img
32
nr 17 (453) 17­26.09. 2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Zamknij lato w sloiku  (cz. 2
zakrętkami i pasteryzować 10 minut. Poza-
400 g orzechów wloskich
kręcać szczelnie sloiki i przykryć kocykiem
300 g papryki
do pelnego wystygnięcia.
2­3 glówki czosnku
2­3 ostre papryczki
Gruszki marynowane
1 pęczek pietruszki
JADWIGA SABADASZ
4 lyżki oleju
Papryka w zalewie
Skladniki:
2 lyżki octu 9%
octowo-miodowej
4 kg twardych gruszek.
1 lyżeczka soli.
Skladniki:
Zalewa:
Wykonanie:
2 kg papryki (może być kolorowa)
2,5 l wody
Oczyszczoną paprykę, pomidory i pie-
1­2 cebule
1 szklanka octu z bialego wina 7%
truszkę umyć, osuszyć i razem z orzecha-
sok z 2 cytryn
1 glówka czosnku.
mi i czosnkiem zblendować, albo dwa razy
1 kg cukru
Do każdego sloika po 4 ziela ang., 1 liść lau-
zmielić. Po czym dodać olej, ocet i sól. Wy-
rowy, 1/2 lyżeczki gorczycy w ziarnach, 1
2­3 kawalki cynamonu.
mieszać dobrze, napelnić sterylizowane
lyżka oleju.
sloiczki i trzymać w lodówce. Jest od razu
Wykonanie:
gotowa do spożycia.
Zalewa:
Wszystkie skladniki na zalewę za-
Śliwkowy ketchup
gotować, wystudzić, wyjąć cynamon.
7 szklanek wody
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne,
1 i 1/2 szklanki octu 10 %
2 lyżki soli
Skladniki:
przekroić na pól, wlożyć do zimnej za-
5 lyżek miodu.
Ogórki pokroić w talarki lub w pól
2 kg śliwek węgierek
lewy, zagotować i gotować 10 minut na
1 ostra papryczka (wedlug uznania)
krążki, paprykę w dużą kostkę, pieczarki
2,5 kg pomidorów
malym ogniu. Następnie gruszki wyjąć
200 ml oleju
Wykonanie:
na pól lub na czworo. Wszystko zalać sol-
z zalewy i poukladać do sterylizowanych
3 czerwone papryki
100 ml octu 9%
sloików. Zalewę ponownie zagotować
Umytą, oczyszczoną paprykę pokroić
nym roztworem 5 szklanek wody +170 g
3 jablka
1 lyżka soli
i gotować 5 minut, po czym pozalewać
w paski, cebulę obrać, pokroić w plasterki,
soli na póltorej godziny. Następnie wodę
6 ząbków czosnku
1­1,5 lyżki cukru
czosnek obrać. Do każdego wysterylizowa-
6 cebul
gruszki, szczelnie zakręcić, przewrócić
zlać i jarzyny porozkladać do sloików (10
cząber
nego sloika wlożyć plasterek cebuli, ząbek
6 lyżek cukru
do góry dnem, przykryć kocykiem do
sloików 1/2 l).Wcześniej na dno każdego
macierzankę
czosnku, ziele ang., liść laurowy i gorczycę.
pelnego wystygnięcia.
sloika powkladać po 2 ziela ang., po 4 zia-
3­4 lyżki soli
chmieli-suneli
Następnie poukladać dość ciasno pokro-
renka pieprzu czarnego.
1,5 lyżeczki pieprzu
pieprz czarny (lub też inne przyprawy we-
Dżem z gruszek
joną paprykę. Do garnka wlać wodę, ocet,
8 ziaren jalowca
dlug uznania).
Ugotować zalewę:
sól wsypać, doprowadzić do wrzenia, po
4 ziarna ziela ang.
