img
32
nr 9 (445) 17­30.05.2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
W maju, jak w kulinarnym raju
W maju pojawiają
się pierwsze dlugo
oczekiwane wiosenne
warzywa i owoce:
szparagi, świeży
szpinak, botwinka,
rabarbar, truskawki
i inne. To nimi możemy
się delektować, a daniom
Wykonanie:
170 g masla
1 jajko
Rabarbar pokroić w pól cm plastry i zasy-
z nimi trudno się
2 lyżki zimnej wody
pać 2 lyżkami cukru, wymieszać, odlożyć.
oprzeć. Zapraszam
Jajka wymieszać trzepaczką z cukrami
1/2 plaskiej lyżeczki soli.
więc państwo do
i szczyptą soli, dodać śmietanę, olej, do-
wypróbowania
Nadzienie:
kladnie wymieszać. Wsypać mąkę prze-
podanych przepisów.
Cebula, 1­2 ząbki czosnku, 250 g szpinaku,
sianą z proszkiem do pieczenia, dokladnie
150 g bryndzy, 400 ml śmietanki 33%, 3
polączyć i przelać do blaszki 24×24 cm,
Szczaw w sloiku
2 lyżki soku z cytryny.
wyrównać, na wierzch rozlożyć równo-
jajka, sól, pieprz, olej.
JADWIGA SABADASZ
miernie rabarbar. Piec w 180°C ­ 40 minut.
Wiosenny chlodnik
Wykonanie:
Skladniki:
Wykonanie:
Po ostudzeniu można ciasto posypać cu-
Liście kapusty porwać na mniejsze kawal-
Maslo przetrzeć z mąką i szczyptą soli,
krem pudrem lub polać lukrem (1/2 szklan-
Skladniki:
ki, kurczaka i gruszkę pokroić w slomkę,
1 kg szczawiu
dodać jajko, zimną wodę i zagnieść ciasto.
ki cukru pudru wymieszać z 2 lyżkami
1­2 buraki
orzechy zdrobnić, polączyć i wymieszać
15 g soli.
Zrobić kulkę i odlożyć do lodówki na 30
wrzącej wody, wymieszać aby nie bylo
razem. Skladniki na sos wymieszać i polać
pęczek botwinki
minut. Umyty, osuszony szpinak pokroić
grudek i polać ciasto).
Wykonanie:
salatkę, a na wierzch zetrzeć ser żólty na
pęczek szczawiu
drobno. Cebulę i czosnek pokroić drob-
Sernik z rabarbarem
pól pęczka koperku
tarce o drobnych oczkach.
niutko i udusić, dodać szpinak, sól, pieprz.
Szczaw dokladnie przebrać, pozbyć się
pól pęczka szczypiorku
grubszych lodyg. Umyć w zimnej wodzie,
Poddusić razem przez parę minut. Bryndzę
Przepyszny szpinak
Skladniki:
2,5 l jogurtu,
osuszyć na ściereczce. Posiekać liście,
natrzeć na tarce. Do śmietanki dodać jajka,
5 szt. ziela angielskiego
sól, pieprz, wymieszać razem. Ciasto roz-
przelożyć do miski, zasypać solą, wymie-
Skladniki:
liść laurowy
szać, lekko go zagniatając. Odlożyć na
walkować cieniutko i wylożyć formę na
800 g zmielonego twarogu
1­2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
tartę, rozlożyć szpinak, posypać bryndzą
2/3 szklanki cukru
godzinę, żeby puścil sok, następnie liście
sól
z sokiem przelożyć do wyparzonych slo-
1 lyżka oleju
i zalać masą jajeczną. Piec w 180° C ­ 50
5 jaj
pieprz.
1 lyżka masla
iczków i pasteryzować 15 minut.
minut.
1 budyń śmietankowy
1­2 lyżki soku z cytryny
1 lyżka mąki pszennej
Salatka do grilla i nie tylko
Kruche ciasto z rabarbarem
Wykonanie:
sól
1 lyżeczka cukru waniliowego
Do garnka wlać szklankę wody, dodać
pieprz
1,5 szklanki pokrojonego w cienkie plaster-
Skladniki:
Skladniki:
liść laurowy, ziele angielskie, gotować
1­2 ząbki czosnku
ki rabarbaru.
parę minut. Obrać buraki, zetrzeć na tar-
szczypta galki muszkatolowej
glówka salaty maslowej
300 g mąki
Na spód: 1 opakowanie biszkoptów.
ce o dużych oczkach, wrzucić do garnka
100g serka kremowego.
50 g cukru
2 ogórki
Wykonanie:
i gotować 15 minut. Umyć botwinkę, bu-
1 lyżeczka proszku do pieczenia
10 pomidorów cherry
Wykonanie:
raczki zetrzeć, a lodygi drobno pokroić
4 żóltka
Wszystkie skladniki powinny być w tem-
cebula czerwona
i dodać do garnka na parę minut do koń-
1/2 puszki kukurydzy
Na rozgrzany tluszcz przelożyć umyte, pokro-
200 g zimnego masla.
peraturze pokojowej. Twaróg z żóltkami
ca gotowania. Szczaw drobno pokrojony
jone liście szpinaku i poddusić. Dodać sok z cy-
100g sera salatkowego typu feta
400 g rabarbaru
i cukrami utrzeć, wsypać budyń, mąkę,
dodać do końca gotowania i wylączyć.
