25
nr 6 (466) 28.03.14.04.2025
Okruchy historii
www.kuriergalicyjski.com
Historia piwa w Stanislawowie
Lato. Upal. Straszne
Produkowano je w szkla-
nych butelkach i lane. Cena
pragnienie. Większość
wahala się od 22 do 35 kopie-
mężczyzn gasi go piwem.
jek (bez ceny butelki). Butelka
Dziś we Frankiwsku
kosztowala 20 kop. Jak twier-
można znaleźć takie
dzą smakosze piwa, jego jakość
gatunki piwa, jak
byla ,,taka sobie".
,,Oboloń", ,,Slawutycz",
W czasach niezależnej Ukra-
,,Czernihowskie",
iny browar przemianowano na
JEDEN Z FIRMOWYCH
potoczną nazwę ,,Iwano-Fran-
,,Lwowskie", ,,Baltyka",
GATUNKÓW PIWA
kiwski Browar" z glównym biu-
,,Karlsberg", ,,Kozel" czy
rem przy ul. Nowgorodzkiej 49.
,,Staropramen". Ale jest
Jednak nazwa nie uratowala
to w calości produkcja
browaru przed bankructwem.
zagranicznych browarów,
W 1997 r. podczas obchodów
a gdzie nasze, rodzime?
230 rocznicy jego powstania
browar zamknięto.
Okazuje się, że historia
BROWAR RESTAURACJI ,,BAWARIA"
Przez kilka lat browar stal
stanislawowskiego piwa
Znamy ją obecnie pod nazwą
Browary w naszym mieście
bezczynnie i szybko niszczal.
ma niejedną setkę lat.
Nowgorodzka.
byly, ale nie bylo cechu piwowa-
Potem wykupila go firma ,,Ha-
WE FRANKIWSKU PRODUKOWANO
Odpowiedź na to pytanie
Należy zaznaczyć, że bu-
rów. Jest interesująca legenda,
razd Ukraina", która zobowią-
PIWO... ,,DONIECKIE"
przedstawię w poniższym
dynki browaru byly najstarsze
jak w dawnych czasach spraw-
zala się do odnowienia zabytku
artykule.
w dzisiejszej Ukrainie pośród
dzano jakość piwa. Na drew-
do 2009 r. Mialy tam powstać
stulecia ich liczba dobiegla już
analogicznych zakladów. Sta-
nianą lawę wylewano wiadro
kawiarnia, muzeum piwa, maly
11. Lwowscy piwowarzy po-
nislawów wyprzedzil Lwów.
napoju, a potem sadzano na niej
browar, który na oczach klien-
lączyli się w cech, na którego
IWAN BONDAREW
Chociaż oficjalnie datą zaloże-
radnego magistratu w skórza-
tów warzylby piwo ,,Stanislaw-
herbie przedstawiono dzban
Od Egiptu do Galicji
nia lwowskiego browaru jest
nych spodniach. Po pięciu mi-
skie". Ale banalnie rozebrano
i dwa kielichy. W 1527 r. Lwów
rok 1715, to najstarsze budowle
nutach wstawal i jeżeli przylepil
Piwo wyrabiane bylo jeszcze
stare budynki i postawiono tam
praktycznie splonąl calkowicie
tego browaru, które doszly do
się do lawy lub z trzaskiem od
w starożytnym Egipcie. Wpraw-
nowoczesny fastfood.
od pożaru, który wybuchl w pi-
naszych czasów, są z początków
niej się odrywal, to piwo uważa-
dzie nie warzono go, a raczej
Pomimo wszelkich usilo-
wowarni franciszkanów. Otóż,
XIX w. Stanislawowski browar
no za dobre. Magistrat staral się
kwaszono, bo napój byl produk-
wań wladz tradycje warzenia
gdy Stanislawów slynie z po-
jest uznanym i jedynym zabyt-
walczyć z szachrowaniem piwa.
tem brodzenia pszenicy i wody.
piwa w mieście nie umarly. Dziś
żaru marmoladowego, to Lwów
kiem architektury przemyslo-
O wiele prościej bylo dostać li-
Wspólczesny milośnik zlote-
mamy kilka firm komercyjnych,
może szczycić się piwnym.
wej o znaczeniu narodowym
cencję na butelkowane piwo bo
go napoju nawet by nie chcial
zajmujących się produkcją wla-
Biznes rodu Sedelmajerów
z nr 1137. Wprawdzie to uzna-
trudniej bylo go rozpuszczać niż
skosztować egipskiego piwa
snych chmielnych napojów. Na
nie nie pomoglo mu przetrwać.
beczkowane.
