16
nr 23 (459) 1730.12.2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Grudzień miesiąc pelen inspiracji świątecznych
Początek grudnia, to
Masa serowa:
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
doskonaly pretekst
˝ 1 szklanka suszonej żurawiny
1 kg zmielonego sera (może być ser z wia-
do rozmyślań nad
˝ szklanki suszonych śliwek
derka),1 szklanka cukru, 125g masla, 4
olej do smażenia
żóltka, 6 bialek, 2 lyżki mąki ziemniacza-
świątecznymi potrawami,
sól
nej, 1 lyżeczka proszku do pieczenia, 1/3
bez których nie
pieprz do smaku.
lyżeczki cynamonu, skórka starta z jednej
wyobrażamy sobie świąt
pomarańczy.
Bożego Narodzenia.
Wykonanie:
A jeśli potrzebujecie
Wykonanie:
Ugotować kaszę, drobno pokrojoną cebul-
sprawdzonych przepisów,
kę podsmażyć, oczyszczone i pokrojone
Do miski wsypać wszystkie skladniki na
w kostkę pieczarki też podsmażyć. Dodać
ciasto, dodać rozdrobnioną margarynę
gorąco je państwu
fasolę z zalewą, bulion i wszystko razem
i rozcierać w dloniach, aż powstanie sypka
polecam.
zblendować, doprawić solą, pieprzem,
kruszonka.
odrobiną galki muszkatolowej, dodać obie
Miękkie maslo utrzeć z cukrem i cynamo-
JADWIGA SABADASZ
mąki i wszystko dokladnie wymieszać.
nem na pulchną masę, po trochę dodawać
Śledź w musztardowym sosie
Pod koniec dodać żurawinę i miękką śliw-
ser, następnie jajka, proszek do pieczenia,
kę, polączyć ze sobą. Przelożyć do kek-
mąkę ziemniaczaną oraz startą skórkę
Skladniki:
sówki, wylożonej papierem do pieczenia,
z pomarańczy. Miksować, aż powstanie
Szybkie i pyszne
piec w 180°C przez godzinę i 20 minut.
Do przesianej mąki wbić jajka, dodać roz-
2 śledzie
jednolita masa.
ciasto wiewiórka
topione maslo, przyprawić, dodawać stop-
Na spód blachy 35×25cm,wylożonej papie-
1 duża cebula
Kulebiak z kapustą
12 lyżeczki musztardy francuskiej
niowo wodę, wyrabiać, aż ciasto będzie
rem do pieczenia wysypać i rozprowadzić
i grzybami
Skladniki:
elastyczne.
z ziarnkami
równomiernie 2/3 ilości kruszonki, na to
Ciasto cienko rozwalkować, wykrawać
2 szklanki mąki
12 lyżeczki soku z cytryny
wylać masę serową i posypać resztą kru-
Skladniki na ciasto:
kola, nakladać farsz z pieczarek, dodając
1 szklanka cukru
1 lyżeczka miodu
szonki. Piec w 180°C przez godzinę i zosta-
500 g mąki
odrobinę startego żóltego sera, zlepić. Pie-
1/2 szklanka oleju
wić sernik w piekarniku przy uchylonych
parę lyżek oleju.
25 g świeżych drożdży
rogi wylożyć na blachę, posmarować roz-
4 jaja
drzwiach do wystygnięcia.
Wykonanie:
250 ml cieplego mleka
trzepanym żóltkiem z mlekiem i posypać
1 lyżeczka cynamonu
Lwowski placek z różą
2 jajka
makiem. Piec w 190°C 25 minut.
1 lyżeczka proszku do pieczenia
Musztardę dobrze wymieszać z miodem,
100 g masla
Smakują zarówno na cieplo, jak i na
1 lyżeczka sody
dodać sok z cytryny, wlać olej, wymieszać.
Skladniki na ciasto kruche:
1 lyżeczka cukru
zimno.
23 duże jablka
Śledzia pokroić w kawalki 2 cm, z wierz-
chu cebulę w pól talarki, zalać sosem
szczypta soli.
1 szklanka posiekanych orzechów
1/2kg mąki
Wspaniale ciasto
cukier puder.
i wymieszać.