Skladniki:
Wykonanie:
czym wsypać cukier, mieszać, gotować
2 goździki
5 szklanek wody
aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić
1 lyżeczka cynamonu
300 g octu 10%
4 kg gruszek (waga po obraniu)
Pomidory kroimy w plastry, paprykę
i dodać miód, wymieszać do polączenia się
4 listki laurowe
2 i 1/2 szklanki cukru.
sok z 1/2 cytryny
w paseczki, cebulę w pól piórka, mar-
skladników. Sloiki zalać zalewą, na wierzch
2 lyżeczki gorczycy w ziarnach
2 laski wanilii
Pozalewać zalewą sloiki, szczelnie za-
chew w slomkę, dodać drobno pokrojony
do każdego sloika wlać 1 lyżkę oleju. Sloiki
2 lyżeczki slodkiej papryki
1/2 kg cukru
kręcić i pasteryzować 7 minut. Sloiki prze-
czosnek i ostrą papryczkę drobno pokro-
szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
1 szklanka octu 6%
1 galaretka cytrynowa.
wrócić do góry dnem, przykryć kocykiem
joną. Dodać wszystkie przyprawy, dobrze
1 szklanka wody.
Przewrócić do góry dnem, przykryć kocy-
do pelnego wystygnięcia.
wymieszać i porozkladać do sloików, lekko
Wykonanie:
kiem do pelnego wystygnięcia.
Do salatki po odcedzeniu dodać parę
docisnąć (nie sięgając 1,5 cm do szyjki slo-
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda
jaj, kukurydzę lub inne skladniki (wedlug
ika), dopelnić sloiki sokiem z jarzyn, przy-
Salatka z kabaczka
Śliwki umyć, wyciągnąć pestki, cebulę
nasienne i pokroić w kostkę. Wlożyć do
wlasnego uznania) i salatka gotowa!
kryć zakrętkami. Pasteryzować 40 minut,
i pieczarek
i czosnek drobno posiekać. Umytą, oczysz-
garnka o grubym dnie, dodać sok z cytry-
wyciągnąć, pozakręcać, odwrócić do góry
Pomidory cherry
czoną paprykę pokroić w paski. Pomidory
ny i laski wanilii. Gotować pól godziny, po
dnem, przykryć kocykiem na dobę.
Skladniki:
sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Jablka
czym dodać cukier. Gdy wszystko będzie
Adżika z kabaczków
Skladniki:
umyć i usunąć gniazda nasienne, pokro-
1/2 kg marchewki
rozgotowane i zacznie gęstnieć, dodać ga-
ić. Skladniki wlożyć do garnka lub misy
1/2 kg cebuli
laretkę, wymieszać. Gorący dżem rozlożyć
2,5 kg pomidorów koktajlowych
Skladniki:
o grubym dnie, dolać wodę i doprowadzić
1 kg pieczarek
do sterylizowanych sloiczków, szczelnie
1 cebula
do wrzenia, mieszając. Dodać zmielone
3 kg kabaczka
2 kg kabaczków
zakręcić, przewrócić do góry dnem na 10
czosnek
przyprawy, gotować do miękkości skladni-
2 lyżki soli
200 g slodkiej papryki
minut, po czym odwrócić, przykryć kocy-
ziele ang.
1 szklanka cukru
ków na malym ogniu. Następnie przetrzeć
kiem do pelnego wystygnięcia.
200g marchewki
pieprz czarny w ziarnach
1 szklanka oleju,
przez sito, wlać do garnka i dodać ocet
3 glówki czosnku
goździki.
Marynowane śliwki
1/2 szklanki octu 9%
1 kg pomidorów
(najlepiej ocet winny). Gotować na śred-
z czosnkowym nadzieniem
Zalewa:
1 glówka czosnku
3 sztuki ostrej papryczki
nim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
1/2 l ostrego ketchupu.
140 g koncentratu pomidorowego
Przelożyć do sterylizowanych sloiczków,
750 ml wody
Skladniki:
120 ml oleju
szczelnie zakręcić, przykryć kocykiem na
1/2 szklanki octu 10%
Wykonanie:
1 kg śliwek
100 g cukru
20 minut, po czym przewrócić sloiczki do
1/4 szklanki oleju
2­3 glówki czosnku
Do miski wlać olej, dodać marchew po-
80 ml octu 9%
góry dnem, przykryć kocykiem do pelnego
3 lyżeczki cukru
krojoną na plasterki, dusić 5 minut, dodać
750 ml wody
sól.
wystygnięcia.
