img
28
nr 13 (449) 16­25.07. 2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Sezonowe przepisy
cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Na
ciasto poukladać wydrylowane czereśnie.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego
W lipcu mamy wszystko, co
2 garście rukoli
ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na
najlepsze na świecie. Lipiec
2 lyżki oleju.
czereśnie, wyrównać. Resztę ciasta rozlo-
­ to bogaty wachlarz warzyw
żyć na wierzch, na budyń. Piec w 180° C ­
i owoców. Dziś proponuję
Wykonanie:
50 minut, do godziny. Wystudzone ciasto
Państwu lekko, świeżo
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
posypać cukrem pudrem.
i witaminowo. Czyli jak? Czyli
posolić, odlożyć na parę minut, następnie
SERNIK Z WIŚNIAMI
zdrowo. Gorąco zapraszam
odcisnąć, dodać mąkę, żóltka, przeciśnięty
Państwa do spróbowania tych
przez praskę czosnek, doprawić solą, pie-
3 lyżeczki cukru
Grzyby oczyścić z brudu, umyć, (jeśli
przepisów.
Skladniki na ciasto:
2­3 lyżki soku z cytryny
przem i dodać ubitą pianę z bialek. Delikatnie
duże przekroić na pól lub na czworo).
wymieszać i wylać masę na blaszkę z piekar-
1 liść laurowy
2, 5 szklanki mąki
Zalewa:
nika, wylożoną papierem do pieczenia i wy-
3 sztuki ziela angielskiego
4 żóltka
JADWIGA SABADASZ
smarowaną olejem. Wyrównać i piec w 190°
4­5 ząbków czosnku
1/2 szklanki cukru
Do garnka nalać 1 l wody, dodać sól, cukier,
ZAPIEKANKA Z KABACZKA
koper
C ­ 25 minut. Cieplą roladę zwinąć razem z pa-
zagotować, wylączyć i dodać ocet.
250 g masla
Nr 1
pierem i polożyć do wystygnięcia. Następnie
pietruszka
2 lyżeczki proszku do pieczenia
W dużym garnku zagotować wodę, zanu-
placek rozwinąć, nasmarować serkiem, ulo-
2 lyżki oleju.
2 lyżki kakao.
rzyć grzyby na 2­3 minuty, odcedzić i za-
Skladniki:
żyć wędlinę, posypać rukolą (lub inną ulubio-
lać zimną wodą. Do sloików wlożyć umyte
Wykonanie:
Masa serowa:
1 kg kabaczka lub cukinii
salatką) i zwinąć roladę. Zawinąć w folię
galązki kopru, czosnek pokrojony, dodać
350 g ziemniaków
i odlożyć na 2­3 godziny do lodówki.
Umyte kabaczki pokroić w 1cm krążki, a po-
1 kg sera
pieprz i liście laurowe. Ulożyć ciasno grzy-
270 g cebuli
tem w slupki. Wlożyć do woreczka, dodać
2 żóltka
by, zalać letnią zalewą tak, aby pokryla
WARZYWNA TARTA
4 jajka
wszystkie przyprawy, posiekaną zieleni-
1 jajko
grzyby, zakręcić, odlożyć w chlodne miej-
Z CUKINIĄ
200 g sera żóltego
nę, pokrojony czosnek, zawiązać worek
1 budyń śmietankowy
sce na 2­3 dni.
80 g tartej bulki
i wszystko dobrze wymieszać. Zostawić
3/4 szklanki cukru
PYSZNE CIASTO Z CUKINI
Skladniki na ciasto:
maly pęczek koperku
w pokojowej temperaturze na 2 godziny
100g masla.
60g oleju
250 g mąki
(kilka razy kabaczki w worku przemieszać).
Dodatkowo:
Skladniki:
przyprawy: 1 lyżka majeranku, po plaskiej
100 g masla
Przed spożyciem wlożyć do lodówki.
lyżeczce soli, oregano i tymianku, 1/3 pla-
1 żóltko
1/2 kg wiśni bez pestek
550 g cukini
MALOSOLNE OGÓRKI
skiej lyżeczki pieprzu. (Warzywa warzone
1 jajko
460 g mąki
1 szklanka cukru.
przed obraniem).
szczypta soli.