5 żóltek
jablkowo-orzechowe
Nadzienie:
250g margaryny
Salatka śledziowa
Wykonanie:
500 g kapusty kiszonej
3 lyżki śmietany
Skladniki ciasto na 2 spody:
200300g świeżych lub suszonych grzybów
Obrane jablka pokroić w kostkę 1×1cm,o-
2 lyżeczki proszku do pieczenia.
Skladniki:
1 cebula
3 szklanki mąki
rzechy drobno posiekać.
Marmolada różana
2 lyżki oleju
2 jajka
Jaja ubić, aż będą puszyste, dodać cu-
2 śledzie
Ciasto orzechowe
sól
1 lyżka cukru waniliowego
kier, ubijać, aż cukier się rozetrze, dodać
1 jablko
pieprz
1/2 szklanki cukru
olej, przesianą mąkę, proszek do piecze-
1 duży por
kminek do smaku.
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
nia, sodę i cynamon, polączyć wszystko
200 g orzechów mielonych
3 ząbki czosnku
2 lyżki soku z cytryny
2 lyżki śmietany 18%
niewielkich obrotach miksera. Pod ko-
5 bialek
Wykonanie:
125 g miękkiego masla lub margaryny.
niec dodać pokrojone orzechy i jablka,
1 lyżeczka musztardy
1 szklanka cukru.
Zaczyn: wymieszać drożdże z cieplym mle-
delikatnie wymieszać szpatulką. Formę
1 lyżeczka miodu
Masa jablkowa:
Wykonanie:
kiem i cukrem, odstawić na10 minut.
20×20cm lub keksówkę 30 cm natluścić
4 czubate lyżki śmietany
Dodać jajka, roztopione maslo, sól, stop-
2 kg jablek
lub wylożyć papierem do pieczenia, prze-
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żóltka,
sól
lać ciasto. Piec w 180°C 4560 minut. Po
pieprz
niowo przesianą mąkę i wyrabiać aż ciasto
3 galaretki owocowe.
proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wy-
będzie elastyczne. Przykryć i odstawić na
ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
olej do smażenia.
robić ciasto, podzielić na trzy części, jedną
Krem:
11,5 godziny.
dać do zamrażarki.
Piernik z jablkami
Wykonanie:
350 g orzechów
Wylożyć do foremki jedną część ciasta
Nadzienie:
300 ml mleka
Śledzia pokroić w 2 cm kawalki. Por po-
i rozsmarować na niej marmoladę, na nią
Skladniki:
kroić w krążki, udusić do miękkości, pod
Ugotować kiszoną kapustę przez 20 mi-
3/4 szklanki cukru
wylożyć drugą część ciasta. Bialka ubić
nut, odcedzić, a jak przestygnie drobno
300 g masla.
2 szklanki mąki
koniec dodać przeciśnięty przez praskę
na sztywno z dodatkiem cukru i delikatnie
Wykonanie:
czosnek, posolić, popieprzyć. Obrane jabl-
posiekać. Podsmażyć pokrojone grzyby
1szklanka cukru
wymieszać z orzechami. Masę orzechową
i cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać
Z podanych skladników zagnieść ciasto,
1 szklanki mleka
ko zetrzeć na dużych oczkach. Wszystkie
wylożyć na kruche ciasto i zetrzeć na nie
kapustę, doprawić solą, pieprzem i kmin-
podzielić na dwie części i upiec dwa blaty,
1/2 szklanki oleju
skladniki polączyć ze sobą, dodać pokrojo-
trzecią część ciasta z zamrażarki. Piec
2 duże jajka
nego śledzia, wymieszać.
kiem, razem dusić kilka minut.
po kolei w blaszce 25×35cm w 180°C na
w 180° C 50 minut.
Ciasto rozwalkować na prostokąt, wylo-
zloty kolor.
3 średnie, obrane jablka i pokrojone
Salatka śledziowa
Pierniczki miodowe
żyć nadzienie, wyrównać i zwinąć ciasto
Obrane jablka zetrzeć na tarce o dużych
w kostkę, 3 lyżki miodu, 2 lyżeczki przy-
w roladę, końce dokladnie zlepić. Prze-
oczkach, odcisnąć nadmiar soku i dusić do
prawy do piernika, 1 lyżeczka cynamonu,
Skladniki:
Skladniki:
lożyć do formy, wylożonej papierem do
powstania papki, pod koniec dodać sypkie
2 lyżki kakao, 1 lyżeczka sody,1 lyżeczka
proszku do pieczenia, szczypta soli.
