img
24
nr 6 (466) 28.03.­14.04.2025
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Wielkanoc tuż tuż
4 ogórki konserwowe
część do formy, a na nią wylać masę sero-
majonez lub jogurt
wą. Piec w 160­170°C 1 godzinę 20 minut.
sól
Na dól piekarnika postawić miskę z gorącą
pieprz.
wodą. Po upieczeniu sernik zostawić na 30
Wielkanoc to czas
Można też dać szczypiorek (wedlug uznania).
minut w piekarniku przy lekko uchylonych
radosnego świętowania
drzwiach. Jak sernik wystygnie wlożyć do
Zmartwychwstania Pańskiego,
Wykonanie:
lodówki. Skladniki na polewę rozpuścić
które lączy ludzi na calym
Umyty por przekroić na cztery, pokroić,
w rondelku i polać sernik.
świecie. I chociaż tradycje
zalać wrzątkiem. Jajka i ogórki pokroić
Sernik snikers
różnią się, to ich wspólnym
w kostkę, dodać odcedzony, odciśnięty
mianownikiem jest uroczyste
por, kukurydzę, groszek, majonez lub jo-
dzielenie się posilkami. Jest
Skladniki na ciasto:
gurt, dosmaczyć, wymieszać.
to także okazja by radośnie
500 g mąki
Babka klasyczna
spędzić czas z bliskimi.
40 g kakao
Wielkanoc zbliża się wielkimi
3 jajka
krokami, a Ty jeszcze nie wiesz
Skladniki:
100 g cukru
co przygotować na świąteczny
150g masla
250 g masla
stól? Nic straconego. Oto kilka
12 g proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
przepisów na niebanalne
100 g śmietany.
5 jajek
potrawy świąteczne, które
2,5 szklanki mąki
serdecznie Państwu polecam.
Masa serowa:
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 kg twarogu
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Natrzeć marchew na tarce o dużych
100 g cukru
1 lyżeczka ekstraktu waniliowego
JADWIGA SABADASZ
oczkach, 1 cebulę pokroić i poddusić na
4 jajka
Umyty szczypiorek drobniutko pokroić,
szczypta soli
Soczysty schab
50 g masla albo śmietany
oleju do miękkości. Wszystko razem zmie-
cukier puder do posypania.
dodać wszystkie skladniki, dosmaczyć,
lić 2 razy, dodać farsz, jajka, grysik, 2 ce-
1 budyń jasny (w proszku) lub 40 g mąki
Wszystkie skladniki mają mieć temperatu-
wymieszać.
Skladniki:
ziemniaczanej.
bule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
pokojową.
Sos z jablkiem i chrzanem
1 kg schabu
sól, pieprz, szczyptę galki muszkatolowej.
Krem:
Wykonanie:
1,5 l zimnej wody
Wszystko razem dobrze wyrobić i odlożyć
Skladniki:
300 g masla
3/4 szklanki jasnego sosu sojowego
na 1 godzinę. Wylożyć masę do wysmaro-
Maslo z cukrem zmiksować na wysokich
500 g zgotowanego mleka skondensowanego
4 lyżki ciemnego sosu sojowego
1 średnie jablko
wanej tluszczem i posypanej bulką tartą
obrotach 5 minut, dodawać po jednym
2 lyżki sosu rybnego
2 jajka
200 g podsmażonych orzeszków
keksówki, z wierzchu można posypać pa-
jajku. Mąkę z proszkiem i solą wymieszać
2 cebule
arachidowych.
2,5 lyżeczki tartego chrzanu
pryką. Piec w 180°C 45 minut.
i stopniowo dodawać do masy jajecznej na
8 ząbków czosnku
1,5 lyżki śmietany 18%
przemian z mlekiem, dodać ekstrakt, wy-
Jajka w wiosennym sosie
Wykonanie:
3 liście laurowe
1,5 lyżki majonezu
mieszać. Ciasto przelać do formy, wysma-
Skladniki na ciasto polączyć, zagnieść
3­4 sztuki ziela angielskiego
sól
rowanej tluszczem i posypanej mąką. Piec
Skladniki:
ciasto, podzielić na 4 części. Dwie części
1 lyżka musztardy francuskiej
cukier
w 180°C 45­50 minut. Po upieczeniu posy-
polożyć do lodówki, a dwie do zamrażarki.