4 jajka
Wykonanie:
Skladniki na 3 litrowy sloik:
3 lyżki kakao
Wykonanie:
Nadzienie:
1,600 ogórków
Wszystkie skladniki na ciasto posiekać
150 g cukru
Kabaczki należy zetrzeć na tarce o śred-
1 cukinia
koper stary
i polączyć razem. Ciasto podzielić na pól
2 lyżeczki proszku do pieczenia
nich lub malych oczkach i odcisnąć z nad-
1 papryka czerwona
liść chrzanu
1/2 lyżeczki soli
i zamrozić. Jajko i żóltka polączyć z cu-
miaru wody, ziemniaki zetrzeć tak samo
200 g sera żóltego
po 3 listki: wiśni, czarnej porzeczki, 2­3
krem i utrzeć do bialości, dodając zmie-
1/2 lyżeczki sody
jak kabaczki i odcisnąć. Cebulę zetrzeć
50 g szynki lub dowolnej kielbasy
lony ser, budyń, proszek do pieczenia
listki orzecha wloskiego
210 ml oleju.
lub drobno pokroić, koperek też pokroić,
3 jajka
i przestudzone stopione maslo. Z bialek
4­5 ząbków czosnku.
Wykonanie:
ser zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać
szklanka śmietany 18%
ubić dobrze pianę, dodając 1 szklankę cu-
Zalewa:
1/2 szklanki bulki tartej, przyprawy (jeże-
lyżeczka posiekanego koperku
kru. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce
Mlode cukinie umyć, odciąć końcówki
li ktoś lubi czosnek, można wycisnąć 2­3
szczypta pieprzu
1 lyżka z niewielkim czubkiem soli na 1 l
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeże-
o dużych oczkach na blachę 25×30 cm,
ząbki, zamiast cebuli można użyć zielonej
ostrej papryki i trochę ulubionych przypraw.
wody.
wyścieloną papierem do pieczenia, wylać
li cukinie niemlode, należy wydrążyć
cebulki). Wszystkie skladniki dokladnie
masę serową. Na nią wylożyć wiśnie, na-
nasiona). Do cukini dodać 1/2 lyżeczki
MARYNOWANE
Wykonanie:
wymieszać, dodać 1/4 szklanki oleju, jajka,
soli i odstawić na kilka minut, następnie
stępnie ubitą pianę i zetrzeć drugą część
EKSPRESOWE OGÓRKI
wymieszać. Formę 20×30cm wysmarować
Do mąki, masla, żóltka, jajka, soli dodać 5
odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja z cukrem
ciasta. Piec w 180° C ­ 50 minut. Można
olejem, posypać bulką tartą i przelożyć do
lyżek zimnej wody i zagnieść ciasto, odlo-
ubić na puszystą masę i ubijając wlewać
posypać cukrem pudrem.
Skladniki:
niej masę, wyrównać. Piec przez godzinę
żyć na 30 minut do lodówki.
olej. Dodać startą cukinię i wymieszać
CIASTO Z AGRESTEM
i 20 minut w 180° C. Można jeść na cieplo
Formę do tarty wysmarować tluszczem,
500 g ogórków
szpatulką. Przesiać mąkę z proszkiem,
I KRUSZONKĄ
(ale źle się kroi), jak i na zimno pokrojoną,
wylożyć ciastem, nakluć widelcem i po-
pęczek kopru
kakao, sodą i partiami dodawać do jajecz-
podsmażoną, jak babkę ziemniaczaną.
sypać polową ilości sera startego. Cukinię
3­4 ząbki czosnku
no-cukiniowej masy. Dokladnie wymie-
Skladniki na ciasto:
pokroić w plasterki, a paprykę i szynkę
1 lyżeczka soli
szać i wylożyć do formy 18×27cm lub tor-
ZAPIEKANKA Z KABACZKA
w paski. Na tarcie posypanej serem należy
1 lyżeczka cukru
townicy o średnicy 24 cm (wysmarować
250 g masla
Nr 2
ulożyć cukinię, szynkę paprykę. Jaja wy-
1 lyżeczka octu 9%
boki tluszczem, a dno wylożyć papierem
3/4 szklanki cukru
mieszać ze śmietaną i koperkiem i wylać
do pieczenia). Piec w 180° C przez godzi-
2 lyżeczki oleju.
2 lyżki cukru waniliowego
Skladniki:
na tartę. Calość posypać resztą sera star-
nę. Studzić przez pierwsze 15 minut przy
2 lyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
2 szt. kabaczka lub cukini
tego. Piec w 200° C­ 45 minut.
uchylonych drzwiach piekarnika, a potem
2 i 3/4 szklanki mąki
4 średnie ziemniaki
Z umytych ogórków odciąć ogonki, rozciąć
przelożyć na kratkę. Ostudzone ciasto
3 jajka.
