
3 żóltka
1 lyżeczka suchych drożdży
skórka starta z jednej
50 ml mleka
pomarańczy
Witam serdecznie
50 g masla
olej do smażenia.
drogich czytelników
1 lyżka alkoholu
Lukier:
1 lyżka śmietany
Kuriera Galicyjskiego.
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
Życzę Państwu
olej do smażenia
2 lyżki likieru (najlepiej
w nowym 2024 roku
cukier puder.
pomarańczowego)
blogoslawieństwa Bożego,
3 lyżki soku z pomarańczy.
zdrowia, szczęścia,
Wykonanie:
pokoju, radości z życia
Wykonanie rozczynu:
Drożdże rozmieszać ze szczyp-
tą cukru w cieplym mleku, od-
Wszystkie skladniki rozetrzeć
i niech spelniają się
stawić. Do przesianej mąki do-
i odstawić do wyrośnięcia. Let-
Wasze najskrytsze
dać resztę cukru, sól, żóltka,
nie mleko i maslo wlać do miski,
marzenia.
aktywowane drożdże, alkohol,
dodać roztrzepane żóltka z jaj-
Styczeń, rozpocząl się
śmietanę i zagnieść ciasto, pod
kiem, wsypać cukier i przesianą
karnawal, który w tym
koniec dodać roztopione, ostu-
mąkę. Dodać rozczyn i skórkę,
roku trwać będzie do
dzone maslo. Przykryć i odsta-
wyrobić gladkie ciasto. Odstawić
13 lutego. Jest to okres
Wykonanie:
Wykonanie:
wić na 30 minut. Następnie cia-
na 1 godzinę. Następnie ciasto
Surową marchew zetrzeć na
sto nieco zagnieść, rozwalkować
Ugotowane, ostudzone jajka
rozwalkować na placek grubo-
spotkań towarzyskich,
tarce o średnich lub dużych
na grubość 0,5cm w prostokąt
pokroić w drobną kostkę, odce-
ści 1 cm. Wykroić kólka o śred-
zabaw i różnego rodzaju
oczkach, śliwki namoczyć na
i pociąć na prostokąty (podobnie
dzony seler pokroić na mniej-
nicy 8 cm i środek o średnicy 3
imprez, a także...
1520 minut, po czym pokroić
jak faworki), w centrum zrobić
sze kawalki, ananas i szynkę
cm. Przykryć, odstawić na 30
pysznego jedzenia.
w kostkę, dodać twaróg, prze-
nacięcie i przewinąć. Smażyć
pokroić w kostkę, por pokro-
minut. Po czym smażyć w glębo-
I dlatego tematem
ciśnięte przez praskę ząbki czo-
w glębokim, rozgrzanym oleju
ić w cienkie paski i sparzyć
kim, rozgrzanym oleju na zloto.
dzisiejszych przepisów
snku. Dodać śmietanę lub jogurt,
z obu stron na zloto. Odsączyć
wrzątkiem. Wszystko wymie-
Odsączyć na papierowym ręcz-
sól, pieprz, wymieszać, odlożyć
na papierowym ręczniku z nad-
szać z majonezem i doprawić do
niku, wystudzić i polać lukrem
będą salatki na różne
,,do przegryzienia".
miaru tluszczu. Posypać cu-
smaku.
(wszystkie skladniki na lukier
okoliczności. A z racji
krem pudrem.
utrzeć).
zbliżającego się Tlustego
CZTERY SALATKI
PRZEPYSZNA PRZEKĄSKA
Czwartku, który w tym
PĄCZKI KOREAŃSKIE
EKSPRESOWE
roku przypada dość
SEROWE OPONKI
Skladniki:
wcześnie, 8 lutego,
SALATKA PIERWSZA:
Skladniki:
puszka brzoskwiń
Skladniki:
konserwowych
400 g mąki
podaję też przepisy
Skladniki:
12 puszki tuńczyka w oleju
150 ml mleka
250 g mąki
na tę okoliczność.