W dziedzinie warzenia piwa
bylo ono mętne, cieple, mialo ni-
przyklad: firmy ,,Jager-IF" przy
Wspomniany browar nie byl
W XVIII w. w mieście pojawil
Stanislawów nie pozostawal
ski procent alkoholu i przypomi-
ul. Halickiej, piwiarnia-pub
jedynym w mieście. M. Hrybo-
się browar z prawdziwego zda-
w tyle. W przywilejach Andrze-
nalo zaczyn na bimber. Przy tym
,,MIF" czy restauracja ,,Bawaria"
wycz w swojej ,,Historii okrę-
rzenia. Zbudowano go w 1767 r.
pito go przez slomkę, by do żo-
ja Potockiego z 7 maja 1662 r.
przy miejskim jeziorze.
gowego Stanislawowa w Galicji"
i skladal się z dwóch hal slodowej
lądka nie trafialy ziarna pszeni-
o nadaniu miastu prawa mag-
Ta ostania posiada wlasny
pisze, że w roku 1847 w mieście
i warzelni. W piwnicach warzelni
cy i inne zanieczyszczenia, które
deburskiego są takie strofy: ,,...
mini-browar, gdzie warzy wla-
istnialy jeszcze cztery browary.
napój dojrzewal dobradzal się.
Na przedmieściu zezwalam bu-
plywaly w napoju.
sne piwo ,,NWN", o bawarskim
Kwarta (okolo 1 litra) piwa kosz-
Nie znamy imienia pierwszego
dować browary, slodownie, win-
Piwo bylo również szale-
skladzie. W odróżnieniu od
towala wówczas 7 krajcarów.
jego wlaściciela, ale w XIX w. bro-
nie popularne w Mezopotamii,
nice, folwarki, na każdy będą
piwa butelkowego, produkcja
Pracownik najemny w browa-
war przejmuje niemiecka (lub ży-
w Babilonie, gdzie nawet bogini
wydzielone tereny. Daję wolność
frankiwskich piwowarów wy-
rze zarabial dwie kwarty piwa
dowska) rodzina Sedelmajerów.
patronowala piwowarom. Byla
na siejbę, ogrody, pola, wsze-
różnia się świeżością, lekko-
dziennie.
to Ninkasi, i na jej cześć ulożo-
laki handel, szynki, warzenie
Przedsiębiorcy wlaściciele obok
ścią i ekskluzywnym smakiem.
Dane statystyczne mówią, że
piwa, cedzenie miodu, pędzenie
otworzyli restaurację, w której
no nawet hymn (śpiewano go
Termin jego spożycia, to jedynie
w 1853 r. w mieście 261 przed-
można bylo od razu skosztować
gdzieś tak po piątym kuflu). Król
gorzalki, sprzedaż jej i innych
12 dni, co oznacza, że w napoju
świeżego piwa. Z czasem ulicę,
siębiorców splacalo podatki za
babiloński Hurapi wydal spe-
rzeczy... Tymże przywilejem za-
brak konserwantów, tak nie-
handel gorzalką i piwem (po-
gdzie staly browar i restaura-
cjalny edykt, zgodnie z którym
twierdzam podatek od warze-
bezpiecznych dla zdrowia. Piwo
równując: kawą handlowalo je-
zabraniano rozpuszczanie goto-
nia piwa z miary pięć zlotych".
cja, nazwano Sedelmajerowską.
warzone wedlug ,,Ustawy o czy-
dynie pięciu przedsiębiorców).
wego piwa wodą. Kara za to byla
stości piwa" wraz z klasycznymi
Stopniowo najbardziej pręż-
dość oryginalną przylapane-
komponentami posiada specjal-
ni producenci wypierali z ryn-
go na tym procederze piwowa-
ne piwne drożdże, przydające
ku tych slabszych konkurentów.
ra topiono w kadzi z wlasnym
napojowi niezapomniany smak.
