25
nr 11 (447) 1427.06. 2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Slodki symbol lata
Dodatkowo:
owoce przelożyć do sloiczków,
400 g truskawek
zalać powstalym sokiem, za-
2 lyżki mąki ziemniaczanej.
kręcić i pasteryzować 1520
minut, w zależności od wielko-
Wykonanie:
ści sloików. Przewrócić do góry
Czerwiec to początek
Z podanych skladników zmik-
dnem, przykryć kocykiem do
lata, a więc nic innego, jak
sować jednolite ciasto, odlożyć
wystygnięcia.
do lodówki. Na masę serową
truskawki. Dzisiaj pragnę
Cykaty z truskawek
również zmiksować wszystkie
zaserwować Państwu
skladniki razem. Polową ciasta
przepisy na truskawki,
Skladniki:
wylepić dno i boki tortownicy
które nie są pracochlonne
o średnicy 25 cm, wylożonej pa-
1 kg truskawek
w wykonaniu, a wręcz
pierem do pieczenia. Na ciasto
1 kg cukru
przeciwnie latwe,
wylożyć masę serową, a na nią
1 l wody.
pokrojone na mniejsze kawalki
smaczne i sprawdzone.
Wykonanie:
truskawki, wymieszane z mąką
A więc wykorzystajcie
ziemniaczaną. Calość posy-
Umyte, bez szypulek truskaw-
Państwo sezon
pać rozdrobnioną drugą polową
ki wlożyć do wrzącego syropu
i przygotujcie pyszności
ciasta. Piec w 180° C 50 minut.
(wodę z cukrem zagotować) i go-
z truskawek.
Można posypać cukrem pudrem.
tować 10 minut. Wylożyć tru-
serek i wymieszać do polączenia
wlać zupę truskawkową i zrobić
skawki na durszlak, aby syrop
Czekoladowe ciasto
skladników. Do masy dodać po-
kleks z ubitej śmietanki.
ściekl. Następnie rozlożyć owoce
JADWIGA SABADASZ
z truskawkami
krojone truskawki, wymieszać
na deko z piekarnika, wyścielo-
Tarta z truskawkami
Smaczne i zdrowe salatki
i rozprowadzić na rozwiniętym
ne papierem do pieczenia, wlożyć
Nr 1
Skladniki na ciasto:
biszkopcie. Roladę zwinąć, po-
do piekarnika i w temp. 4550° C
Skladniki:
sypać cukrem pudrem lub do-
4 jaja
,przy otwartych drzwiach pod-
Skladniki:
250 g mąki
1 budyń czekoladowy
wolnie udekorować.
suszać truskawki (powierzch-
150 g masla
1/4 szklanki cukru
liście szpinaku
nia owoców ma się dobrze pod-
Przepyszne ucierane ciasto
1 jajo
1 lyżeczka proszku do pieczenia
kilkanaście truskawek
suszyć, a same owoce powinny
z truskawkami i serem
100 g cukru pudru
1/3 szklanki mąki.
garść orzechów wloskich
pozostać elastyczne). Truskaw-
szczypta soli
kawalek sera z niebieską ple-
ki mają być miękkie i elastycz-
Skladniki:
Masa z truskawkami:
400 g truskawek
ne, ale nie wydzielać soku przy
śnią (lub innego ulubionego)
500 g mascarpone
125 g masla
500 ml śmietanki 30%
3lyżki octu balsamicznego
naciskaniu. Ostrożnie, aby nie
150 g cukru
120 ml śmietanki 30%
3 lyżki cukru pudru
1 lyżka miodu.
wysuszyć ich! Gotowe cyka-
50 ml soku z cytryny
lyżeczka cukru waniliowego
2 lyżeczki żelatyny
ty umieścić w sterylizowanych
Wykonanie:
50g cukru.
2 duże jaja
60 ml wody
sloiczkach, lub w pojemnikach
180 g mąki
500 g truskawek.
wlożyć do zamrażarki.
Szpinak umyć, osuszyć i rozlożyć
Wykonanie:
60g mąki ziemniaczanej
na talerzu, dodać na pól pokrojo-
Pieczony dżem truskawkowy
Wykonanie:
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
Przesiać mąkę, dodać 40 g cukru
ne truskawki, pokruszyć ser, po-
pudru, sól, zimne maslo pokro-
90 g kwaśnej śmietany.