1 lyżka kolorowego pieprzu w ziarnach.
pieprz do smaku.
6­8 jaj
pać cukrem pudrem lub pokryć lukrem.
Skladniki na masę serową razem zmikso-
pęczek rzodkiewki
Pyszna, lekka babka z kisielu
Wykonanie:
Wykonanie:
wać. Na blaszkę 25×35cm, wylożoną pa-
pęczek szczypiorku
Umyty, osuszony schab wlożyć do garnka,
Umyte, obrane jablka i ugotowane jajka
pierem do pieczenia rozwalkować jedną
1 dlugi ogórek,
Skladniki:
dodać cebule przekrojone na pól z lupinami,
zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
część ciasta z lodówki, wylać 1/2 masy
Koperek
obrany i pokrojony w plasterki czosnek, ziele
resztę skladników, dosmaczyć, wymieszać.
serowej, na to zetrzeć jedną część ciasta
250 g śmietany,
5 jaj
angielskie, musztardę, pieprz. Wszystko za-
z zamrażarki na tarce o dużych oczkach.
4 lyżki majonezu
1 szklanka cukru
Salatka świąteczna
lać zimną wodą, wlać sosy, podgrzać zawar-
Piec w 180°C 25 minut. Upiec drugą polo-
sól
1 szklanka kisielu (w proszku, bez cukru)
tość garnka, a gdy zakipi, gotować 8­10 mi-
wę. Miękkie maslo utrzeć, dodać mleko
pieprz
1 szklanka oleju
Skladniki:
nut pod przykryciem. Wylączyć, zostawić do
skondensowane i rozdrobnione orzeszki.
natka pietruszki.
1 szklanka mąki
wystygnięcia. Następnie zagotować jeszcze
3 marchewki
Gotową masą przelożyć placki. Z rozto-
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
raz i gotować ponownie 8­10 minut. Odlożyć
6­7 jajek
pionej czekolady można zrobić na serniku
Wykonanie:
do wystygnięcia, a potem do lodówki na noc.
200 g szynki
esy-floresy albo pokryć lukrem.
Ugotować jajka. Rzodkiewki i ogórek
1 czerwona papryka
pokroić w drobną kostkę, szczypiorek
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę, wle-
Szponderek
Placek jablkowo-orzechowy
200 g groszku
i koperek pokroić drobniutko, dodać sól,
wać stopniowo olej, miksować. Przesianą
180 g kukurydzy
pieprz, wymieszać. Dodać wedlug uzna-
mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do
Skladniki:
Skladniki:
3 lyżki majonezu
nia śmietanę, majonez lub jogurt, wymie-
pieczenia, a następnie polączyć z masą ja-
3 szklanki mąki
1,5kg mięsnego szponderka
3 lyżki jogurtu
szać i wylożyć na pólmisek. Na wierzch
jeczną, miksować.
125 g masla
5­6 ząbków czosnku
sól
sosu wylożyć pokrojone na pól lub na
Ciasto przelać do formy, wysmarowanej
2 jajka
2,5 lyżeczki soli
pieprz.
ćwiartki jajka. Udekorować można posie-
tluszczem i posypanej mąką. Piec babkę
1/2 szklanki cukru
2,5 lyżeczki slodkiej papryki
kaną pietruszką.
w 180°C 40­45 minut.
Wykonanie:
2 lyżki śmietany
1 lyżeczka pieprzu
Przepyszne sosy do jajek,
Idealny sernik lwowski
1 czubata lyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżeczka bazylii
Ugotowane marchewki i jajka, szynkę
wędlin, pasztetu
2 kg jablek (przed obraniem)
ostra musztarda.
i paprykę pokroić w kostkę, dodać resztę
Skladniki:
2 galaretki owocowe.
skladników, dosmaczyć, wymieszać.