W 1886 roku w Stanislawow-
produktem.
Ceny również są przystępne.
skim powiecie bylo jedynie dwa
Nie odmawiali sobie piwa
Gdy będziecie Państwo kosz-
browary Sedelmajera w samym
i wikingowie. Wierzyli świę-
tować prawdziwe frankiwskie
mieście i drugi w Pasiecznej
cie, że w pozagrobowej Walhalli
piwo, proszę pamiętać, że trady-
(wówczas odrębnej miejscowo-
mieszkają piękne dziewczyny
cje jego warzenia sięgają XVII w.
ści). Wspólnie produkowano 12
i oczekują na zmarlych bohate-
PS.
208 wiader piwa na rok i splaca-
rów. Przedstawiali je sobie jako
no 22 283 zl 94 centy podatków.
dziewczyny z wielkimi pier-
Na zakończenie legenda
Na początek XX w. stanisla-
siami i tak samo wielkimi ku-
o tym, jak wynaleziono piwo.
wowskie piwo znane bylo już
flami piwa.
Pewien roztrzepany egipski
w calej Galicji, a nawet konku-
Starożytne piwa mialy jed-
wieśniak, który stale coś zapo-
rowalo z produkcją lwowskich
ną poważną wadę szybko się
minal, zostawil na ulicy dzban
browarów.
psuly. W średniowieczu Niem-
z jęczmieniem i poszedl na pole.
cy domyślili się dodawać do
W tym czasie dzban zalala desz-
Tradycje wspólczesnych
piwa chmiel. Wówczas bylo bar-
czówka, a potem przygrzalo slo-
piwowarów
dziej dlugotrwale. Uważa się, że
neczko. Gdy po pewnym czasie
Z przyjściem sowietów bro-
pierwszym, kto wpadl na ten po-
wieśniak przypomnial sobie
war pracowal nadal, wpraw-
mysl, byl król plemienia Germa-
o pozostawionym naczyniu,
dzie zmienily się napisy na ety-
nów niejaki Gambrinus, który
zauważyl, że dzban pelen jest
kietach. Ówcześni mieszkańcy
zostal patronem europejskich pi-
mętnego napoju o przyjemnym
miasta i okolic mieli możliwość
wowarów. Od tego czasu glówne
zapachu. Odważyl się spróbo-
kosztowania lokalnego piwa ta-
komponenty piwa są niezmien-
wać. Napój spodobal mu się. Od
kich marek: ,,Huculskie", ,,Hu-
ne: chmiel, jęczmień i woda. Taki
tej chwili regularnie zalewal
culskie Specjalne", ,,Donieckie",
sklad napoju zatwierdzil bawar-
w dzbanie jęczmień wodą i wy-
,,Żygulowskie", ,,Żygulowskie
ski książę Wilhelm w ,,Prawie
stawial na slońce. Gotowy napój
Specjalne", ,,Lwowskie", ,,Mo-
o czystości piwa" w roku 1516.
uderzal do glowy. Potem nawet
skiewskie", ,,Ryskie", ,,Rosyjskie",
W Galicji piwo znane jest od
przestal pracować na polu, tylko
,,Slowiańskie", ,,Stanislawskie",
XIV w. i już w 1370 r. we Lwo-
produkowal napój i pil go. Po ja-
,,Stolowe", ,,Ukraińskie", ,,Ukra-
wie dzialalo trzech piwowa-
kimś czasie zmarl na marskość
ińskie Jasne", ,,Jęczmienny Klos".
rów, a na początku następnego
wątroby.
NA BUDYNKU BROWARU BYLA DATA 1767