Bialka ubić z cukrem, dodać
sypać pokrojonymi, uprażonymi
Skladniki:
jone i rozetrzeć w konsystencję
stopniowo żóltka, mąkę z prosz-
orzechami. Następnie skropić
Warstwa serowa:
kruszonki. Dodać jajko, zagnieść
kiem budyniem i delikatnie
1 200 kg truskawek
octem balsamicznym, wymie-
ciasto i odlożyć na godzinę do lo-
400 g twarogu zmielonego
szpatulką wymieszać. Ciasto
1 jablko
szanym z miodem. Z wierzchu
dówki. Następnie rozwalkować
50 g masla
przelożyć na blachę 24×24 cm,
850 g cukru
można posypać pieprzem.
i wylożyć formę o średnicy 24
2 żóltka
wylożoną pergaminem i piec
60 ml soku z cytryny
Nr 2
cm, nakluć widelcem, przykryć
110 g cukru
w 170° C 25 minut. Przesty-
1 lyżka miodu
folią i obciążyć ziarnami grochu.
lyżeczka cukru waniliowego
gnięty biszkopt przekroić na
wedlug uznania 2 plaskie ly-
Skladniki:
Piec w 180°C 15 minut, zdjąć ob-
2 lyżeczki mąki ziemniaczanej.
pól, górną część poszarpać na
żeczki suszonej lawendy jadalnej.
ciążenie i piec jeszcze przez 15
kawaleczki. Schlodzoną śmie-
glówka salaty lodowej
Dodatkowo:
Wykonanie:
minut. Serek ubić ze śmietanką
tankę ubić z cukrem pudrem,
200 g bryndzy
i 60 g cukru pudru na sztyw-
500 g truskawek
żelatynę rozpuścić w gorącej
Do garnka wlożyć umyte,
2 garście truskawek
no. Masę wylożyć na ostudzony
cukier puder do oprószenia.
wodzie, a gdy przestygnie wlać
oczyszczone, pokrojone na po-
2 jajka
kruchy spód. Umyte, oczyszczo-
cienkim strumieniem do ubitej
lówki truskawki, obrane, po-
sezam.
Kruszonka:
ne i osuszone truskawki prze-
śmietanki, wymieszać. Polowę
krojone w kostkę jablko, cu-
Sos:
100 g mąki
kroić na polówki lub ćwiartki
masy rozsmarować na biszkop-
kier oraz lawendę, wymieszać
50g cukru z wanilią
1/2 cytryny
i ulożyć je na kremie. W rondelku
cie, na niej rozlożyć pokrojone
i odstawić na dwie godziny, aby
podgrzać sok z cytryny i 50 g cu-
60 g roztopionego masla.
owoce puścily sok. Dodać sok
1/2 lyżeczki soli
truskawki, przykryć drugą po-
6 lyżek oliwy
kru, aż powstanie syrop i pędzel-
z cytryny, zamieszać i gotować
lową masy i posypać poszarpa-
Wykonanie:
na malym ogniu przez 10 minut.
1 lyżeczka musztardy
kiem nanieść go na truskawki.
nym biszkoptem.
Utrzeć maslo z cukrami, dodać
1 lyżka miodu.
Przelać owoce wraz z sokiem do
Rolada z truskawkami
Truskawki jak świeże
jajka, przesiane mąki z prosz-
dużej formy żaroodpornej (lub
Wykonanie:
kiem na przemian ze śmieta-
dwie mniejsze formy), wstawić
Skladniki:
2 kg truskawek posypać 1 ly-
do piekarnika nagrzanego do
Liście salaty poszarpać i ulożyć
ną w dwa razy do polączenia
6 jaj
żeczką sody oczyszczonej, wlać
70°C. Piec przez 810 godzin, co
na talerzu, sezam uprażyć na
skladników. Ciastem wylożyć
suchej patelni. Ugotowane jajka
80 g mąki
blachę 23×30cm. Utrzeć maslo
tyle wody aby je przykryć, po-
jakiś czas mieszając, aż dżem się
pokroić na ćwiartki, ser pokroić
145g cukru
mieszać, zostawić na 5 minut,
zagęści. Dżem rozlożyć do stery-
z cukrami, dodać żóltka, twaróg
w kostkę, truskawki na mniej-
1 lyżka oleju
aby usunąć brud i kurz. Po tym
lizowanych sloiczków, szczelnie
i mąkę ziemniaczaną. Wymie-
lyżeczka proszku do pieczenia
czasie odciąć szypulki i splukać
zakręcić, przykryć kocem do
sze kawalki pokroić i wylożyć
szać i wylożyć na ciasto przy
na salatę. Do soku z cytryny
500 g truskawek
dużą ilością wody.