1 opakowanie sera feta.
4 filety śledzi
250 g póltlustego twarogu
40 g roztopionego masla
W tym okresie na naszych
Wykonanie:
3 ogórki konserwowe
7 g suchych drożdży
1 jajko
stolach królują pączki
Brzoskwinie odsączyć z zalewy,
1 cebulka
1 jajko
2 lyżki roztopionego masla l
różnego rodzaju, oponki,
jeśli są bardzo duże przekroić na
jedno duże jablko
1 żóltko
ub margaryny
faworki oraz wiele innych
pól. Fetę wymieszać z odsączo-
pieprz
2 lyżki cukru
2 czubate lyżki cukru
smakolyków. ,,Powiedzial
nym tuńczykiem. Otrzymaną
śmietana
0,5 lyżeczki sody
szczypta soli
pastę nakladać na brzoskwinie.
pietruszka.
olej do smażenia
1 lyżka cukru waniliowego
Bartek, że dziś Tlusty
cukier puder
lyżeczka spirytusu
Czwartek, a Bartkowa
PĄCZKI KLASYCZNE
Wykonanie:
cynamon.
olej do smażenia
uwierzyla, dobrych
Śledzie pokroić w pasecz-
cukier puder.
pączków nasmażyla".
Skladniki:
Wykonanie:
ki, ogórki i jablko w slupki,
1 kg mąki
cebulkę w ćwierć plasterki,
Do roztopionego, ostudzonego
Z podanych skladników za-
SALATKA CZYNGIS CHAN
100 g świeżych drożdży
dodać pokrojoną pietrusz-
gnieść ciasto (ciasto można po-
masla wlać mleko, wsypać cu-
150 g cukru,
kę, pieprz i śmietanę, wymie-
kier, wymieszać. Jajko z żóltkiem
dzielić na pól, jedną część wlożyć
Skladniki:
0,5 l mleka
szać i odlożyć, aby smaki ,,się
roztrzepać widelcem, wlać do
do lodówki i wykorzystać na-
7 żóltek
przegryzly".
masla z cukrem i wsypać suche
stępnego dnia lub do zamrażarki
2 buraki
1 jajko
drożdże. Wymieszać, przykryć
na późniejsze wykorzystanie).
1 marchew
SALATKA DRUGA
100 g masla
Ciasto rozwalkować na grubość
i odstawić na 20 minut. Mąkę
50 g śliwek wędzonych
2 cukry waniliowe
ze szczyptą soli przesiać, powoli
0,51cm i wycinać foremkami
75 g sera żóltego
Skladniki:
szczypta soli
mieszając dodać mokre sklad-
różne ksztalty, w środku wyci-
200 g filetu z kurczaka
kieliszek spirytusu
200 g paluszków krabowych
niki. Wyrobić jednolite, glad-
skać dziurki. Smażyć w glębo-
2 ząbki czosnku
olej
150 g selera naciowego (z zielo-
kie ciasto. Przykryć i odstawić
kim, rozgrzanym oleju z każdej
75 g orzechów wloskich
powidla
nymi listkami)
na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
strony na zloto, odsączyć na pa-
majonez
cukier puder.
3 plasterki ananasa
Ciasto podzielić na 12 równych
pierowym ręczniku, a następnie
sól.
majonez.
części i uformować z nich kulki.
posypać cukrem pudrem.