PASZTET Z CUKINI
3 pomidory
na cztery części, czosnek i koperek drob-
można posypać cukrem pudrem i odrobi-
Kruszonka:
1 duża cebula.
no pokroić. Wlożyć ogórki do miski lub
kakao.
Skladniki:
woreczka, dodać wszystkie przyprawy,
100 g masla
CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Zalewajka:
500 g cukini
przemieszać i odlożyć na 2 godziny (kilka
1 szklanka mąki
100 ml wody
250 g marchewki
razy ogórki w worku pomieszać). Przed
0,5 szklanki cukru
Skladniki:
4 lyżki śmietany
4 ząbki czosnku
spożyciem wlożyć do lodówki.
1 lyżka cukru waniliowego.
Wykonanie:
4 lyżki majonezu
4 lyżki oleju
400 g mąki
Dodatkowo:
1 jajko
150 g sera żóltego
Ogórki umyć, odciąć ogonki, wlożyć do slo-
250 g margaryny
sól
4 jajka
ika, dodać przyprawy i zalać cieplą zalewą,
250 g cukru
400g agrestu.
pieprz,
100 g kaszy manny
wlożyć kawaleczek chleba razowego.
1 lyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
ser żólty.
100 g bulki tartej
2 jajka.
MALOSOLNE PIECZARKI
1 cebula
0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Dodatkowo:
sól
2­3 lyżki gorącej wody.
Skladniki:
Wszystkie skladniki należy pokroić w cien-
pieprz.
600 g czereśni
Wykonanie kruszonki:
kie plasterki i wylożyć do formy, wysma-
1 kg pieczarek
500 ml mleka
Wykonanie:
rowanej tluszczem warstwami: ziemniaki,
1 l wody
3 lyżki cukru
Maslo roztopić, do miski wsypać mąkę i
cebula, kabaczki, pomidory. Każdą war-
Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych
2 lyżki soli
1 budyń waniliowy.
cukry, następnie wlać cieple maslo i wy-
stwę należy lekko posolić. Jajka roztrzepać
oczkach, posolić i odlożyć. Cebulę i polowę
4 listki laurowe
mieszać do uzyskania kruszonki, odlożyć
Wykonanie:
z majonezem i śmietaną, dodać wodę i zalać
czosnku drobno pokroić, marchew zetrzeć
1 lyżka cukru
do lodówki.
jarzyny. Piec w 190°C do pojawienia się zlo-
na tarce o drobnych oczkach i poddusić do
2 lyżki octu jablkowego
Z podanych skladników zagnieść ciasto
Ciasto:
cistej skorupki, następnie posypać tartym
momentu kiedy warzywa będą miękkie.
pęczek koperku
i odlożyć na 30 minut do lodówki. Potem
serem i piec jeszcze 10 minut.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać
4 ząbki czosnku
ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części, więk-
Maslo z cukrami utrzeć miksując, dodać jaj-
podduszone warzywa, starty ser, rozmącone
8 sztuk pieprzu czarnego.
szą częścią ciasta wylożyć blachę 25×30
ka i stopniowo mąkę z proszkiem do piecze-
ROLADA Z CUKINI
jajka kaszę, bulkę tartą, 4 lyżki oleju i resztę
nia do uzyskania gęstego ciasta.
czosnku. Doprawić solą, pieprzem, doklad-
Blachę 25×30cm wylożyć papierem do pie-
Skladniki:
nie wymieszać i przelożyć masę do foremki
czenia i przelożyć do niej ciasto, wyrównać
10×20 cm, wysmarowanej maslem i posypa-
550 g cukini
i ulożyć na nim umyty, osuszony, bez koń-
2­3 ząbki czosnku
nej tartą bulką. Piec w 180° C przez godzinę.
cówek agrest. Wierzch ciasta posypać kru-
2­3 lyżki mąki
szonką. Piec w 180° C ­ 40­45 minut.
MALOSOLNE KABACZKI
sól
Cukier puder ucierać, dodając gorącą wodę
pieprz
do uzyskania lukru, następnie polać nim
Skladniki:
4 jajka
ostudzone ciasto.
2 serki kanapkowe
800 g kabaczka
200g dowolnej wędliny
2 lyżeczki soli
ŻYCZĘ PAŃSTWU SMACZNEGO!!!