Sos wiosenny
Wykonanie:
1 kg twarogu
Salatka wielkanocna
Orzechowy blat:
Umyty, osuszony szponderek naszpikować
8 jaj
Skladniki:
250 g zmielonych orzechów
plastrami czosnku, następnie ze wszystkich
200 g cukru
Skladniki:
300 ml mleka
stron (skórkę też) natrzeć mieszanką przy-
Po 4 lyżki majonezu i śmietany 18%
150 g masla
3/4 szklanki cukru
praw. Na wyścieloną w kilka warstw folię
6 jaj
2­3 ząbki czosnku
sok i skórka z 1 cytryny
280g masla.
aluminiową umieścić szponderek, najpierw
1 papryka czerwona
po pól pęczka szczypiorku i koperku
4 lyżki krochmalu
spód nasmarować ostrą musztardą i posy-
1 papryka żólta
cukier
4­5 lyżek śmietany
Wykonanie:
pać mieszanką przypraw. Wierzch szpon-
1 papryka zielona
sól
100 g zmielonego maku
Z podanych skladników zagnieść ciasto,
derka i boki też posmarować musztardą, po-
250 g szynki konserwowej
pieprz do smaku.
100 g suchej żurawiny
podzielić na dwie części. Każdą z nich
sypać bazylią i mieszanką przypraw, tymi,
250 g sera żóltego gouda
100 g suchych moreli (można dowolne, we-
Wykonanie:
upiec w blaszce 25×35cm, wylożonej pa-
którymi nacieraliśmy szponderek. Szczelnie
kukurydza
dlug swego upodobania, bakalie).
pierem do pieczenia w 180°C 15­20 minut.
go zawinąć i piec w 120°C 2 godziny.
pęczek szczypiorku
Umyty szczypiorek i koperek drobniutko
Polewa:
Poobierać jablka, zetrzeć na tarce o du-
majonez
pokroić, dodać wyciśnięty przez praskę
Pasztet wątrobiany
żych oczkach i dusić do miękkości. Zdjąć
sól
czosnek, majonez, śmietanę i dosmaczyć
100 g czekolady
z ognia, dodać galaretki, dokladnie wy-
pieprz.
solą, cukrem i pieprzem, wymieszać.
60 g masla
Skladniki:
mieszać. Do blaszki wlożyć jeden placek,
20 ml śmietany.
Sos musztardowy
Wykonanie:
na niego masę jablkową, przykryć drugim
500 g wątróbki kurzej
Wykonanie:
plackiem. W rondelku zagrzać mleko z cu-
Umyte oczyszczone papryki, ugotowane
500 g farszu mięsnego (obojętnie jakiego)
Skladniki:
krem, dodać zmielone orzechy i pogotować
2 lyżki grysiku
jajka, szynkę, ser żólty pokroić w kostkę,
Morele i żurawinę zaparzać nie trzeba, mo-
na malym ogniu do zgęstnienia. Miękkie
4­5 jaj
szczypiorek drobno posiekać, dosmaczyć,
rele pokroić. Maslo roztopić, z cytryny ze-
4 lyżki majonezu
maslo utrzeć i dodawać po trochę ostu-
3 średnie cebule
dodać majonez, wymieszać.
1 lyżka śmietany
trzeć skórkę i wycisnąć sok. Zmielony twa-
dzoną masę orzechową. Masę wylożyć na
3 średnie marchewki
róg wymieszać mikserem z sokiem, skórką,
3 lyżeczki musztardy lagodnej
Salatka porowa
placek. Wierzch można posypać platkami
sól
3 lyżeczki musztardy ostrej
cukrem, maslem i śmietaną, dodawać po
migdalowymi lub kokosem albo zrobić
pieprz
1­2 lyżeczki musztardy francuskiej
jednym jajku na mniejszych obrotach mik-
Skladniki:
esy-floresy z roztopionej czekolady.
galka muszkatolowa.
sera, pod koniec dodać krochmal. Od masy
1­2 pęczki szczypiorku
4 pory(biala część)
serowej odlożyć 8 lyżek i wymieszać z ma-
1­2 lyżeczki octu jablkowego
Wykonanie:
Życzę Państwu zdrowych, radosnych, spo-
8­10 jaj
kiem. Do reszty masy dodać bakalie. Dowol-
sól
kojnych, rodzinnych świąt Zmartwychwsta-
Umytą, oczyszczoną wątróbkę lekko
puszka kukurydzy
cukier
ną formę wyścielić papierem do pieczenia
nia Pańskiego oraz smacznej święconki.
obsmażyć na oleju (żeby nie bylo krwi).
puszka groszku
pieprz do smaku.
lub natluścić i posypać mąką. Wlać makową