2 śledzie
pieczenia, posmarować roztrzepanym jaj-
galaretki i dobrze wymieszać. Gorącą masę
300 g mąki
kiem. Piec w 180° C 4045 minut.
wylożyć na upieczony blat i przykryć dru-
8 szt. suszonych śliwek
100 g cukru pudru
Polewa:
1/3 szklanki orzechów wloskich
Kulebiak pokrojony w plastry może być
gim blatem ciasta, lekko docisnąć. Przykryć
100 g masla
jako dodatek do barszczu czerwonego.
ściereczką i odlożyć do wystygnięcia.
100g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany
1 cebulka czerwona
150 g miodu
Do gorącego mleka wsypać cukier, zmielo-
kremówki.
1/3 lyżeczki suszonego tymianku
1 jajko
Pierogi pieczone
70 ml oleju
ne orzechy, gotować do uzyskania gęstej
1 lyżeczka sody
Wykonanie:
masy. Utrzeć maslo, dodając schlodzoną
szczypta soli
2 lyżeczki przyprawy do piernika
Skladniki na ciasto:
pieprz.
masę jablkową, wylożyć na ciasto, wy-
Wymieszać wszystkie suche skladni-
1 lyżeczka kakao.
2 szklanki mąki
równać. Wierzch posypać posiekanymi
ki na ciasto. Osobno wymieszać jajka
Wykonanie:
Wykonanie:
2 jajka
orzechami.
z mlekiem, olejem i miodem, aż powsta-
nie jednolita masa. Polączyć wszystko
Śledzie pokroić w 2 cm kawalki, cebulę
2 lyżki roztopionego masla
W garnku rozpuścić maslo, miód i cukier
duża szczypta soli
razem, dodać pokrojone jablka, do-
pokroić w kosteczkę, śliwkę w paseczki,
puder, odstawić do ostygnięcia. Osob-
zrumienione orzechy posiekać. Śledzie
1/2 lyżeczki cukru
brze i delikatnie szpatulką wymieszać.
no wymieszać mąkę, sodę, przyprawę
okolo szklanki cieplej wody.
Przelać ciasto do keksówki, wylożonej
wlożyć do miski, dodać tymianek, pieprz,
do piernika i kakao. Polączyć wszystkie
papierem do pieczenia i piec w 180° C
zalać olejem i wymieszać. Ukladać w slo-
skladniki, dodając jajko i wyrobić glad-
Nadzienie:
okolo godziny. Wystudzony piernik po-
iczku, przeplatając dodatkami(cebulka,
kie ciasto. Następnie ciasto owinąć w fo-
68 dużych pieczarek
lać polewą.
orzechy i śliwki).
lię i wstawić do lodówki przynajmniej na
1 cebula
godzinę.
Sernik piernikowy
Pasztet postny
kawalek żóltego sera
Ciasto z lodówki rozwalkować i wycinać
sól
pierniczki dowolnymi foremkami. Piec
Skladniki:
Skladniki:
pieprz.
w 180° C 810 minut. Po ostudzeniu ude-
Żóltko + lyżeczka mleka do posmarowania
3 szklanki mąki
1 szklanka kaszy gryczanej
korować lukrem lub czekoladą.
2 szklanki wody
pierogów, odrobina maku.
1 szklanka cukru
200g masla lub margaryny
500 g pieczarek
Z okazji zbliżających się świąt Bożego
Wykonanie:
3 żóltka
34 cebule
Narodzenia życzę Państwu blogoslawio-
1 lyżka kakao
1 puszka fasoli bialej 220 g
Umyte i pokrojone w male kawaleczki pie-
nych, zdrowych, spokojnych, cieplych,
czarki udusić z pokrojoną drobniutko cebu-
1 lyżeczka przypraw do piernika
1 szklanka bulionu
rodzinnych świąt oraz szczęśliwego No-
1/2 szklanki mąki gryczanej
lą. Gdy soki odparują, zdjąć z ognia.
1 czubata lyżeczka proszku do pieczenia.
wego Roku, zwiastującego pokój na ziemi.