1 lyżka soli.
cebulę pokrojoną w pól krążki i dusić jesz-
240 g cukru
Pomidory po fińsku
Wykonanie:
Wykonanie:
cze 7 minut. Następnie dodać oczyszczone
1,5 lyżeczki soli
i pokrojone na pól lub na czworo pieczarki
Obrane warzywa umyć, oczyścić, z po-
4 goździki
Do wrzącej wody dodać sól, cukier,
Skladniki:
i dusić 10 minut, dodać oczyszczone ka-
4 ziarna ziela ang.
midorów zdjąć skórkę. Na mlynku do mie-
olej i ocet, wymieszać i ostudzić. Pomidor-
baczki, pokrojone w dużą kostkę. Od razu
2 kg pomidorów
2 listki laurowe
lenia mięsa zmielić wszystkie warzywa,
ki umyć, osuszyć, a cebulę pokroić w pól
75 ml octu 9%.
dodać sól, cukier, ocet, ketchup, wszystko
masę przelać do dużego garnka lub misy
0,5 kg cebuli.
talarki. Do każdego wysterylizowanego
dobrze wymieszać i gotować 30 minut,
o grubym dnie. Gdy masa zakipi gotować
sloika wrzucić po kilka ziaren pieprzu i zia-
Zalewa:
Wykonanie:
pięć minut przed końcem gotowania do-
20 minut, od czasu do czasu mieszając,
ren ziela ang., ząbek czosnku, liść laurowy
dać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na 1 l wody dodać 2 lyżki soli kamien-
Czosnek obrać i pociąć w grubsze slup-
dodać cukier, koncentrat pomidorowy,
i goździk. Pomidorki wkladać do sloików
Salatkę rozlożyć do sterylizowanych slo-
olej i sól, gotować 10 minut. Po czym do-
nej, 1,5 lyżki cukru, 50 ml octu 9%.
ki. Umyte, wydrylowane śliwki napelnić
na przemian z cebulą, zalać zalewą, szczel-
Wykonanie:
ików, zakręcić szczelnie, odwrócić do góry
czosnkiem i poukladać do sterylizowanych
dać zmieloną ostrą papryczkę, gotować
nie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Slo-
dnem, przykryć kocykiem do pelnego wy-
sloików. Zagotować wodę z cukrem, solą
jeszcze 10 minut, dodać zmielony czosnek
Pomidory (gatunek śliwki) dobrze umyć
iki przewrócić do góry dnem, przykryć ko-
stygnięcia. Wychodzi z tego 10 sloików 1/2
i ocet. Gdy zakipi, gotować 5 minut, po-
i zamoczyć na 10­15 minut. Każdy pomidor
i resztą skladników (oprócz octu), zalać
cykiem do pelnego wystygnięcia.
litrowych.
rozlewać do sterylizowanych sloiczków,
przeciąć na pól, wyciąć ogonki. Cebulę po-
śliwki, przykryć zakrętkami i odstawić na
Salatka z zielonych
4­6 godzin do pelnego wystygnięcia. Na-
pozakręcać szczelnie, przewrócić do góry
kroić w pól piórka i przelać wrzątkiem, żeby
Smaczna i praktyczna
pomidorów
zeszla gorycz. Do sterylizowanych sloików
stępnie zlać zalewę ze sloików, zagotować,
dnem, przykryć kocykiem do pelnego
salatka
gotować 2­3 minuty, dodać ocet i zalać śliw-
wystygnięcia.
ukladamy na dno trochę cebuli, pomidory,
Skladniki:
znów cebula, pomidory, cebula. Napelnione
ki gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić sloiki,
Orzechowa adżika
Skladniki:
sloiki zalać wrzątkiem, przykryć zakręt-
przewrócić do góry dnem, przykryć kocy-
1 kg zielonych pomidorów
kami na 5 minut. Po czym wodę zlać ze
kiem do pelnego wystygnięcia.
2 kg ogórków
po 300 g marchewki
Skladniki:
sloików, dodać sól, cukier i ocet, doprowa-
1 kg pieczarek
cebuli i papryki
dzić do wrzenia i zalać pomidory. Przykryć
Życzę Państwu smacznego!!!
1 kg czerwonej papryki.
1 nieduża glówka czosnku
500 g pomidorów
Partnerzy medialni