Wykonanie:
Wykonanie:
Przykryć i odstawić na 30 mi-
FAWORKI
Wykonanie:
Dla rozczynu wziąć 3 lyżki cie-
nut. Z każdej kulki uformować
Marchew i buraki ugotować,
plego mleka, 1 lyżkę cukru, 1 lyż-
Wszystkie skladniki pokroić
waleczki o dlugości 15 cm, trzy-
ostudzić i zetrzeć na tarce o du-
Skladniki:
kę mąki i 100g drożdży. Żóltka,
w kostkę, wymieszać z majone-
mając je po dwóch stronach, rolo-
żych oczkach. Śliwki namo-
jajo, cukry i szczyptę soli utrzeć
zem doprawić.
wać w przeciwne strony. Zbliżyć
300 g mąki
czyć na 20 minut, pokroić na
mikserem na puszystą masę. Ma-
do siebie dwa końce, podnieść,
kawaleczki, ser też zetrzeć na
4 żóltka
SALATKA TRZECIA
slo należy roztopić. Do utartych
a ciasto samo zacznie się zwijać.
tarce o dużych oczkach. Mięso
5 kopiastych lyżek śmietany
jaj wsypać przesianą mąkę i wlać
Końcówki zlepić. Uformowa-
kurczaka pokroić w kosteczkę,
1/2 lyżeczki cukru
Skladniki:
cieple mleko, wymieszać, dodać
ne skręcone waleczki przykryć
przyprawić i obsmażyć na ole-
1/2 lyżeczki soli
wyrośnięte drożdże i wyrabiać,
3 jajka,1 ogórek świeży, nie-
i odlożyć na 30 minut. Smażyć
ju, ostudzić. Orzechy drobno
1 lyżka spirytusu.
a później dodać już wystygnięte,
duży kaczan salaty pekińskiej,
na rozgrzanym oleju z obu stron
posiekać. Ukladać warstwami:
Wykonanie:
roztopione maslo, pod koniec wy-
200g kukurydzy, 180g sera
na brązowo. Odsączyć na papie-
1/2 ilości buraka, filet z orze-
rabiania dodać spirytus. Ciasto
żóltego, majonez.
rowym ręczniku, przed poda-
chami, majonez, marchew z se-
Z podanych skladników za-
odstawić na 1 godz. do wyrośnię-
Wykonanie:
niem posypać cukrem pudrem
rem, majonez, śliwki, majonez,
gnieść ciasto. Następnie ciasto
cia. Po wyrośnięciu ciasto roz-
ogórek, jajka, pekinkę i ser po-
i cynamonem.
reszta buraków z czosnkiem.
rozwalkować bardzo cieniut-
walkować na grubość 1 cm, wy-
kroić w paseczki, dodać kuku-
ko i wycinać prostokąty 4×10,
POMARAŃCZOWE DONUTY
SALATKA Z SELEREM
krawać krążki, nalożyć nadzienie
rydzę, majonez. Wymieszać,
na środku naciąć i wyciągnąć
MARYNOWANYM
i zlepić. Odstawić do wyrośnię-
dosmakować.
jeden koniec przez otwór, for-
Skladniki na rozczyn:
cia na 20 minut. Smażyć pączki
mując faworki. Smażyć w glę-
SALATKA CZWARTA
Skladniki:
na dobrze rozgrzanym oleju z obu
bokim tluszczu na zloty kolor
40 g drożdży
stron. Usmażone pączki wykla-
sloiczek selera marynowanego
1 lyżeczka cukru
z obu stron, odsączyć i posypać
Skladniki:
damy na ręcznik papierowy, stu-
cukrem pudrem.
1 por
2 czubate lyżki mąki
200 g marchewki
dzimy, a następnie dekorujemy.
1/2 puszki ananasa
40 ml cieplego mleka.
,,Wszelkie diety dziś
200 g twarogu
100 g szynki w plasterkach
na boku...
SUPER PĄCZKI
Ciasto:
100 g śliwek wędzonych
100 g kukurydzy
PO WĘGIERSKU
12 ząbki czosnku
3 jajka
500 g mąki
Tlusty Czwartek jest
sól
4 lyżki majonezu
2 lyżki cukru
raz w roku!"
Skladniki:
pieprz
sól
1 szklanki mleka
Milego lasuchowania!
śmietana albo jogurt.
250 g mąki
pieprz.
100 g roztopionego masla