pelnego wystygnięcia.
pomocy lyżki, wyrównać. Na
dodać musztardę, miód, posolić,
350 ml śmietanki kremówki 33%
Truskawkami napelnić wyste-
masę serową rozlożyć truskaw-
Ekspresowa konfitura
wlać oliwę, wymieszać, polać
100 g sera mascarpone.
rylizowane 0,5 l sloiki i nasy-
ki, przekrojone na pól. Wszyst-
z truskawek
salatkę i posypać sezamem.
pać do każdego 1 lyżkę cukru,
kie skladniki na kruszonkę ro-
Wykonanie:
potrząsnąć, aby cukier się roz-
zetrzeć palcami i posypać nią
Zupa owocowa z truskawek
Skladniki:
Ubić jajka z 80 g cukru na pu-
proszyl. Zalać przegotowaną,
truskawki. Piec w 170°C godzi-
szystą masę, powoli wlać olej,
letnią wodą na palec od szyjki
1 kg truskawek
nę, posypać cukrem pudrem.
Skladniki:
zmiksować. Przesianą mąkę
sloika.
1 kg cukru
Sernik z truskawkami
z proszkiem do pieczenia dosy-
Sloiki umieścić w garnku
3 lyżki soku z cytryny.
500 g truskawek
pywać partiami i wmieszać de-
z gorącą wodą na wysokość 1/2
30 g cukru
Skladniki na ciasto:
Wykonanie:
likatnie szpatulką. Ciasto wylać
sloika, zagotować i na malym
500 ml wody
na blachę 30×38 cm, wyścielo-
ogniu pasteryzować 1520 mi-
250 g mąki
Umyte, oczyszczone truskawki
200 g makaronu
ną papierem do pieczenia. Piec
nut. Sloiki dokręcić i przewró-
160 g zimnego masla
zasypać cukrem i wlożyć na noc
100 ml śmietanki kremówki.
w 180°C 20 minut. Przez pierw-
5 lyżek cukru
cić do góry dnem, przykryć ko-
do lodówki. Na średnim ogniu
Wykonanie:
sze 10 minut studzić ciasto przy
1 lyżeczka proszku do pieczenia
cykiem na kilka godzin.
doprowadzić do wrzenia i goto-
uchylonych drzwiach piekarni-
1 jajko.
wać 5 minut, dodać sok z cytry-
Truskawki umyć usunąć szy-
Truskawki w soku wlasnym
ka, potem wyjąć i zwinąć w ru-
ny, zamieszać, porozkladać do
pulki, przekroić na pól. Wlożyć
Masa serowa:
lon razem z papierem do calko-
wysterylizowanych sloiczków,
do garnka, posypać cukrem,
witego wystygnięcia.
1 kg sera zmielonego
3 kg truskawek umyć, oderwać
zakręcić i przewrócić do góry
wlać wodę, gotować 20 minut.
Truskawki umyć, usunąć szy-
0,5 szklanki cukru,
dnem. Przykryć kocykiem do
szypulki i zasypać 1 kg cu-
Ugotować ulubiony makaron
pulki i drobno pokroić. Kremów-
1 lyżka cukru waniliowego
kru, dodać sok z jednej cytryny
calkowitego wystygnięcia.
bez soli, mocno schlodzoną kre-
kę ubić na sztywno, dodać 65 g
1 budyń śmietankowy
i odstawić na kilka godzin, aby
mówkę ubić na sztywno. Do mi-
cukru, ubijać, a następnie dodać
Życzę Państwu smacznego!
3 jajka.
owoce puścily sok. Następnie
seczki nalożyć porcję makaronu,