tryny, doprawić solą, pieprzem, galką musz-
1 lyżka mąki ziemniaczanej.
wymieszać, a następnie dodać ubite bialka
pęczek szczypiorku
Zamieszać i zostawić do wystygnięcia.
katolową, dodać przeciśnięty przez praskę
na sztywną pianę ze szczyptą soli i deli-
2 lyżki śmietany
Beza:
Jogurt wymieszać z drobno pokrojonym
czosnek, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
katnie szpatulką wymieszać z masą sero-
4 lyżki jogurtu
szczypiorkiem, koperkiem i przeciśnię-
Dodać serek, wymieszać, podawać na gorąco,
4 bialka
wą. Tortownicę o średnicy 22 cm wylożyć
2 lyżki soku z cytryny
tym przez praskę czosnkiem. Wyjąć liść
jako dodatek do drugich dań i nie tylko.
biszkoptami, wylać na nie masę serową,
1/2 lyżeczki czosnku granulowanego
1 cukier waniliowy
laurowy, ziele angielskie, a calość wymie-
3/4 szklanki cukru.
wyrównać, a z wierzchu wylożyć pokrojony
1 lyżeczka cukru
Salatka ze szpinakiem
szać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
rabarbar, wciskając go do masy. Piekarnik
sól
Wykonanie:
Zostawić w lodówce na 2­3 godziny, aby
nagrzać do 180° C, wstawić sernik, zmniej-
pieprz.
Skladniki:
smaki się przegryzly.
Wszystkie skladniki na ciasto zagnieść
szyć temperaturę do 150° C i piec przez
Wykonanie:
pęczek szpinaku
godzinę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwi
do uzyskania kruszonki. Ciastem wylo-
Zupa-krem ze szpinaku
kilkanaście pomidorów koktajlowych
żyć dno i boki formy 18×28 cm, nakluć
piekarnika do lekkiego ostudzenia sernika.
Wszystkie jarzyny należy umyć, osuszyć.
1/2 kostki sera typu feta
widelcem i odlożyć do lodówki. W tym
Liście salaty porwać na mniejsze kawalki,
Rabarbarowy sos
Skladniki:
4 lyżki prażonego slonecznika.
czasie należy umyty, obrany rabarbar
ogórki pokroić w pól plastry, pomidory
450 g szpinaku
pokroić w plasterki i dokladnie wymie-
przekroić na pól, serek pokroić w kostkę,
Sos:
Skladniki:
marchew
cebulę pokroić w piórka, szczypiorek drob-
szać z 1 lyżką mąki ziemniaczanej. Wy-
po kawalku selera
lyżka miodu
lożyć na ciasto, wyrównać. Bialka ubić
8 lodyg rabarbaru (najlepiej czerwonego,
no posiekać, dodać odsączoną kukurydzę.
pietruszki i pora
lyżka musztardy
ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cu-
ale może być i zielony. Do zielonego można
Jogurt zmieszać ze śmietaną, sokiem z cy-
3­4 ząbki czosnku
lyżka soku z cytryny
kry. Ubite bialka wylożyć na rabarbar
dodać 2­3 lyżki soku z buraka), 1/3 szklan-
tryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Wszyst-
szczypta galki muszkatolowej
4 lyżki oliwy
i piec w 170°C ­ 45 minut. Po upieczeniu
ki miodu, 1 lyżeczka cynamonu, 1 szklanka
ko wymieszać, odlożyć do przegryzienia.
1/2 szklanki śmietany 30%
szczypta pieprzu.
wody.
i wystudzeniu ciasto posypać cukrem
Salatka z pekinki
rosól
pudrem.
Wykonanie:
Wykonanie:
jaja
Szybkie ciasto z rabarbarem
Skladniki:
sól
Oplukany i osuszony szpinak porwać na
Rabarbar umyć, pokroić w 0,5­1cm kawal-
pieprz.
1 kapusta pekińska lub salata (200g)
mniejsze kawalki, pomidory przekroić
ki, przelożyć do garnka, dodać wszystkie
Skladniki:
na pól, fetę pokroić w kostkę. Wszystkie
skladniki, doprowadzić do wrzenia i goto-
1 gruszka
Wykonanie:
skladniki sosu wymieszać i polać salatkę,
500 g rabarbaru + 2 lyżki cukru
wać 20 minut, mieszając. Kiedy rabarbar
200 g kurczaka wędzonego
Jarzyny dowolnie zdrobnić i gotować w ro-
albo ugotowanego
posypać prażonym slonecznikiem.
2 jajka
będzie miękki i zacznie się rozpadać, wy-
sole przez 15 minut, potem jarzyny wraz ze
100 g cukru
studzić i przelożyć do szczelnie zamykane-
30 g orzechów wloskich
Tarta ze szpinakiem
szpinakiem zmiksować. Gotować jeszcze
20 g sera żóltego.
150ml oleju
go pojemnika. Przechowywać w lodówce
i bryndzą
10 minut, dodać przeciśnięty przez praskę
do tygodnia. Dodawać do owsianki, nale-
1 lyżeczka cukru waniliowego
Sos:
czosnek, dodać galkę muszkatolową, do-
200g śmietany kwaśnej
śników i deserów.
Skladniki:
prawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę,
2 lyżeczki gorczycy
300 g mąki
podawać z gotowanymi jajkami.
280 g mąki
2 lyżeczki proszku do pieczenia.
Życzę Państwu smacznego!
5 lyżek oleju
Partnerzy medialni